Vorig jaar speelden Lokeren-Temse en Zelzate al eens tegen elkaar in het nochtans heel korte seizoen. Dat leverde vreemde maar mooie taferelen op. Supporters die zowel met een sjaal van Zelzate als een van Lokeren getooid gingen, dat is toch een eerder ongewoon zicht. Zien we dat zaterdag weer gebeuren? Het zou zomaar kunnen, want Zelzate: dat zijn niet allen buren, maar ook vrienden. Even kennismaken.

Geschiedenis

Zoals bijna alle clubs uit tweede nationale is ook KVV Zelzate ontstaan door een fusie. In dit geval gingen KSLV Zelzate (oprichting 1922) en KFC Zelzate (oprichting 1933) samen in 2008. De clubkleuren werden groen en wit, de kleuren van de gemeente trouwens. Het eerste veld ligt n de Patronagestraat, goed bekend bij Lokerenfans. Sporting Lokeren en zijn fans trokken er in “betere tijden” traditiegetrouw naar toe voor de eerste oefenwedstrijd van het seizoen. De fusieploeg begon in tweede provinciale, maar wist in ijltempo op te klimmen. In 2020 werd de competitie stilgelegd door corona, KVV Zelzate werd uitgeroepen tot kampioen en speelt sinds het seizoen 2020-2021 in tweede nationale.

Huidig seizoen

Zelzate heeft op dit moment 20 punten, net zoveel als Lokeren-Temse, al heeft dat wel nog een inhaalwedstrijd te goed op Ronse op woensdag 1 december. Hoe dan ook, Zelzate staat voorlopig op een zesde plaats, dat is onverhoopt voor de jongens van coach Gino Pauwels. Tegen de top twee van dit moment ging men wel kansloos onderuit. Op Ninove kreeg men voetballes, 6-1 werd het daar. Thuis tegen Zwevezele werd kansloos verloren met 0-3. De laatste drie wedstrijden: tegen Harelbeke uit en thuis tegen Dikkelvenne bleef het 0-0. Afgelopen weekend won Zelzate wel verdiend met 3-1 van Wetteren. De spitsen zorgen voor het leeuwendeel van de doelpunten: Van Buyten maakte er al vijf, zijn collega Broeckaert vier. Zelzate is goed voor 14 doelpunten, ze incasseerden er 16.

De coach kan rekenen op een vrij stabiele kern: afgelopen zomer vertrokken maar 5 spelers, ze werden door evenveel nieuwkomers vervangen. Het elftal is met gemiddeld 24,3 jaar vrij jong. In de kern toch wat ex-spelers van Sporting Lokeren: Tars Notteboom (25), Sander Van Cauwenberg (23), Kevin Kabera (22), Tibo Franki (20) en ook Preben Van Wesemael (20). Wij legden ons oor bij de jongste van de vijf te luisteren: hoe kijken ze in Zelzate naar de regionale derby tegen KSC Lokeren-Temse?

Interview Preben Van Wesemael

“Ik begon dicht bij huis met voetballen, bij Standaard Wetteren, ik was toen vijf. Bij de U9 verkaste ik naar Sporting Lokeren, ik zou er alle reeksen doorlopen tot en met de Beloften. In eerste instantie was ik rechterback, maar in het laatste jaar werd ik vaker ingezet als centrale verdediger. Daar speel ik nu nog altijd. Ik ben niet de enige met Lokers bloed in de aderen: ook Tars Notteboom, Sander Van Cauwenberg, Kevin Kabera en Tibo Franki speelden er geruime tijd. Toen Sporting failliet ging, was dat voor mij een hele klap, ik voel me nog altijd nauw verbonden met de club. Maar ik moest noodgedwongen naar een andere club uitkijken, dat werd Zelzate. Theoretisch is het mijn tweede seizoen hier, maar vorig jaar werd er natuurlijk nauwelijks gevoetbald.

Bij aanvang van het seizoen gingen we er van uit dat het behoud mogelijk moest zijn, maar alles loopt net dat tikkeltje beter dan verwacht. Een verklaring daarvoor is wellicht dat de groep grotendeels ongewijzigd is gebleven. We kennen elkaar door en door en vormen echt een hechte groep. Een tweede factor is onze coach, Gino Pauwels, een man met toch al wat ervaring. Hij liet Zelzate van derde naar tweede nationale promoveren en doet het nu weer goed. Hij combineert de ervaring van oudere spelers met het enthousiasme van jongere spelers. Zo kreeg ook ik van hem de kans om het te proberen in het eerste elftal. Tactisch stelt hij zich bijzonder flexibel op, wij passen ons gemakkelijk aan de tegenstander aan. Dat zal ook zaterdag wel het geval zijn.

Voor mij is het een heel bijzondere wedstrijd met een terugkeer naar Daknam en het weerzien van heel wat bekenden bij de tegenstander. Ik heb nog gespeeld met Diamant Ramazani, met Tibo Gabriel, Gil Van Moerzeke en Bram Van Laere. Toch speciaal. Bij de rest van de spelersgroep leeft de wedstrijd van zaterdag ook wel wat, maar minder. Het is een derby, in het Daknamstadion dan nog, maar de voorbereiding zal toch dezelfde zijn. Er zullen wat meer uitsupporters zijn dan gewoonlijk, durf ik vermoeden. Vorig jaar zag je mensen met zowel de clubkleuren van Zelzate als van Lokeren, ongewoon, maar fijn. Vorig jaar viel ik een paar minuten voor affluiten in, nu hoop ik op meer speelminuten, al is de coach natuurlijk de baas.”

P