Elftal van de Eeuw

Runar KristinssonVoetbal in Lokeren bestaat 100 jaar en dat is voor ons natuurlijk het perfecte excuus om het elftal van de eeuw te kiezen. 409 supporters gaven 11 namen die volgens hun thuishoren in deze fictieve ploeg. Het leverde ons een mooie mix tussen recente sterren en oude gloriën op. De generatie 1980-1981 blijft ook meer dan 25 jaar later deze verkiezing domineren. Absolute topscoorder in onze poll is de pas vertrokken kapitein Runar Kristinsson geworden. Hij verzamelde maar liefst 327 stemmen. "King" Runar mag dus ook ons eeuwteam aanvoeren.

Doelman

Bouke Hoogenboom Ook bij de doelmannen is er weinig of geen discussie. Uiteraard werd Bouke Hoogenboom hiervoor gekozen. De Nederlander speelde 449 wedstrijden voor Sporting en is hiermee met ruime voorsprong de recordhouder van het aantal selecties. Hoogenboom keepte ook alle Europese wedstrijden in de jaren '80.

Verdedigers

Sporting is een ploeg die er in z'n geschiedenis altijd naar gestreefd heeft aanvallend voetbal te brengen. Dit vindt ook z'n weerslag in de uitgedeelde stemmen. We kozen ervoor het Sporting droomelftal in een 3-4-3 formatie te laten spelen en dat vraagt natuurlijk om 3 topverdedigers.

Joao CarlosJoao Carlos Pinto Chaves is de enige speler uit de huidige kern die in het Elftal van de Eeuw werd gestemd. De technisch sterke Braziliaan landde in de zomer van 2004 op Daknam en werd in z'n debuutseizoen meteen verkozen tot Man van het Seizoen. Ook daarna bleef hij onmisbaar in het hart van de Sporting verdediging, met net geen 300 stemmen als resultaat.

Suvad KatanaDe klasse van Carlos Pinto komt het best naar boven wanneer hij geflankeerd wordt door een ervaren rot. Ervaring, spelinzicht en zekerheid, dat is wat Suvad Katana ons bood. Door z'n transfer naar Lokeren werd de voetbalcarriere van de Bosnische Belg door toenmalig trainer Georges Leekens nieuw leven ingeblazen. In 2001-2002 zou de Sporting verdediging slechts 33 tegendoelpunten slikken.

Maurits De SchrijverHet verdedigerstrio maken we graag compleet met een staalharde tackleaar. Maurits De Schrijver is er zo eentje. Begonnen in 1974 maakte hij de hele opgang van de club mee. Samen goed voor 295 wedstrijden, 22 UEFA-cup wedstrijden en een WK bij de Rode duivels.

Middenvelders

Arnor GudjohnsenRunar Kristinsson werd in 2005-2006 en 2006-2007 verkozen tot Man van het Seizoen. De Ijslandse recordinternational was jarenlang de generaal op het middenveld. Een nummer 10 zoals je ze nog zelden vindt. Hij scoorde ook het voorlopig laatste UEFA-cup doelpunt van Sporting op 24 september 2003 in Manchester. Het seizoen voordien was Sporting immers derde geworden, niemand strooide toen in de Belgische competite meer met assists dan King Runar

Sporting en Ijslanders, het is een succesrecept dat al járen oud is. Oer-Viking Arnor Gudjohnsen mocht natuurlijk ook niet ontbreken in dit lijstje. Arnor was nog geen 17 toen hij in Daknam een profcontract kreeg aangeboden. En terecht zo bleek later. De jonge Arnor ontpopte zich al snel als de gevreesde man achter de spitsen. Als aanvallende middenvelder scoorde hij 7 keer in z'n eerste seizoen. Arnor zou 5 seizoenen blijven en is één van die Sporting-legendes die ook buiten Daknam een succesrijke loopbaan wist uit te bouwen.

Raymond MommensNog zo'n jonge debutant was Raymond Mommens. Mommens is recordhouder aantal wedstrijden in de Belgische competitie: 613! 11 jaar lang kwam hij uit voor Lokeren. Van de Sporting jeugd groeide hij uit tot een vaste waarde bij de Rode Duivels. Mommens scoorde 58 doelpunten voor Lokeren.

Rene VerheyenDe gouden generatie van 1980-81 leverde ons ook Rene Verheyen op. Hij speelde 300 keer voor de tricolores en scoorde 60 keer. De Belgische middenvelder scoorde in 1980-1981 maar liefst 18 keer. Hij tekende ook voor het eerste UEFA-cup doelpunt van de club, op 15 september 1976 in Luxemburg

Aanvallers

Preben LarsenEen eeuwteam samenstellen zonder de topschutter van de club kan natuurlijk niet. Preben Larsen Elkjær verdiende dan ook moeiteloos z'n selectie. De Deense international scoorde 95 doelpunten op 6 seizoenen. Anders gezegd, hij scoorde in meer dan de helft van z'n wedstrijden. Zonder meer indrukwekkende cijfers.

Wlodek LubanskiGeen Larsen zonder Lubanski! Olympische kampioen van 1972, Wlodzimierz Lubanski scoorde 82 keer in 196 wedstrijden en wordt door velen als de beste Sporting speler ooit beschouwd. Met de voorhoede Larsen - Lubanski, gevreesd in de hele Belgische competitie, werd Lokeren 2de in 1980-1981.

Jan KollerMet 205 stemmen konden we niet anders dan nog een 3de topspits aan dit lijstje toevoegen. Het verhaal van lelijk eendje Jan Koller is één van de mooiste voetbalsprookjes uit de recente Sporting geschiedenis. De Tsjechische spits werd meer dan de -letterlijk- grootste speler uit de clubgeschiedenis. In 1998-1999 was hij de eerste die via de website werd uitgeroepen tot Speler van het Seizoen. In dat seizoen scoorde Jantje 24 keer en werd hij topschutter in de competitie. Ook hij bouwde na z'n vertrek een meer dan geslaagde internationale carriere uit.

De bank

In een voetbalploeg zijn er maar 11 basisplaatsen, maar zonder een sterke bank kunnen geen prijzen gewonnen worden. We voegen daarom nog 6 spelers aan de selectie toe. Allen haalden ze nog meer dan 70 stemmen.

Reservedoelman is de Tsjechische Man van het Seizoen uit 2000-2001 Daniël Zitka. De verdediging krijgt meer wisselmogelijkheden met Monsieur Patrice Zere, de killer van Barcelona Bob Dalving en kuitenbijter Roland Ingels. Voor het middenveld en de aanval kunnen we tenslotte nog rekenen op 2 polyvalente spelers. Man van het Seizoen 1999-2000 Chris Janssens en de derde Tsjech in dit gezelschap: Roman Vonasek.

 
Preben Larsen
Preben Larsen
Wlodek Lubanski
Wlodek Lubanski
Jan Koller
Jan Koller
 
Raymond Mommens
Raymond Mommens
Runar Kristinsson
Runar Kristinsson
ArnorGudjohnsen
Arnor Gudjohnsen
Rene Verheyen
rene Verheyen
 
Joao Carlos Pinto Chaves
Joao Carlos Pinto Chaves
Suvad Katana
Suvad Katana
Maurits De Schrijver
Maurits De Schrijver
 
   
Bouke Hoogenboom
Bouke Hoogenboom
   
Logo Q-teamLogo Maximum ImageLogo JartaziLogo ConcordiaLogo Combell