COVID-19 is een enorme spelbreker voor alle sportcompetities, inclusief het voetbal. Voetbal Vlaanderen probeert nu enig perspectief te creëren, al moet de overkoepelende instantie van het amateurvoetbal zelf meteen toegeven dat nog heel veel onzekerheden blijven bestaan.

Van overheidswege werden alle amateurcompetities stopgezet tot minstens 13 december. Voetbal Vlaanderen schuift nu het weekend van 9 en 10 januari naar voor als mogelijke heropstartmoment voor het voetbal van tweede nationale tot en met vierde provinciale. Het wordt een helse klus om de rest van de wedstrijden af te werken, daarom werd nu al beslist dat de eindrondes niet zullen worden betwist.

Voetbal Vlaanderen wil tegen uiterlijk 1 december een aangepaste kalender bezorgen aan de clubs op basis van de juiste opeenvolging van de geplande wedstrijden. Om de competitie geldig te maken, zal elke ploeg minstens een keer tegen alle andere ploegen gespeeld moeten hebben. Naast de reguliere stijgers en dalers op basis van de (onvolledige?) competitie, zullen er bijkomende dalers en stijgers worden aangeduid op basis van een wiskundig model. Lukt het niet om minstens de helft van de competitie af te werken, dan zal het seizoen nietig worden verklaard. In dat geval zal de competitie 2021-2022 van start gaan met dezelfde reeksindelingen, voor zover dat kan op basis van de behaalde licentie.

Concreet: in het beste geval kunnen half december de trainingen worden hervat om, eventueel na een paar oefenwedstrijden, de rest van de competitie aan te vatten in het weekend van 9 en 10 januari.

Dan is er nog het hoofdstuk Bekervoetbal. Normaal gezien moesten die 1/16e finales van de beker op 16 december afgewerkt worden, maar voetbal Vlaanderen heeft aan de Pro League gevraagd om die 1/16 finales uit te stellen naar 9 januari. Lokeren-Temse zal dus ook moeten afwachten wat er met de thuiswedstrijd tegen Sint-Truiden moet gebeuren.

De Franstalige tegenhanger van Voetbal Vlaanderen communiceerde dezelfde boodschap aan zijn leden.

Voetbal Vlaanderen beseft maar al te goed hoe voorwaardelijk deze vooruitzichten zijn. Alles hangt af van hoe de pandemie evolueert en hoe de overheden in dit land daarop inspelen. Wordt dus ongetwijfeld nog vervolgd.

 

 

P