De coronamaatregelen blijven onverminderd van kracht, zo besliste de overheid vrijdagavond. De aangehouden discipline om corona een halt toe te roepen, heeft ook een enorme impact op de amateursport in het algemeen en het amateurvoetbal in het bijzonder.
Voetbal Vlaanderen hoopte een paar weken geleden de clubs half december te kunnen toelaten de trainingen te hervatten, om net na nieuwjaar de competitie een doorstart te laten maken. Het aanhouden van de lockdown zet dat plan nu op losse schroeven. Als de trainingen pas (half) januari kunnen hervat worden, zijn wedstrijden pas mogelijk vanaf (half) februari. Zullen op dat moment dan toeschouwers worden toegelaten? Zullen de kantines dan toegankelijk zijn? Een heleboel vragen waarop nu nog geen antwoord kan worden gegeven.
Marc Van Craen, voorzitter van Voetbal Vlaanderen toont zich eerder pessimistisch en vraagt zich af of het dan nog wel de moeite loont om de draad van de competitie opnieuw op te pikken. Want, niet vergeten: om de competitie rechtsgeldig te verklaren, moet minimum de helft van de ploegen minstens vijftig procent van hun wedstrijden hebben afgewerkt. Dat is niet onmogelijk, maar ook verre van vanzelfsprekend.
Ook voor SC Lokeren-Temse zorgt het niet versoepelen van de maatregelen voor heel wat kopbrekens. Zoals het er nu naar uitziet, zal er op 14 december niet worden getraind en komen er geen oefenwedstrijden om de match van de 1/16de finale in de Croky Cup tegen Sint-Truiden, voorzien voor zaterdag 9 januari, voor te bereiden. Of en wanneer die bekerwedstrijd dan wel moet plaatsvinden, blijft een groot vraagteken. Wij vroegen coach Karel Fraeye en bestuurslid en sportief verantwoordelijke Steven De Proost om de nieuwe stand van zaken te evalueren.
Karel Fraeye:
“Als voetballiefhebber is dit natuurlijk heel zuur, een nog langere periode zonder voetbal. Anderzijds heb ik begrip voor het niet versoepelen van de maatregelen. Wij zitten midden in een enorme gezondheidscrisis, het is winter en veel mensen zitten binnen: de ideale mix voor de verspreiding van het virus. Daarnaast is er nog de sociale dimensie. Mensen mogen niet met hun familie Kerst en Nieuwjaar vieren, maar amateursporters zouden in een groep van 25 al een paar weken eerder samen mogen trainen? Dat krijg je aan de mensen –terecht- niet verkocht.
Ik moet toegeven dat heel wat van mijn spelers nu, opnieuw moet ik bijna zeggen, een mentale tik krijgen. Ik merkte bij hen zo een gretigheid, zo een “goesting” om weer op het veld te staan… Hoe het nu verder moet, weet volgens mij niemand met zekerheid. Alles zal afhangen van de evolutie van de cijfers. Een halve competitie afwerken zie ik nog te lukken, een hele competitie: dat wordt moeilijk. Niet vergeten: deze jongens hebben nog een dagtaak, die kan je daar toch ook nog eens niet twee wedstrijden per week bovenop laten spelen? En moeten de studenten onder de spelers hun blokperiode dan maar aanpassen?. Afwachten dus en zeker niet voor onze beurt spreken.”
Steven De Proost:
“Natuurlijk is dit geen goed nieuws, verre van. Maar begrip heb ik er zeker voor. De overheid beslist en doet dat volgens mij op basis van exacte bevindingen van wetenschappers. Ik vond het plan van Voetbal Vlaanderen om half december weer aan de slag te gaan, altijd al op zijn minst voorbarig. Het stond in de sterren geschreven dat dit moeilijk haalbaar zou zijn. Hoe het nu verder moet? Afwachten hoe de cijfers evolueren, meer kunnen we niet doen.
Ik zou ook de zware financiële impact hiervan voor Lokeren-Temse willen benadrukken. Spelen voor ons is eigenlijk alleen maar mogelijk als dat met publiek kan. Voor ons zijn supporters de belangrijkste bron van inkomsten. Wij hebben wellicht de beste infrastructuur uit onze reeks. Dat heeft zo zijn voordelen: wij hebben al bewezen veel supporters op een gezonde en veilige manier te kunnen ontvangen én de twaalfde man helpt soms het resultaat over de streep te trekken. Anderzijds: zo een stadion kost ook heel wat aan onderhoud. De stad helpt daar wel heel erg goed bij, maar toch moeten wij ook als bestuur daar nog geld aan besteden. We hebben dus heel wat uitgaven, maar als daar geen inkomsten tegenover staan… Voor mij zou men alleen maar mogen opstarten als dat kan met publiek. In dat scenario is het afwerken van een halve competitie nog enigszins realistisch. Gaan voor de hele competitie en daarvoor midweekwedstrijden inlassen? Geen goed idee. Je zal als Tjendo De Cuyper en Daniel de Oliveira zijnde bijvoorbeeld maar postbode zijn en al van vijf uur uit de veren Dan nog maandenlang in het weekend én op woensdagavond wedstrijden spelen? Kom nou…
Ik hoop ook van ganser harte dat men de sportieve logica respecteert en dat men de amateurclubs de Beker niet ontneemt, zoals men dat in Nederland heeft gedaan. Ik weet dat er ook hier zo een denkpiste circuleert. Men zou de amateurclubs weren en die zouden in ruil daarvoor een weliswaar bijna belachelijk kleine vergoeding krijgen. Welnu, ik vind dat niet kunnen. Voetbal Vlaanderen en de Pro League moeten daar met elkaar over in overleg. En het amateurvoetbal moet op zijn strepen staan. Wij moeten de kans krijgen verder door te stoten in de Beker. Ik heb daar een suggestie voor die zelfs toelaat om de bekerwedstrijden in het weekend van 9 en 10 januari te redden: laat de amateurclubs die nog meedoen in die Beker de trainingen vroeger hervatten, maar laat ze daarbij de protocollen van de Pro League volgen. Dat wil zeggen: test de spelers tweemaal in de week, op kosten van de Pro League. Bijna zeker dat hen dat minder kost dan het betalen van die vergoeding voor het niet kunnen verdedigen van onze kansen. Op die manier kunnen we tenminste het sportieve recht laten zegevieren.”