Op papier komen er nu twee “gemakkelijke” wedstrijden aan. Zondag ontvangen we thuis KSV Oudenaarde, op dit moment voorlaatste in de stand. Het weekend daarna gaan we op bezoek bij Ronse, de huidige nummer 16 of laatste in de stand. Alleen: gemakkelijke wedstrijden zijn er niet in deze reeks en ook deze twee ploegen zullen er alles aan doen om tegen het roemrijke Lokeren (-Temse) hun beste beentje voor te zetten. Maar eerst dus zondag KSV Oudenaarde.

Geschiedenis

De Koninklijke Sport Vereniging Oudenaarde heeft geel en zwart als clubkleuren en staat bij de KBVB bekend onder het stamnummer 81. Dat verraadt al het vroege ontstaan van de club. In 1910 werd de Football Club Audenardais opgericht, in 1912 Sportkring Aldenardia. Beide clubs fuseerden al in 1919 tot Sportvereening Audenaerde. In 1951 vernederlandste men de naam naar Koninklijke Sportvereniging Oudenaarde. De club speelde in de loop van de geschiedenis in de hogere provinciale reeksen en de lagere nationale klassen. Toch zijn er een paar seizoenen tweede klasse als uitschieter (1980-1982 en 2012-2013).

Het huidige seizoen

KSV Oudenaarde staat momenteel op een voorlaatste plaats in de rangschikking met zes punten, dank zij twee thuisoverwinningen. Tegen Ronse (voorlopig laatste met 4 punten) werd met 2-0 gewonnen op speeldag vier, tegen Wetteren (op dit moment op twee na laatste, maar ook met 6 punten) vorig weekend werd het 3-2. Een gelijkspel was er tot dusver nog niet. Trainer is Stefaan Leleu (51), gewezen verdediger van onder andere KV Kortrijk, RAFC Antwerp en Zulte Waregem. Hij sloot zijn spelerscarrière af bij KSC Oudenaarde en was er nadien 11 jaar onafgebroken trainer, tot 2019. Hij bleef aan boord als sportief directeur en al na één seizoen kwam hij ook terug als T1. Zo is hij dus al sinds 2008 bij de club betrokken in de sportieve staf. Misschien geen unicum, maar toch wel een uitzondering.

Stabiliteit is er ook in de spelerskern die maar uit 20 spelers bestaat. Afgelopen zomer verdwenen zes spelers, twee kwamen er in de plaats. Warre Coopman (22) kwam in juli van de U21 van Zulte Waregem om bij Oudenaarde de rechterflank voor zijn rekening te nemen. Pas in oktober sloot Karim Essikal nog aan. De Belg met Marokkaanse roots is 25 maar kan toch serieuze adelbrieven voorleggen. De centrale verdediger of defensieve middenvelder speelde van 2014 tot 2016 voor Zulte Waregem, in 2016-2017 bij Moeskroen en in 2017-2018 voor Beerschot. Nadien speelde hij in de Nederlandse Keukendivisie voor FC Eindhoven, maar kreeg er na vorig seizoen geen contract meer.

KSV Oudenaarde scoorde dit seizoen nog maar 11 keer (gemiddeld 1 doelpunt per wedstrijd). Bijna de helft van de doelpunten kwam van Lorenzo Heirwegh die er zondag wel niet bij is door schorsing. De verdediging maakt niet echt een solide indruk: men incasseerde al 26 doelpunten, een gemiddelde van 2,5 per match dus.

Ook aan de slag bij de tegenstander van zondag is Nathan Mingiedi (23), die ruim 10 jaar op Daknam aan zijn voetbaltoekomst werkte. De man uit Sint-Niklaas combineert ondertussen het voetbal met een vaste baan als bediende bij Polypane uit Temse, een bedrijf gespecialiseerd in isolerende beglazing. Hij leek ons de aangewezen man om vooruit te blikken op de wedstrijd van zondag.

interview Nathan Mingiedi, ex-Sporting Lokeren

Nathan, je begrijpt dat we voor deze voorbeschouwing bij jou terechtkomen?

