KSC Lokeren-Temse wil de lijn van een goede tweede helft tegen Olsa Brakel doortrekken nu zondag op het veld van KVK Westhoek in Ieper. Maar de tegenstander lijkt de goede benen gevonden te hebben, het haalde afgelopen weekend snoeihard uit op het veld van Wetteren, 0-5 werd het daar. We maken hier kennis met De West-Vlaamse fusieploeg.

Geschiedenis

De oorsprong van KVK Westhoek ligt bij CS Yprois, dat in 1901 werd opgericht in Ieper en het stamnummer 100 kreeg. Er kwam een eerste fusie met stadsgenoot FC Yprois in 1974, de nieuwe club heette toen KVK Ieper. De club opereerde vooral in de hoogste provinciale reeksen, al was er wel eens een kortstondige uitschieter naar de nationale reeksen. Er kwam nog een fusie: in 2013 ging men samenwerken met het naburige KBS Poperinge. Men bleef in Ieper spelen en ook het stamnummer 100 bleef behouden. De clubkleuren zijn rood en blauw. Sinds de promotie in 2016 speelt men in tweede nationale.

Huidige seizoen

KVK Westhoek staat voorlopig op een 13de stek met 7 punten uit 9 wedstrijden. Er werd tweemaal gewonnen, de eerste keer op de tweede speeldag thuis tegen Oudenaarde (2-0) en vorig weekend uit op Wetteren met zowaar 0-5. Tegen Dikkelvenne speelde men 1-1 gelijk. Het incasseerde de zwaarste nederlaag uit deze reeks op speeldag vijf: men verloor toen op Zwevezele met maar liefst 8-0. De verdediging doet het blijkbaar wat minder goed vermits men al 23 doelpunten incasseerde, dat wil zeggen gemiddeld 3,5 doelpunten per wedstrijd. Enkel Oudenaarde doet slechter met 24 tegendoelpunten. Anderzijds scoort de ploeg vrij makkelijk: in totaal al 14 keer. Voorlopig is Valentin Mahieu topscorer met vier doelpunten, al is hij een defensieve middenvelder. Yentl Dewilde ook al een (jonge) middenvelder (18), scoorde al drie keer. Verder kwamen de doelpunten van nog drie spelers met twee goals op hun conto: Hannes Coutigny, Jason Robaeys en Jeremie Creemers. Vreemd genoeg zijn alle doelpuntenmakers verdedigers of eerder defensief ingestelde middenvelders.

Het verloop is zoals bij de meeste ploegen uit deze reeks vrij groot: 10 spelers verlieten de club tijdens de zomer, er kwamen er evenveel in de plaats. De nieuwkomers haalde men bij ploegen uit dezelfde reeks of lager.

Wij legden ons oor te luisteren bij Bruno Debo, al voor het derde jaar aan de slag bij KVK Westhoek. Hij praat ons bij over de wedstrijd van zondag.

Interview Bruno Debo, coach

Als ik het lopende seizoen moet beoordelen, moet ik een genuanceerd beeld schetsen. Enerzijds is ons spelniveau en de getoonde mentaliteit best wel ok, maar anderzijds hebben we toch te weinig punten, waar het natuurlijk wel allemaal om draait. Voor een stuk ligt dat aan de vele spierblessures, wellicht veroorzaakt door de lange inactiviteit wegens de corona problematiek. We begonnen de trainingen al in mei, heel rustig. Vanaf half juli schakelden we een versnelling hoger, maar ik denk niet dat ik al één training had waarop iedereen van de partij was.

Het absolute dieptepunt was Zwevezele met een 8-0 nederlaag. Nu is Zwevezele een heel complete ploeg, maar dat mocht toch niet gebeuren. Elk schot van hen was raak, dat wel, maar we lieten te snel onze hoofden hangen. Als coach wist ik niet meer wat gedaan: gaan zitten, nog coachen? Vreselijk, zelfs bij de jeugd nooit meegemaakt. Op Wetteren was het net andersom: daar raakte de tegenstrever volledig van slag na onze aanvangstreffer. Het resultaat, 0-5 bij een rechtstreekse concurrent, was een hele opsteker, zo kunnen we ontspannen toeleven naar de match van zondag.

Want dat blijft toch iets bijzonder, dat leeft in de groep. Gemiddeld spelen we voor zo’n kleine 300 toeschouwers, nu zijn er al minimum zoveel van Lokeren-Temse. Dat zal toch wat druk geven bij onze jonge spelers. Ons stadion valt wat te vergelijken met Gullegem, dus zal de beleving ook wel zoiets worden, denk ik. Maar qua voorbereiding maakt dat voor mij niet zoveel uit, die blijft ongewijzigd. In deze reeks is wie eerst scoort vaak in het voordeel. Je kan dan in de organisatie spelen en rekenen op de omschakeling. Dat kunnen alle ploegen en dat doen ze ook. Al hebben wij niet direct een diepe spits die daarvoor in aanmerking komt. Al onze doelpunten komen van verdedigers en middenvelders, onze beste diepe spits Jannes Coppin is lange tijd uit. Maar toch scoren wij vrij gemakkelijk, altijd een voordeel in deze reeks. Daar rekenen we dus ook zondag op. Het wordt in ieder geval een wedstrijd waar ik niet veel moeite zal moeten doen om de jongens te motiveren, dat is zeker.”

Op het veld van Westhoek rekenen we weer op onze fantastische supporters. Let op: er is enkel een voorverkoop van kracht én het Covid Safe Ticket is van kracht. Klik HIER voor alle info.

 

P