Didier Cabumi (26) had een vijfjarig contract bij Lokeren, van zijn 16 tot zijn 21. Dat het oude Sporting Lokeren ter ziele is gegaan, doet hem nog altijd pijn. “Zo’n mooie club, zo’n mooie entourage, dat allemaal op één jaar weggeveegd, het zou niet mogen kunnen. Spijtig, echt spijtig…”

“Mijn vader is Angolees en heeft als moedertaal Portugees, mijn moeder is Congolese en praat Frans. Mijn vader wou niet dat ik Portugees sprak, hij wilde altijd dat we ons integreerden in Denderleeuw, waar onze wieg stond. Ik kan wel Frans, maar onze thuistaal is toch het Nederlands.

In Denderleeuw begon ik met voetballen toen ik zes was en ik bleef er tien jaar. Toen werd ik opgemerkt door scouts van Lokeren, daar begon ik bij de U17. Ik had er een contract voor vijf jaar, al werd ik wel de helft daarvan uitgeleend aan Dender. Daar debuteerde ik in het eerste elftal toen ik 18 was. Het was voetballend niet altijd top, maar toen coach Emilio Ferreira er trainde, heb ik heel veel van hem opgestoken. Dat was heel leerrijk. Uiteindelijk ben ik bij Temse aanbeland en nu zelfs eigenlijk weer een beetje bij Lokeren, terug naar de oude stal, zeg maar. Ik hoop dat ik kan helpen om Lokeren weer naar een hoger echelon te tillen, daar horen ze echt thuis.

Dat hoger niveau, dat zou best kunnen. Als ik zie wie er is bijgekomen, hoe er nu wordt getraind. Allemaal een tikkeltje beter, een tikkeltje sneller, een pak professioneler. Dat is goed voor de club, maar ook voor elke individuele speler. Ik hoop mijn steentje te kunnen bijdragen. Ik heb nog steeds mijn snelheid, mijn mentaliteit is goed, vind ik, ik ben tweevoetig. Maar ik moet dringend werk maken van mijn kopspel, dat is onvoldoende.

Ik combineer het voetbal met een voltijdse baan bij DPD, een koeriersbedrijf. Je hebt mijn bestelwagen met de typische rode letters hier toch al op de parking zien staan? Ik werk elke dag van zes tot twee. Eerst alles klaar maken op het depot, rond acht uur de baan op tot één uur. Dan nog een uur alles administratief afwerken op het hoofdkantoor. Mij hoor je niet klagen, het is een job met veel afwisseling en veel contacten met mensen. Mijn regio is vooral de ruime buurt rond het station van Gent-Sint-Pieters. Ik krijg wel eens te maken met haastige chauffeurs die het niet kunnen hebben dat ik niet volledig reglementair geparkeerd sta, maar zo vaak gebeurt dat niet. Meestal snappen ze wel dat ik ook maar mijn werk doe. Als ik om twee uur thuis kom, doe ik eerst een dutje en dan kan ik fris naar de training. Ik ben fysiek beter dan ooit. Samen met Van Moerzeke en Taptchou behoorde ik trouwens tot de laatste drie bij de beeptest. Ik had me dan ook goed voorbereid. Veel lopen en zelfs oefenen met de bal. Ook hier in Lokeren, op de kunstgrasvelden. We spraken via een Whatsapp-groepje af met onder andere Nathan Mingiedi en Dylan Mbayo om een balletje te trappen, al dan niet onder het toeziend oog van diens vader Marcel, bij wie ik nog trainde hier bij de jeugd. Een topkerel. Dus ja: ik ben klaar voor het nieuwe seizoen!”

Didier Cabumi in het kort:

Geboortedatum: 6 mei 1994

Positie: aanvaller

Rugnummer: 19

Vorig seizoen: VW Hamme/ KSV Temse

P