Interview Tim Matthijs: Trainer in Spe

We bellen Tim Matthijs op woensdagavond. Hij zit in de wagen en is op weg naar huis na een lesdag. Een lange, inspannende dag: van 2 tot 9 zat hij op de schoolbanken, samen met 14 andere collega-voetballers. Hij wordt klaargestoomd voor een bestaan als trainer. Wat heb je vandaag op school geleerd, Tim?

Het was best wel interessant. Het ging over de specifieke voorbereiding van een seizoen, over periodisering. Leerzaam, omdat er nogal wat ervaringen kunnen worden uitgewisseld met collega-voetballers. We zijn met 15, allemaal spelers die op zijn minst 100 wedstrijden in eerste afdeling hebben gespeeld. Zij kunnen via een verkorte opleiding trainer worden. Wie er nog zitten? Onder andere mijn ploegmaat Tom Van  Imschoot is er, Davy De Fauw ook, Stijn Minne, ex-speler Bart Van den Eede, Sergei Serebrennikov…

Jij wil na je actieve carrière dus in het voetbal blijven?

Dat is zeker de bedoeling. Ik heb zoveel te danken aan het voetbal. Ik kan me geen leven indenken zonder. Concrete plannen zijn er natuurlijk nog niet. Voorlopig heeft mijn actieve loopbaan natuurlijk nog de voorrang.

Na Bergen-Lokeren was vooral de scheidsrechter onderwerp van gesprek. Begrijp je dat?

Heel zeker. Onbegrijpelijk hoe die man er een potje van maakte. Ik had ook een aanvaring met hem in de eerste helft. Toen er een fout op mij werd gemaakt, bleef ik staan, omdat ik dacht dat hij ging fluiten, maar dat deed hij niet. Integendeel, hij sneerde naar mij: “Wat is er, Matthijs? Als je geen goesting hebt om te voetballen, moet je je laten vervangen.” Dat vond ik van zo weinig respect getuigen. En dan die tweede helft. Een heel faire wedstrijd werd om zeep gefloten. Goed, het was in ons voordeel, maar dat kan eigenlijk niet. Wie de statistieken achteraf ziet, denkt dat Lokeren een ordinaire vechtersploeg is, maar dat klopt dus totaal niet. Hij voelde de wedstrijd totaal niet aan. Ik kan me goed inbeelden dat Lokeren zich bestolen voelde.

Jij lijkt daar je draai wel te vinden bij Bergen.

Dat klopt volledig. Bergen is een goede keuze geweest. Ik heb twee mindere jaren achter de rug, maar nu groei ik weer naar mijn beste niveau. Ik kan het nog en heb op mijn leeftijd (28, hvdp) de ervaring mee. Het is ook een geweldige ploeg om in te spelen. Er heerst een heel familiale sfeer. We worden op handen gedragen door de supporters. Ik kan het wat vergelijken met de vroegere clubs waar ik speelde. Voor mij als Vlaming was het geen evidente keuze, maar ik heb ze me nog geen minuut beklaagd.

Is er nog ambitie om het elders te proberen?

Absoluut. Ik hoor ook dat er interesse is, van binnen- en buitenland. Mijn voorkeur gaat op papier naar een ploeg uit eigen land, ik speelde eerder al eens slecht uit in het buitenland (bij het Griekse Panthrakikos, hvdp), maar ik sluit niks uit. De wil is er in ieder geval om nog een stapje hoger te geraken.

Wat vind je eigenlijk van Play-Off II?

Valt mij eigenlijk mee. Onze groep in ieder geval. Zowel Zulte Waregem, Beerschot, Lokeren en wijzelf willen er nog iets van maken. Ik zag al mooiere en leukere wedstrijden in Play-Off II dan in Play-Off I, eerlijk gezegd. De ploegen in onze reeks gaan er nog voor, willen de groep winnen. Ook Lokeren, merk ik. Iedereen dacht dat die zouden gaan uitbollen, maar dat klopt dus niet. Vandaar dat ik zaterdag ook een pittig duel verwacht. Op voorhand zou ik zeggen dat we met één punt tevreden  zijn, maar heimelijk hopen we natuurlijk op drie. Het is binnen onze club een onuitgesproken wens om toch nog te proberen Europees voetbal te halen. 

HVdP, 18 april 2012

Logo Q-teamLogo Maximum ImageLogo JartaziLogo ConcordiaLogo Combell