Nu ja, volledig klopt dit verhaal niet. Hervé Telen (25), een jongeman uit Brasschaat, begon als vijfjarige wel met voetbal, maar hield het voor bekeken toen hij tien was. Vijf jaar was hij niet aangesloten. Hij speelde voetbal met vrienden op pleintjes allerhande, maar trainen deed hij niet. Een atypisch verhaal van iemand die toch voetbal ademt.

“Tussen mijn vijf en tien was ik wel aangesloten en kreeg ik ook wel een zekere opleiding, maar veel stelde dat allemaal niet voor. Door omstandigheden kon ik niet meer naar de georganiseerde trainingen gaan en hield ik het noodgedwongen bij voetballen onder vrienden. Op de speelplaats, op een veldje links of rechts, op pleintjes. Maar dat was allemaal vrijblijvend. Toen ik 15 was, pikte ik de draad weer op. Ik kwam bij Heist terecht en daar trainde ik voor het eerst zoals het zou moeten. Dat liep behoorlijk. Op een bepaald ogenblik speelden we een wedstrijd tegen Sint-Truiden en ik deed het daarin zeer goed. Ik kreeg nogal lovende kritieken na de match. Ik trok mijn stoute schoenen aan en solliciteerde zelf naar een plaatsje in hun jeugdopleiding. Ik werd aanvaard en zou er uiteindelijk twee jaar spelen, tot bij de U19.

Men was wel eerlijk daar. Men zei dat het moeilijk zou worden om verder door te stromen en men raadde me aan het op een iets lager niveau te proberen, daar zou ik wel spelen. Zo kwam ik bij Racing Mechelen terecht. Daar kwam ik al gauw in de eerste ploeg terecht. Na twee jaar Mechelen werd het twee jaar Bornem, nu begin ik aan mijn tweede jaar bij Lokeren-Temse. Ik begon als centrale verdediger, maar de laatste jaren speel ik als verdedigende middenvelder. Ik weet het, de meeste spelers zakken vaak een plaatsje achteruit, bij mij is het omgekeerd. Maar ik voel me daar het best in mijn sas. Je wordt meer in het spel betrokken, je kan al eens oprukken. Met Aerts, Verbist en De Langhe zijn we met vier voor twee posities, dat wordt dus knokken. Zo heb ik het graag: het dwingt ons alle vier om ons niveau op te krikken. Ik probeer ook veel van die jongens te stelen met mijn ogen. Ik voel ook dat het niveau nu een pak hoger ligt dan vorig jaar. Ik ben dan ook gematigd optimistisch wat het eindklassement betreft: top vijf zou moeten, maar het mag natuurlijk altijd beter. Op dit niveau worden wedstrijden vaak beslist op mentaliteit. Daar zitten we wel goed. Zuiver op karakter dienden we vorig jaar de gedoodverfde titelkandidaat Knokke de enige nederlaag van het seizoen toe. Men gaf ons geen kans, maar precies die voorspelling maakte de strijdlust in ons wakker. Met de steun van het publiek hier in Daknam zal dat zeker nog beter lukken.

Ik combineer het voetbal met het werk als verkoper bij Lacoste Boutique in Antwerpen. Ik begon er als jobstudent, maar men vroeg me te blijven en ik ging graag op dat aanbod in. Ik was pas 22 toen ik vast in dienst kwam. Als verkoper moet je uit je comfortzone stappen, klanten aanspreken. Ik ben stil van nature, maar deze job heeft me laten openbloeien. Ik doe het graag. Het is ook perfect te combineren met het voetbal.

Hervé Telen in het kort:

Geboortedatum: 24 december 1995

Positie: verdedigende middenvelder

Rugnummer: 8

Vorig seizoen: KSV Temse

P