Zaterdagavond krijgen we een clash tussen twee gewonde dieren. Zowel KSK Ronse als KSC Lokeren-Temse verloren zondag de wedstrijd die zeker gewonnen moest worden, op een pijnlijke manier dan nog. Bij beide clubs werd de hoofdcoach naar aanleiding daarvan bedankt voor bewezen diensten. Wie herstelt zich het best van de kater van vorig weekend? Dat weten we pas zaterdag even na negenen, maar we gaan in ieder geval nu al eens kennismaken met de gastheren.

geschiedenis

In 1906 werd de Association Sportive Renaisienne opgericht, AS Renaisienne, het latere ASSA Ronse. De club kreeg het stamnummer 38 en is na KAA Gent en Racing Gent de oudste ploeg uit Oost-Vlaanderen. In 1908 al kwam er onenigheid binnen het clubbestuur, wat leidde tot de oprichting van Football Club Renaisien, dat het stamnummer 46 kreeg. In 1987 kwam het uiteindelijk toch weer tot een fusie van de twee onder impuls van Orphale Crucke, die daardoor zijn naam verbonden zag aan het stadion. Die fusie was het gevolg van het wegzakken van beide clubs tot provinciaal niveau. Ooit speelden beiden in tweede klasse, maar dat niveau konden ze niet behouden. De nieuwe club, KSK Ronse, begon in tweede provinciale, in het seizoen 1990-1991 leidde Francky Dury hen weer naar eerste provinciale. De opgang bleek niet te stuiten, men kwam zelfs weer in tweede klasse, zij het heel kortstondig: tijdens het seizoen 1999-2000 en 2008-2009. Vanaf 2017-2018 komt KSK Ronse uit in tweede nationale.

Huidige seizoen

Ronse is de weinig benijdenswaardige “rode lantaarn” uit de reeks, met slechts 4 punten uit 11 wedstrijden. Thuis werd met 4-3 gewonnen van Westhoek, al is dat al van medio september geleden. Bij hun laatste thuiswedstrijd hielden ze gelijke tred met Harelbeke, 2-2 werd het toen. Vorig weekend moest er koste wat het kost gewonnen worden op het veld van Wetteren, maar Ronse verloor toch met 3-1. KSK Ronse zegt met een beperkte kern nu vooral ervaring te willen opdoen voor de toekomst. De gemiddelde leeftijd van de kernspelers is inderdaad maar 24. Opvallend is ook dat bijna de helft van de spelers (ook) een buitenlandse nationaliteit heeft, meestal komen ze uit het nabijgelegen Frankrijk. Coach Erick Rios, een man met Columbiaanse roots, betaalde de rekening voor de nederlaag op Wetteren en werd dinsdagmiddag ontslagen. T2 Vincent Callens neemt sinds dat moment op zijn minst voorlopig de ploeg onder zijn hoede. We spraken woensdag met hem over de gebeurtenissen van de laatste dagen en vooral ook de belangrijke wedstrijd van zaterdag.

Interview Vincent Callens, T1 ad interim

Ronse staat momenteel laatste. Hoe komt dat?

Zoals wel vaker in die situatie is er niet één reden, maar is er een samenloop van omstandigheden. Eerst en vooral vind ik dat we al meer punten verdienden dan we daadwerkelijk hebben. Maar eens je in de hoek zit waar de klappen vallen… Hoeveel keer we al de paal troffen, hoeveel keer we al een frommelgoal binnen kregen, je houdt het niet voor mogelijk. Een dosis pech dus. Maar nog belangrijker is het feit dat we over een zeer jonge kern beschikken. Het bestuur heeft daar voor geopteerd en we blijven op dat pad. Die jongens ontbreekt het nog aan ervaring. Ze zijn 98 procent van de tijd geconcentreerd, maar in die overige twee procent wordt er tegen ons gescoord. Kleine, individuele foutjes met grote gevolgen voor het resultaat.

De trainer moest vertrekken…

Ik moet jullie niet vertellen hoe dat gaat, zeker? Geen resultaten? Trainer aan de deur. Niet dat dit de oplossing is, maar dat is wat er gebeurt in het voetbal. Ook hier. Erick Rios deed zijn job goed, maar de laatste plaats werd en wordt hem zwaar aangerekend.

Jij gaat hem vervangen?

Tijdelijk, is de bedoeling. Ik ben T2 en wil dat eigenlijk ook blijven. Maar de club kan op me rekenen om ons door deze moeilijke periode te loodsen. Ook dat klinkt je wellicht bekend in de oren?

Er is maar weinig tijd om veel te veranderen, zaterdag is er al wedstrijd…

Gisteren voor de training werd aan de spelers verteld wat de stand van zaken was. Ze waren heel stil, voelden het wellicht al aankomen. Mijn taak is nu om toch een resultaat te boeken. Maar ik ben natuurlijk beperkt in mijn mogelijkheden. Het is niet omdat ik nu T1 ben, dat die jongens plots meer ervaring hebben of dat de bal voor ons beter rolt. Ik kan maar kleine ingrepen doen. De ploeg zal er zaterdag wellicht iets anders uitzien, een paar nieuwe gezichten. Andere spelers zullen misschien op een andere positie worden uitgespeeld. Ik heb mijn eigen manier van werken, maar enorme veranderingen in vergelijking met Erick Rios zullen er niet zijn. Gisteren hebben we alvast goed getraind, iedereen voelde zich tevreden achteraf. Daar moeten we op inzetten: spelvreugde creëren, vertrouwen schenken. Spelers met vertrouwen dwingen meer kansen af, dwingen ook het geluk af.

En dan komt Lokeren-Temse…

Iedereen denkt bij het horen van die naam spontaan aan Sporting Lokeren, ook voor mij is er nog altijd die link. Maar anderzijds: dit is een nieuwe ploeg, meer dan de geestelijke verderzetting van die eens roemrijke club zijn ze niet. Ze zijn heel erg ambitieus, terecht. Ze willen naar de historische successen terug, terecht. Maar ze stellen nu ook vast dat dit een niet vanzelfsprekend verhaal is. Zij zijn ook in een strijd met zichzelf verwikkeld. Onze situatie is eigenlijk vrij goed vergelijkbaar. Dat zal een geladen wedstrijd geven, vermoed ik. Omdat ik nog maar pas aangesteld ben, moet ik eigenlijk nog aan de directe wedstrijdvoorbereiding beginnen, ik moet hen nog via videobeelden aan het werk zien. Maar wat die beelden ook zeggen, mijn filosofie is: uitgaan van eigen kracht. Ik hou van positief voetbal. Dat gaan we proberen brengen.

P