Natuurlijk wel, ik heb nu eenmaal een verleden op Daknam. Ik speelde er van de U11 tot bij de Beloften in 2018. Nadien speelde ik twee jaar bij VW Hamme, nu ben ik begonnen aan het tweede seizoen KSV Oudenaarde. Nu ja, tweede seizoen. Iedereen weet dat er vorig jaar niet zoveel gespeeld werd. Eigenlijk is dit dus mijn eerste volwaardige seizoen.

Je bent nog altijd een middenvelder?

Dat ben ik inderdaad nog altijd, mijn leven lang al. Soms echt verdedigende middenvelder, maar meestal iets aanvallender, een typische nummer 8, zeg maar. Men rekent op mij als box-to-box speler, een rol die me wel bevalt. Ik ben een vaste waarde bij dit Oudenaarde, ik miste voorlopig één match door een contractuurtje, maar vorig weekend was ik er wel weer bij. Gelukkig maar, want de match tegen Lokeren-Temse zou ik niet graag missen. Ik ken er nog heel wat mensen en ik weet dat er nogal wat vrienden zondag speciaal voor mij komen kijken. Trouwens, alle spelers kijken reikhalzend uit naar zondag. Lokeren-Temse is wat dat betreft vergelijkbaar met het Beerschot-Wilrijk van een paar jaar geleden. Net als dat vroeger bij de Antwerpenaren het geval was, heeft Lokeren-Temse nog altijd dat aura van ploeg uit eerste klasse.

Afgelopen weekend was er een belangrijke zege, 3-2 thuis tegen Wetteren.

Een wedstrijd die we absoluut moesten winnen en die we dus inderdaad ook wonnen. Door die zege komen we nu op zes punten, evenveel als Wetteren. Op basis van de uitslag zou je kunnen vermoeden dat het een nipte zege was, maar schijn bedriegt. Na 90 minuten stond het nog 3-0. Dan scoren die mannen een pracht van een doelpunt door een schot vanop de middellijn. Onmiddellijk daarna werd het zelfs 3-2, al had dat doelpunt nooit mogen worden gevalideerd: onze doelman werd gewoon onderuit gelopen. Zo werd het dus toch nog spannend. Maar de zege was oververdiend, dat zeker. Daardoor houden we nu toch voeling met de buik van het klassement. Al vind ik wel dat we onder onze waarde geklasseerd staan. We werden dit seizoen eigenlijk nog nooit overspoeld door een tegenstander, we bleven bijvoorbeeld ook overeind tegen Zwevezele (1-3 verlies, nvdr) en Ninove (3-0 verlies, nvdr).

Wat zijn de sterke en de zwakke punten van dit Oudenaarde?

Het sterkste punt is wellicht dat we een zeer hechte groep zijn, er is weinig verloop van spelers. Elk jaar gaan er wel een paar weg en komen er andere voor in de plaats, maar aan het skelet wordt niet geraakt. We kennen elkaar dus door en door. Anderzijds incasseren we vaak vermijdbare doelpunten, vaak door kleine individuele foutjes. Al lijkt het dit seizoen wel of de wet van Murphy ermee gemoeid is, we kenden al vaak pech. Ook bij het afwerken trouwens, wat we te weinig doen. Volgende zondag is onze topscorer Lorenzo Heirwegh dan ook nog eens geschorst, terwijl hij toch al goed is voor vijf doelpunten. Nu ja, dan zullen anderen de bal maar moeten binnenprikken. Ik zou daar anders geen bezwaar tegen hebben, tegen scoren op Daknam. Ik heb dit jaar wel al een paar assists achter mijn naam, maar nog geen doelpunt. Zondag lijkt me daar anders wel het ideale moment voor…

P