Naar aanleiding van de bekerwedstrijd tussen KSC Lokeren-Temse en KV Mechelen heeft onze club een sanctie gekregen voor het gebruik van pyrotechnisch materiaal en het gooien van bierbekertjes naar Mechelse spelers. De club moet hiervoor maar liefst 1.500 euro ophoesten. Het bestuur kan niet anders dan deze sanctie aanvaarden, maar zal de boete verhalen op de enkelingen die voor dit gedrag verantwoordelijk was.

We zullen de dingen bij naam noemen: Over het algemeen was de sfeer tijdens de wedstrijd opperbest. Er werd geroepen en gezongen dat het een lieve lust was. Iedereen genoot daarvan. Op allerlei fora werd door veel fans hierover lyrisch gedaan én terecht.

Helaas was er een valse noot: Net voor de match werd pyrotechnisch materiaal gebruikt en bij een aantal fases werden Mechelse spelers bekogeld met al dan niet volle bierbekertjes. Dat is niet alleen voor de Bond maar ook voor ons als club totaal onaanvaardbaar. Wij hebben nog maar net twee wedstrijden achter gesloten deuren moeten afwerken en dan gebeurt er dit… Pas op, de enkelingen die zich hieraan bezondigen zijn weliswaar, niet talrijk, maar ze kosten de club ontzettend veel geld en brengen zo zelfs op termijn de toekomst van de club in gevaar. En zulke incidenten helpen uiteraard niet om het aantal combiregelingen bij uitwedstrijden zo laag mogelijk te houden.

Wij hanteren daarom sinds dit seizoen een nultolerantie: Elke sanctie zal verhaald worden op wie in de fout gaat. Ons heel degelijke camerasysteem zal ons helpen om de overtreders op te sporen en aansprakelijk te stellen. Wij doen dit op principiële gronden maar daarnaast ook uit eigenbelang: Die kleine groep mag ons niet langer op onnodige kosten en sancties jagen en bijvoorbeeld families met kinderen het stadion uitjagen. KSC Lokeren-Temse wil een warme familieclub zijn en blijven. Voor het seizoen hield de club een goed gesprek met alle supportersclubs en sfeergroep ATCS, wat ervoor zorgde dat – behalve de incidenten tegen Mechelen – er dit seizoen een positieve sfeer heerst.

Dat het de club menens is, mag ook blijken uit het feit dat onze Voorzitter, Hans VAN DUYSEN, en onze COO, Thomas BERNAERT, samen met nog een aantal medewerkers gestart zijn met het volgen van een opleiding tot steward. Zij kregen daarvoor een theoretische opleiding van 16 uur en doen stage bij een aantal wedstrijden van onze club. Bij de laatste thuiswedstrijd tegen Harelbeke kwamen ze al een eerste keer in actie. In de nabije toekomst zullen ze nog een aantal keer als steward optreden. Zo onderstrepen ze niet alleen hun vertrouwen in het werk van onze stewards, maar willen ze ook op het terrein ervaren hoe er het best met problematische situaties kan/moet worden omgegaan.

Wij doen hier een warme oproep aan alle supporters: Hou jullie aan de regels! In de eerste plaats om de veiligheid van collega-fans te vrijwaren, maar ook om de club niet nodeloos in de problemen te brengen. Voel jullie vooral niet aangesproken door deze oproep. Jullie zijn de meerwaarde voor onze club, jullie steun is ons veel waard. Wij willen jullie zeker niet kwijt, wel integendeel. Als jullie dit kunnen, spreek die enkelingen aan op hun gedrag. Ons bestuur is daar heel vastberaden over.

P