Met de fusie tussen Sporting Lokeren en KSV Temse is een nieuwe club geboren: KSC Lokeren-Temse, met als kleuren wit-zwart-geel. “We hebben ambitie, maar wel gezonde”, zegt voorzitter Hans Van Duysen.
Sporting Lokeren is officieel nog niet eens failliet verklaard of de club is al uit zijn as verrezen. Na een eerste flirt met Hamme ging uiteindelijk Temse in op de avances van Lokeren.
“De inkt is nog maar net droog”, lacht Hans Van Duysen, die naar eigen zeggen “het ongeluk” heeft de voorzitter van de fusieclub te worden.
“Als je mensen ontmoet die elkaar vinden in een gemeenschappelijk project, dan kunnen de dingen snel gaan. Zelf heb ik de gesprekken in de laatste uren getrokken.”
Voor Van Duysen is het een emotioneel moment, want hij is de kleinzoon van Adhemar Goeters, de eerste voorzitter van Sporting Lokeren. “50 jaar geleden werd in ditzelfde stadhuis de fusie tussen Racing en Standaard Lokeren gevierd.”
“Deze nieuwe fusie kan werken, omdat we in Lokeren een echte voetbalstad zijn. Het wordt een echte fusie en geen overname. We zullen Temse dus niet opslokken. Geen verhaal zoals bij Beerschot en Wilrijk bij ons, maar een inclusief verhaal. Ook in Temse zal er voldoende voetbal blijven, vooral voor de jeugd.”
Het wordt geen verhaal zoals tussen Beerschot en Wilrijk, maar een inclusief verhaal.
Hans Van Duysen
“Eerst een overgangsjaar, daarna kunnen we hogerop”
De initiatiefnemers spreken zelf over een “ambitieus project”, maar Van Duysen wil niet in de val trappen om te hard van stapel te lopen. “We hebben ambitie ja, maar een gezonde.”
“We weten allemaal dat er in het voetbal veel ongelukken gebeuren, omdat budgetten niet gehaald worden. Ik heb er, ondanks de onzekerheid door de coronacrisis, vertrouwen in dat we ons budget rond zullen maken.”
De sportieve ruggengraat wordt in eerste instantie die van Temse. “De ploeg van Temse was al klaar voor volgend jaar, we zien wel of we nog wat versterkingen kunnen bijhalen.” Yves Van der Straeten blijft alvast hoofdtrainer.
“Het eerste jaar wordt een overgangsjaar, waarin we een structuur moeten uitbouwen en mensen bij elkaar moeten brengen. Daarna kunnen we hogerop.”
Snel weer naar het profniveau dan? “Dat is een strikvraag. We pinnen ons daar niet op vast. We werken in alle rust aan de toekomst.”