Geen rechtstreekse promotie voor Lokeren-Temse helaas, maar wel nog een kans op eerste nationale via de eindronde. Een lange en moeilijke weg, zoveel is zeker, maar we gaan ervoor. Halen we alsnog promotie, dan volgt applaus op alle banken, indien niet dan beschouwen we dit als een harde, maar niet oninteressante leerschool. Eerste tegenstander is Belisia Bilsen SV. Een kennismaking.

Clubgeschiedenis

Het eerste voetbal in Bilzen dateert van 1912. Toen werd Belisia opgericht, een voetbalclub die zich evenwel nooit aansloot bij de Belgische voetbalbond. In de daarop volgende decennia ontstonden in Bilzen wel vier officiële voetbalclubs die in fasen naar elkaar toegroeiden. Dat resulteerde uiteindelijk in SV Belisia Bilzen, opgericht in 2021, de club die vier deelgemeenten van Bilzen verenigt, met name Bilzen, Waltwilder, Mopertingen en Grote-Spouwen. De toevoeging Belisia verwijst uiteraard naar het eerste officieuze voetbal in Bilzen. De club heeft als stamnummer 5775 en speelt in blauw en wit. De thuisbasis is het Sportpark Katteberg in Bilzen. Er wordt gespeeld op kunststof. De club speelt sinds het seizoen 2016-2017 in tweede amateur, nu ook tweede nationale genoemd.

Naast de club in tweede nationale is er nog een dameselftal in tweede provinciale, een B-ploeg in 4de provinciale, een beloftenteam en honderden jeugdspelers die uitkomen op zowel interprovinciaal als gewestelijk niveau.

SV Belisia Bilzen dit seizoen

In tweede nationale B werd het seizoen gedomineerd door Hoogstraten VV, met in doel de ons bekende doelman Chris Espeso. Het gaat naar eerste nationale, al hadden ze eerst aangekondigd geen licentie te zullen aanvragen. Dat deden ze uiteindelijk toch en ze verzilverden die meteen. Ze hadden na de reguliere competitie 70 punten, maar liefst 13 meer dan Eendracht Aalst en Lyra Lierse, beiden 57. Cappellen werd vierde met 53 punten en op de vijfde plaats vinden we Belisia Bilzen terug met 52 punten. Ze wonnen precies de helft van hun wedstrijden, speelden 7 keer gelijk en verloren acht keer. Op basis van de cijfers zou men zeggen dat de ploeg niet echt gemakkelijk scoort, maar wel stevig verdedigt: ze scoorden “slechts” 44 keer en incasseerden 32 tegengoals.

Hun laatste 5 wedstrijden laat een wat wisselvallig beeld zien:

  • Speeldag 26: Londerzeel vs Belisia Bilzen 1-1
  • Speeldag 27: Belisia Bilzen vs Cappellen 1-3
  • Speeldag 28: City Pirates vs Belisia Bilzen 4-2
  • Speeldag 29: Hasselt vs Belisia Bilzen 0-4
  • Speeldag 30: Belisia Bilzen vs Wijgmaal 5-0

In hun laatste twee wedstijden scoorden ze plots heel erg vlot: 9 keer in twee wedstrijden tegenover 35 keer in de voorafgaande 28. Ook nog te vermelden waard: de club wist zich dit seizoen net als Lokeren-Temse te plaatsen voor de 1/16de finales van de Beker van België, daarin werden ze in de Ghelamco Arena door AA Gent uitgeschakeld met 4-0. Er waren toen 800 fans uit Limburg meegekomen.

Er zijn een paar spelers die bij de echte voetbalfan een belletje doen rinkelen. Zo is er Timo Cauwenberg (27) als linksback, die voor Belisia Bilzen aan de slag was bij Lommel (2017-2020) en Lierse Kempenzonen (2020-2021) in 1B. Siebren Lathouwers (21), rechtsback, kreeg zijn jeugdopleiding bij Racing Genk tot 2019 en speelde toen twee seizoenen bij de beloften van STVV (2019-2021).

Scoren is zoals eerder gezegd niet echt hun forte. Tiemen Wijnen, een aanvallende middenvelder, is hun topscorer en goed voor 11 doelpunten. De Belgisch-Spaanse spits Christophe Martin-Suarez scoorde 6 maal, middenvelders Falke Vandekaetsbeek en Jefke Landuyt elk vijf keer.

