De bal rolt nog niet, dat is voor de eerste training op maandag.
Maar het was wel al “werkendag” op Daknam. De spelers werden allemaal verwacht op de club voor hun fysieke testen. De technische staf ging na in welke mate de spelers hun “huiswerk” hebben gemaakt sinds begin julien zich conditioneel hebben voorbereid op de start van de eerste echte trainingssessie. Een verslag.

 

Aankomst op Daknam

De spelers moesten zich tussen half negen en kwart voor negen aanbieden op de club. De meesten stappen nog wat onwennig de Voetbalstraat binnen, een paar andere jongens als Gil Van Moerzeke, Preben De Man en Seppe De Lange bijvoorbeeld, hebben daar geen moeite mee en nemen de anderen op sleeptouw. Of hun conditie op peil is? Bart Goossens blijft voorzichtig: “We zullen zien hoe we het er straks van af zullen brengen tijdens de test. Het was in ieder geval best pittig, wat van ons gevraagd werd. Ik heb me goed aan het schema gehouden, ik heb er alle vertrouwen in dat het resultaat zal meevallen.” Ook Preben De Man maakt zich weinig zorgen: “Ja, het was soms zwaar. Een trainingsloop van 1u40, met daarin verschillende versnellingen, dat is niet het favoriete werk van een voetballer. Maar ik verloor drie kilo, dus dat zit wel snor.”

 

Verwelkoming in spelershome

Alain Vereecke, samen met Steven De Proost verantwoordelijk voor het sportieve beleid, verwelkomt de spelers. “Dit voelt aan als een speciaal moment, op meer dan een vlak. Er zijn de coronaperikelen, er is het nieuwe verhaal. Ik verwacht dat iedereen klaar is voor de uitdagingen die dat met zich meebrengt.”

Daniël De Paepe beaamt: “Natuurlijk is het sportieve element belangrijk, maar laten we toch corona niet uit het oog verliezen. Ik verwacht van iedereen dat men zich aan de regels houdt, voor het eigen welzijn uiteraard, maar ook voor de medewerkers en de supporters. Volg de richtlijnen gedisciplineerd op. Geloof ook in het nieuwe verhaal. We hebben een competitieve kern, maar het seizoensbegin is zwaar, met de snelle opeenvolging van matchen voor de Beker en het begin van de competitie.”

Yves Van Der Straeten vraagt zijn spelers om discipline. Zowel voor wat het opvolgen van de coronamaatregelen betreft als wat het voetbalaspect aangaat. Discipline houdt in op tijd komen, respect opbrengen voor mensen en materiaal, altijd inzet vertonen. Al zit dat laatste wellicht goed, vermoedt hij: “We kregen de data binnen van jullie voorbereiding en die laten het beste vermoeden. Een paar mensen waren niet ijverig genoeg, dat klopt ook, maar die spreek ik straks persoonlijk aan. Maar ik voel gedrevenheid, honger naar de start. Gelukkig, want weet dat de supporters hier nog hongeriger zijn. Ze verwachten terecht veel van ons.”

 

Klaarmaken voor de test

De spelers vertrekken richting kleedkamers. Twee kleedkamers eigenlijk, want de groep wordt in twee verdeeld om voldoende afstand te kunnen garanderen. De oudsten nemen hun intrek in de kleedkamer van de thuisploeg, de jongeren krijgen de bezoekerskleedkamer toegewezen.

David Van Buggenhout legt de spelers uit wat de looptest precies inhoudt. De “beeptest” betekent dat spelers telkens binnen een bepaalde tijd van punt a naar punt b moeten lopenen terug, een afstand van 40 meter. Even recupereren en dan hetzelfde doen, maar dan aan een iets hoger tempo. Maar vooraleer de eigenlijke test begint, zorgt hij nog voor een gedegen opwarming.

 

De test zelf

Alle 22 spelers, 19 veldspelers en drie doelmannen, stellen zich op. Het eerste fluitsignaal laat de test beginnen. Er wordt begonnen aan 10 km per uur, Op het einde van de test die in totaal 28 minuten duurt, ligt het tempo op 23 kilometer per uur. Dan zullen de spelers 4 kilometer in de benen hebben. De groep doet het goed. Een paar jongens mogen eerder afhaken omdat ze nog herstellen van een blessure. We zijn al een eind over halfweg als de eersten het moeilijk krijgen. Wie het tempo niet aan kan, moet afvallen. Didier Cabumi en Gil Van Moerzeke schieten als laatsten over.

Voor een definitieve conclusie over de conditie van de groep is het nog te vroeg, want de correlatie tussen snelheid en hartslag moet nog worden geanalyseerd. Maar over het algemeen blikt de staf met een goed gevoel terug op deze test. David Van Buggenhout weet: “We hebben bij de persoonlijkevoorbereiding nogal sterk de nadruk gelegd op omvang, extensieve duurlopen. Dat moet ook, want de basisconditie moet top zijn om het specifiek voetballende luik te kunnen opstarten. Maar ik denk dat het goed zit. Maandag kunnen we echt met voetballen beginnen.”

 

 

P