YOUCA, YOuth for Change and Action is een organisatie voor en door jongeren die hen stimuleert om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. KSC Lokeren-Temse doet mee!

Donderdagmorgen, half 9. Boyd Tollenaere en Noah Delacourt, leerlingen van de Vlot! scholen, campus Sint-Lodewijk bieden zich wat schoorvoetend aan in de Voetbalstraat. Ze worden er opgevangen door onze medewerkster Tina De Jonghe die hen moederlijk op hun gemak stelt tijdens een rondleiding in het stadion. Maar nadien moet er natuurlijk gewerkt worden.

Vandaag 21 oktober, is het Youth Action Day: meer dan 15.000 jongeren in Vlaanderen en Brussel steken de handen uit de mouwen voor het goede doel op een culturele, sportieve, zakelijke of publieke plaats. Boyd en Noah mochten bij Lokeren-Temse aan de slag.

Boyd: “We zijn blij hier te mogen zijn. We zijn wel geen diehard fans van Lokeren, maar we komen alle twee toch af en toe eens naar het voetbal. Nu krijgen we een blik achter de schermen en we schrokken toch even van de organisatie die er achter de club zit, best indrukwekkend. Onze school geeft ons elk jaar de kans om deel te nemen aan het YOUCA-project. We worden niet verplicht actief te participeren, maar de meesten doen het wel. Graag zelfs.”

Noah: Voor een dag werken krijgen we elk 55 euro, dat is zo voor alle deelnemers. Die som geven we integraal aan YOUCA, die daarmee ontwikkelingsinitiatieven in onderwijs, vrije tijd en gezondheidszorg aanzwengelt, specifiek op maat van jongeren. Onze leerkracht godsdienst maakte ons warm voor dit project. Dit jaar staat Brazilië centraal. Vandaag helpen we zo leeftijdsgenoten die het ginder minder goed hebben dan wij, maar we hebben er zelf ook heel wat aan.”

Tina De Jonghe: Wij staan als club echt wel achter dit engagement, we hebben hier toch de traditie om meer dan een voetbalclub te zijn. Bovendien ben ik echt wel trots op de inzet en de aanpak van Boyd en Noah. Het is heel duidelijk dat dit voor hen niet zomaar een verplicht nummer is, ze werken hier echt uit overtuiging. Een meerwaarde voor beide partijen, denk ik.”

P