Toch is er één figuur bij Belisia Bilzen die we allemaal kennen, hun trainer Luc Nilis. De oud-speler van Anderlecht (224 wedstrijden, 127 doelpunten) en PSV Eindhoven (164 wedstrijden, 110 doelpunten), ex-international voor ons land ook (56 wedstrijden, 10 doelpunten) is sinds dit seizoen hoofdtrainer van de club, zijn eerste opdracht trouwens als hoofdcoach. Daarvoor was hij wel al assistent bij verschillende andere clubs en trainde hij de spitsen van PSV bijvoorbeeld gedurende 10 jaar (2006 tot 2011 en 2014 tot 2018). Sinds maart 2022 doet hij dat trouwens opnieuw bij Racing Genk. Hij heeft er vooral de spitsen van de oudste jeugdspelers onder zijn hoede in de Talent Academy. Met hem blikken wij vooruit op de wedstrijd van zondag.

Luc Nilis, interview

Wat was de ambitie van de club bij het begin van het seizoen?

Het was voor de club een totaal nieuwe start. Het is het eerste jaar na de fusie, dus was het wat koffiedik kijken. Maar intern leefde de hoop om een rustig seizoen te kunnen doormaken, in de middenmoot. Zeker niet in degradatiegevaar komen, was de opdracht. Maar kijk, het liep beter dan verwacht. We presteerden sterker dan verhoopt en haalden uiteindelijk nog een ticket voor de eindronde, iets wat we hier als een ultieme beloning ervaren.

Leer ons even het team kennen…

We beschikken over een beperkte, maar jonge groep. Het zijn zo goed als allemaal jongens uit de streek. Onze grootste kwaliteit is dat we een hechte groep zijn op en naast het veld. Ik zie veel jeugdig enthousiasme, veel ambitie ook. Voor mij is het een droom om met deze groep te mogen werken, temeer omdat ze heel veel discipline vertonen, zowel op trainingen als in wedstrijden. De tactische richtlijnen worden telkens zorgvuldig gevolgd. Ons minpunt is dat onze kern wat te smal is, we beschikken over maar 14, 15 volwaardige basisspelers. Als er daar een paar wegvallen, zeker onder de dragende spelers, dan voel je dat. Op een bepaald moment zaten we in een dipje omdat we met een viertal geblesseerde jongens zaten, dat vertaalde zich onmiddellijk in mindere resultaten.

Jullie lijken vrij moeilijk te scoren, of vergis ik me?

Ja en neen. Dit seizoen verliep dat niet altijd zoals het hoorde, maar we konden door blessures niet altijd aanvallend op zijn sterkst starten. Dat kon wel in de laatste twee competitiewedstrijden en het resultaat was er onmiddellijk: 9 goals in twee duels. Al zit daar ook wat toeval bij: op de voorlaatste speeldag had Hasselt al niks meer te winnen, op de laatste speeldag kregen we het al tot degradatie veroordeelde Wijgmaal op bezoek. Misschien geen echte waardemeter dus.

En nu de eindronde, hoe beginnen jullie daar aan?

Dat we mogen deelnemen is de ultieme beloning, een bekroning voor het voorbije seizoen. We hadden er niet op gerekend. We zien wel waar het schip strandt. Wij spreken van de voor ons best mogelijke loting: het is een hele eer om tegen Lokeren-Temse te mogen spelen. Een hoogdag voor het voetbal hier in de streek. Wij beschouwen ons zeker niet als de sterkste van de acht ploegen die in deze eindronde stappen, wel integendeel. Maar liever uitgeschakeld worden door Lokeren-Temse dan door een ander team. De wedstrijd spreekt ook wel ons publiek aan. Gemiddeld spelen we voor zo’n 700 toeschouwers, zou Lokeren-Temse niet met ongeveer evenveel mensen naar hier komen?

Wat voor een wedstrijd denkt u te zullen zien?

Wij gaan elke wedstrijd voor de winst, we gaan dat nu niet veranderen omdat we eindronde spelen of omdat de tegenstander Lokeren-Temse is. Ik hou zelf van aanvallend, attractief voetbal en dat proberen we ook te brengen. Ik wil combinatievoetbal zien, ook zondag. Lokeren-Temse ken ik totaal niet, maar ik heb een assistent die zijn werk voortreffelijk doet. Hij zal ons deze week nog wel vertellen hoe de tegenstander van zondag gewoonlijk speelt en hoe we hen het beste van antwoord dienen. Voor ons hoeft niks, alles wat er nu nog bijkomt, is meegenomen.

P