Geschiedenis

Augustus 1958: een groepje vrienden uit Gullegem spelen, als kermisactiviteit, tegen SK Roeselare. Enkel een met krijt geschreven bord aan de kerk nodigde geïnteresseerden uit voor deze match, maar dat bleken er toch een heleboel te zijn: meer dan 1000 mensen gingen kijken. Daaruit leidde men af dat er een voedingsbodem was voor een lokale voetbalploeg. Een paar maanden later, in april 1959, werd in Sportleven, het officiële bondsblad van de KBVB, de oprichting gemeld van SK Gullegem, ploeg met stamnummer 6216. Men begon in de allerlaagste afdeling, maar in tien jaar tijd werd de stap gezet naar nationaal voetbal.

Maar in 2002 valt het doek over SK Gullegem. Het bestuur besluit tot een fusie met Wevelgem City, een andere club uit derde klasse. Een aantal oud-leden van SK Gullegem is het daar niet mee eens en broedt op een verderzetting van “hun” oude club. Het duurt wel nog tot 2007 vooraleer die nieuwe club er ook effectief komt. De naam moet van bondswege veranderd worden, vandaar FC Gullegem, Football Club Gullegem. De club behoudt de vroegere clubkleuren, rood/wit, maar krijgt wel een nieuw logo. FC Gullegem mag van het gemeentebestuur het oude stadion op de Poezelhoek gebruiken. Er komt ook verplicht een nieuw stamnummer, 9512. In het seizoen 2008-2009 begint men aan het eerste seizoen, in vierde provinciale. In 2013-2014 klimt FC Gullegem –eigenlijk het oude SK Gullegem- op naar derde nationale. In nauwelijks zes jaar tijd!

FC Gullegem in 2021-2022

De club beschikt op dit moment over 27 kernspelers met een gemiddelde leeftijd van 23,7, een vrij jonge ploeg dus. Ter vergelijking: bij Lokeren-Temse is de gemiddelde leeftijd 25 bijvoorbeeld, zelf ook nog vrij jong. Zoals bij zowat alle ploegen uit amateurreeksen is er ontzettend veel verloop van spelers. FC Gullegem zag 10 spelers vertrekken, waaronder één naar eerstenationaler FC Knokke, de anderen naar reeksgenoten of derde nationale. Er kwamen 10 nieuwe spelers voor in de plaats. Louis Callens (linkerflank, Mandel United)) en Carlo Damman (rechtsback, FC Knokke) komen over uit eerste nationale, Bob Desmet (linksback) komt van de beloften van KV Kortrijk. De indruk bestaat dat de ploeg zo licht versterkt is in vergelijking met het vorige seizoen. Voorlopig blijkt dat nog niet uit de resultaten. FC Gullegem staat op dit moment twaalfde met slechts 3 punten. Ze scoorden 5 keer, de doelpunten kwamen van telkens andere spelers. Ze moesten anderzijds 10 doelpunten incasseren.

De resultaten:

Zwevezele vs FC Gullegem 3-1

FC Gullegem vs VK Ninove 1-3

Dikkelvenne vs FC Gullegem 3-2

FC Gullegem vs Harelbeke 1-0

Wetteren vs FC Gullegem 1-0

Gesprek met Peter Devos (coach)

“Het seizoen verloopt op dit moment zoals ik het eigenlijk vooraf had voorspeld. Daarmee bedoel ik zowel onze eigen prestaties als die van onze tegenstanders. Ik had vooraf een soort van competitie met twee snelheden voorspeld: een aantal ploegen steken er bovenuit, hebben betere spelers, hogere ambities. Die staan eigenlijk nu al bovenaan, op een zakdoek bij elkaar. Daaronder een iets grotere groep minder sterke ploegen, waaronder wijzelf. Ook zij zijn heel hard aan elkaar gewaagd. Over het algemeen denk ik dat we in een sterke reeks zitten, waar iedereen van iedereen kan winnen. Ook ploegen uit de kelder kunnen ploegen hoger in de rangschikking verrassen.

Ik wil heel eerlijk zijn: onze eerste en enige bedoeling is het behoud. Ons budget is niet oneindig en corona deed daar zeker geen deugd aan. Het bestuur opteert ervoor om jonge spelers kansen te geven op dit niveau, al hebben we wel een paar gerichte aankopen kunnen doen. Onze sterkte is dat we een groep hebben die sterk aan elkaar hangt, die elkaar steunt in winst en verlies. Anderzijds missen we wat maturiteit. En wie weet ook wat intrinsieke kwaliteit. Het feit dat onze vijf doelpunten gemaakt werden door vijf verschillende spelers, wijst daar ook op. Efficiëntie is heel belangrijk, merkten we ook de voorbije speeldag. Op Wetteren hadden we minstens een punt moeten pakken, maar als je open kansen bij herhaling mist…

De komst van Lokeren-Temse is een van de hoogtepunten van het seizoen. Ik denk trouwens dat dit voor alle ploegen uit onze reeks zo is. Iedereen weet wel dat het niet meer het grote Sporting van weleer is, maar toch. Iedereen zal zich voor die wedstrijd extra opladen. Als je die supportersschare ziet, ja, dat is toch iets om positief jaloers op te zijn. Chapeau voor het werk dat daar nu wordt geleverd en voor de fans die het project genegen zijn. Alleen: je mag niet verwachten dat wij daar aan gaan meewerken. Wij gaan de match onbevangen tegemoet, zonder druk. Bij Lokeren-Temse is het van moeten. Dat maakt een ploeg altijd kwetsbaar. Daar gaan wij van proberen profiteren.

P