Een gesprek over het voetbal anno 2020 kan niet anders dan –ook- over corona gaan. Op het moment dat alleen profclubs nog op het voetbalveld mogen staan, moeten amateurclubs noodgedwongen toekijken en afwachten. En afwachten… Hoe oogt de onmiddellijke toekomst? Hoe staat Lokeren-Temse er momenteel voor? We legden ons oor coronaproof te luisteren bij coach Karel Fraeye.

Plots een zee van tijd voor jou, coach?

Het verloopt allemaal een tikkeltje rustiger, ja. De trainingen en de voorbereidingen daarvan vallen weg, dat is duidelijk. Maar ik ben een voetbaldier en kan het voetbal gewoon niet loslaten. Er zijn nog manieren om de tijd zinvol door te brengen, matchen bekijken, analyseren, bijleren… Maar ik ontken niet dat ik ook wat meer tijd kan vrijmaken om zelf wat te sporten. Ik speel erg graag padel en haal dus meermaals per week het racket boven.

En de spelers, hoe gaat het daarmee?

Onze spelers werden allemaal in tijdelijke werkloosheid geplaatst. Dat houdt in dat we hen als club dus ook niks kunnen opleggen, dat doen we dus ook niet. Ik ken de spelersgroep natuurlijk nog niet zo goed, maar zowel kapitein Schürmann als Chris van Trappen gaven aan dat de jongens erg plichtsbewust zijn, dat zullen we half december dus zien. Ik ben er van overtuigd dat ze hun conditie wel op peil zullen houden. De groepstrainingen starten normaliter op maandag 14 december opnieuw op. Dat wil zeggen dat we dan 4 weken hebben om ons op de eerste wedstrijd met inzet voor te bereiden.

Dubbel sneu is dat je nog maar pas de groep had leren kennen toen alles werd stilgelegd…

Dat is een spijtig gegeven, ja. Maar: “Elk nadeel heb z’n voordeel”, zei Johan Cruyff destijds al. Dat geldt ook hier. Toen ik begon, moesten we dadelijk aan de slag, er was nauwelijks tijd om nieuwe dingen te proberen of nieuwe patronen er in te slijpen. Maar de heropstart nu betekent dat we nu wel vier weken de tijd hebben om eigen accenten te leggen, zonder onmiddellijke wedstrijddruk. Dat we drie oefenwedstrijden hebben om wedstrijdritme op te doen en zaken uit te proberen is mooi meegenomen. Dat is positief. Het is een beetje alsof een nieuw seizoen start.

Op voorwaarde dat er effectief kan gestart worden half december?

Dat klopt, ja. Dat hebben we natuurlijk niet zelf in de hand. Ik ga er van uit dat er op een verantwoorde manier zal worden beslist wat kan en wat niet. Ik ben niet ongelooflijk optimistisch. Ik ben natuurlijk geen viroloog, maar de winter moet nog beginnen, en winterse toestanden lijken me geen nadeel in het verspreiden van virussen. Mijn grootste schrik is dat we wel heropstarten, maar dat we nadien de boel weer moeten stilleggen. We kunnen wel wat langer doorspelen, maar de rek op het seizoen is niet oneindig. Of we het hele seizoen kunnen afmaken? Hopelijk wel natuurlijk, maar zekerheid is er helaas niet.

Gaan we even uit van het optimistische scenario…

Dan hebben we zoals gezegd vier weken vooraleer we de eerste wedstrijd spelen die er echt toe doet, de bekerwedstrijd tegen Sint-Truiden. We zullen er klaar voor zijn. Niet dat succes verzekerd is, het blijft een ploeg uit 1A, die nu als profs gewoon kunnen blijven doortrainen en wedstrijden spelen. Fysiek zullen zij zeker niet in het nadeel zijn en dat is nog een understatement. Maar dat we onze huid duur zullen verkopen, is ook zeker. De drie oefenwedstrijden zijn dus zeker welgekomen.

We moeten het vanzelfsprekend ook hebben over de komst van Killian Overmeire. Die is heel erg welkom, kan ik me voorstellen.

Wie zou niet tevreden zijn als hij een speler van zijn kaliber kan inlijven? Killian kon volgens mij nog zijn waarde bewijzen op een veel hoger niveau, maar hij heeft ongetwijfeld de pech dat corona zelfs de professionele clubs tot grote voorzichtigheid aanzet. Maar goed, wij kunnen er nu ons voordeel mee doen. Zijn kwaliteiten op en naast het veld zijn genoegzaam bekend. Hij is een clubicoon, op handen gedragen door alle supporters. Het enige gevaar dat ik zie, is dat die fans nu plots te hoge verwachtingen gaan koesteren. Het is niet zo dat we nu, met Killian er bij, plots over alle tegenstanders heen gaan walsen. Dat zal niet gebeuren. Dat beseft hij zelf ook wel, ook hij hoopt dat dit verwachtingspatroon geen al te zware last op zijn en onze schouders legt. We blijven realistische doelstellingen nastreven: zeker linkerkolom, hopelijk eerste vijf. That’s it. Wat naast het veld gebeurt, blijft zeker zo belangrijk: het bestuur legt daar het fundament voor de toekomst. Maar we gaan er natuurlijk alles aan doen om het nu al zo goed mogelijk te doen. En Killian kan en zal daar zeker zijn bijdrage toe leveren, daar ben ik van overtuigd.

Zal COVID-19 het voetballandschap op termijn veranderen?

Het wordt langs alle kanten genoeg gezegd: alle sportclubs gaan het financieel zwaar krijgen, zeker ook in het voetbal. Er zijn lange tijd geen inkomsten en dat heeft niemand kunnen voorzien toen de begroting werd opgemaakt voor dit seizoen. Normaal gezien wordt na nieuwjaar ook het financiële plaatje gemaakt voor het volgende seizoen. Reken maar dat heel wat bestuursmensen zich in het haar zullen krabben. Maar ik hoop dat de Belgische Voetbalbond helpt waar mogelijk. De Belgische overheid doet dat uiteindelijk ook: er zijn steunmaatregelen voor allerlei bedrijven en mensen. Welnu, ik vind dat de KBVB dat ook moet doen voor zijn leden: helpen waar mogelijk, een aantal uitgaveposten waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn, aanpassen. De Bond is daar financieel sterk genoeg voor en moet zijn verantwoordelijkheid nemen. In het belang van het voetbal in het algemeen, en uiteindelijk zo ook uit eigen belang.

 

 

P