Komende zaterdag 10 december gaat Sporting Lokeren – Temse op bezoek naar Jan Breydelstadion om het op te nemen tegen Jong Cercle Brugge. De belofteploeg van de Vereniging draait mee bovenaan het klassement. Het staat op een tweede plaats met gelijke punten dan onze Tricolores, al hebben de jonkies wel nog een inhaalwedstrijd te goed. Maak hieronder alvast kennis met onze tegenstander.

Resultaten dit seizoen
Voor aanvang van de competitie was dit team één groot vraagteken, ook voor henzelf. Op basis van het klassement in de U23-reeks vorig jaar zou Jong Cercle aantreden in Eerste Nationale, maar zij stonden hun plaats af aan de beloften Royal Antwerp FC, niet wetende op welk niveau ze zouden botsen. Tegen de eigen verwachtingen in draaien de jonkies echter vlot mee in de bovenste regionen.

Na dertien gespeelde wedstrijden heeft Jong Cercle nog maar één nederlaag opgelopen. Thuis tegen KFC Merelbeke ging het met 1-3 de boot in. Vijf keer speelde het gelijk, namelijk tegen Gullegem (2-2), Dikkelvenne (0-0), Jong Essevee (0-0) en KRC Gent (1-1). Het won bovendien met 1-0 van de huidige leider Eendracht Aalst, toen ook in het Jan Breydelstadion.

Spelerskern
Dit seizoen kwamen er na dertien speeldagen tot dusver 28 verschillende spelers in actie. De vaste waarden bij Jong Cercle op basis van het aantal gespeelde wedstrijden zijn doelman Bas Langenbinck, kapitein Jef Vandemaele, verdedigers Arne De Schepper, Jonas Lietaert & Lucca Lucker, middenvelders Soren Coens & Dagoberto Espinoza en aanvallers Hamza Bounida en Wolf Ackx. Deze laatste traint trouwens geregeld mee met de A-kern. Xander Martlé (middenvelder), Aske Sampers (aanvaller) en Teun Wilke (spits) zijn ook jongens die deel uitmaken van de A-kern, maar wel geregeld hun wedstrijdritme opdoen bij de beloften.

De meest opvallende naam die af en toe opdraaft met Jong Cercle is Sébastien Bruzzese. De 33-jarige doelman speelde nog geen minuut voor de A-ploeg, waardoor hij – in functie van een cursus – tot nu toe drie keer in doel stond bij de jonkies. Vanuit de vaste A-kern van Cercle Brugge speelden voor Jong Cercle dit seizoen al sporadisch eens mee: Lucas Larade (verdediger), Louis Torres (linksachter), Heitor (rechtsachter) & Emilio Kehrer. Deze vier spelers zijn echter wel jonger dan 23 jaar, waardoor er op hun optreden bij de belofteploeg niks aan te merken valt.

Regelgeving beloftenteams
Sinds dit seizoen worden er beloftenteams ingedeeld in de nationale reeksen. Velen stellen zich vragen bij deze invoering. De ene vindt het verrijkend, de andere heeft hier veel vragen bij. We zetten de regels alvast even op een rij, zo kan u zelf een oordeel vellen.

Voor aanvang van de competitie kreeg Cercle Brugge – net als alle U23-teams in de nationale reeksen – de kans om een lijst door te sturen met veldspelers die in het jaar 1999 of later geboren zijn en doelmannen die in 1997 of later geboren zijn. Enkel spelers die op deze lijst staan komen in aanmerking om geselecteerd te worden voor de U23-ploeg, op twee uitzonderingen na. Deze lijst vormt de basis van het betrokken U23-team.

Bijkomende regels voor spelers die op de originele lijst staan:
Ten minste 1/2 van de 15 spelers op het wedstrijdblad moeten hun opleiding gehad hebben bij de betrokken club (minstens drie seizoenen vóór de leeftijd van 21 jaar)
Ten minste 2/3 van de 15 spelers op het wedstrijdblad moeten hun opleiding gehad hebben bij een Belgische club (minstens drie seizoenen vóór de leeftijd van 21 jaar)
– Een speler komt niet in aanmerking voor de U23-ploeg wanneer hij tijdens de laatste officiële wedstrijd van de A-ploeg minstens 45 minuten meegespeeld heeft
– Een speler komt niet in aanmerking voor de U23-ploeg wanneer hij in het lopende seizoen in meer dan 2/3 van de wedstrijden van de A-ploeg in actie kwam voor minstens 45 minuten

Uitzonderingen voor spelers die NIET op de originele lijst staan én niet aan de leeftijdsvereiste voldoen:
Één speler die de laatste 6 officiële wedstrijden van de A-ploeg heeft gemist door een blessure mag meespelen met de U23-ploeg, dit voor maximaal twee aaneensluitende wedstrijden (medisch attest vereist), leeftijd is hierbij van geen belang
Één speler per wedstrijd die tijdens het lopende seizoen geen enkele minuut bij de A-ploeg gespeeld heeft, leeftijd is hierbij van geen belang

P