De ploegen uit 1A en 1B zijn al een tijdje bezig aan de voorbereiding van het seizoen 2021-2022. Maar een aantal profspelers zag gisteren hun contract beëindigd, zonder dat daar een onmiddellijk vervolg op komt. Voor die werkloze profs is er nu een initiatief waarbij ze in groep hun conditie kunnen onderhouden, in de hoop alsnog een contract af te dwingen.

De Pro League en Sporta vonden elkaar in het opzetten van het initiatief Free Pro Players FC waarbij werkloze voetbalprofs (uit 1A, 1B of 1ste nationale) samen hun conditie kunnen onderhouden. Ambassadeur van het project is Jelle Van Damme. In navolging van andere Europese landen worden er gezamenlijke trainingen georganiseerd voor spelers zonder contract, trainingen die hen moeten klaarstomen om fysiek paraat te zijn om bij een profclub te kunnen aanpikken en/of er met goed gevolg te kunnen testen. KSC Lokeren-Temse was bereid om deze spelers onderdak te verschaffen. Er wordt van maandag tot vrijdag getraind, telkens van 9u45 tot 11u45. Spelers uit Franstalig België, zelfs buitenlandse spelers die in ons land resideren, zijn welkom.

Vandaag, 1 juli, kwamen vier spelers een eerste keer samen op Daknam. Coach Eddy Van den Berge, 17 jaar ervaring op de teller als T2 bij Zulte-Waregem, sprak Thomas Doore (ex-STVV), Enzo Mobbey (ex-Londerzeel), Loris Brogno (ex-Beerschot) en Damien Marcq (ex-Zulte Waregem) toe vooraleer naar het oefenveld te trekken. De groep is nu nog klein, maar de verwachting is dat die de komende dagen nog aanzienlijk zal aangroeien. Morgen sluit alvast Jonas Vinck (ex-Roeselare) aan, andere spelers informeerden ook al naar de condities.

Coach Eddy Van den Berge: “Voorlopig is de groep inderdaad nog klein, maar we gaan er van uit dat we binnenkort zullen kunnen beschikken over een groep van toch zeker 15 spelers. Er zijn nu eenmaal heel wat werkloze spelers op de markt en die zoeken allemaal naar een manier om conditioneel fit te blijven om alsnog hun bestaan als prof te kunnen verderzetten. Zij zijn fit, de jongens die hier nu zijn, maar ze missen het werken met de bal, het sociale contact met collega’s ook. Het gaat om spelers die echt nog wel inzetbaar zijn, talent hebben ze genoeg. Maar ze moeten een kans krijgen. We hopen binnenkort ook wedstrijden te kunnen spelen, dat is ook een kans om zich te tonen.”

Damien Marcq: “Ik ben blij met dit initiatief. Hier kan ik me weer voetballer voelen en dat miste ik toch wel wat de voorbije weken. Nee, ik vind het psychologisch niet moeilijk om de knop om te draaien en hier aan mijn toekomst te werken. Ik weet wat ik kan en ik weet dat ik voor heel wat clubs nog iets kan betekenen. De mercato is nu eenmaal wat hij is: corona zorgt voor voorzichtigheid bij veel clubs, het EK is nog aan de gang… Er gebeurt momenteel gewoon heel erg weinig. Maar ik wil klaar zijn als er zich een kans voordoet.”

P