Zondagmiddag is er met de wedstrijd tegen KRC Gent iets wat men met wat goede wil als een derby kunnen beschouwen. Voor het eerst ook sinds het begin van het seizoen trekt KSC Lokeren-Temse naar een match als leider in de competitie.

KRC Gent dit seizoen

Toen KRC Gent naar Daknam kwam, stonden ze op een dertiende plaats, maar één puntje boven de degradatieplaatsen. Heel veel is er ondertussen niet veranderd: momenteel staan ze twaalfde met 18 punten uit 19 wedstrijden. Er waren vijf overwinningen en drie draws, dus vielen er ook 11 nederlagen te slikken. Er werd bij het seizoensbegin toch iets meer verwacht van “de Ratjes”, maar ze blijken voorlopig niet zo goed bij schot als verhoopt. In die 19 wedstrijden scoorden ze 22 doelpunten en incasseerden ze er 38. Ter vergelijking: de tricolores hebben 31 doelpunten gemaakt en kregen er (maar) 13 tegen.

Toch blijft het uitkijken voor de Gentenaars. Ze verloren dit seizoen nog maar één keer fors, dat was in eigen huis tegen Sparta Petegem (0-6), maar bleven redelijk overeind tegen Zwevezele (2-4 verlies) en Ninove (2-0 verlies). Hun meest verrassende resultaat behaalden ze (helaas) uit bij KSC Lokeren-Temse. Half oktober kwamen ze op Daknam winnen met 0-2. Voor de rust kwamen de bezoekers 0-1 voor via Leemans, na de rust werd de buit over de streep getrokken na een doelpunt van Hebbelinck, met 7 doelpunten de topscorer van het team. Het werd dus 0-2, een verdiende overwinning voor Gent. Een waarschuwing die we maar beter ter harte kunnen nemen.

Wie er niet bij was de vorige keer was ex-Sporting Lokerenspeler Joran Triest. Die werd een paar dagen voor de heenwedstrijd geopereerd aan de ligamenten van de enkel en moest dus verstek geven. Maar twee weken geleden maakte hij zijn wederoptreden, hij speelde de tweede helft mee op Dikkelvenne (2-1 verlies). Vorig weekend toonde hij al dat hij zijn neus voor doelpunten nog niet is kwijtgespeeld in de match op Wetteren (eindstand 2-2): hij scoorde de 1-1 gelijkmaker en maakte 70 minuten vol. Het zou dus best kunnen dat hij er nu zondag weer bijloopt, zelfs voor de volle 90 minuten. Met andere woorden: net klaar voor “zijn” wedstrijd van het jaar, tegen de erfgenamen van zijn oude ploeg. Hallo, Joran?

Interview Joran Triest

Toen we net voor de heenwedstrijd met elkaar spraken, was je net geopereerd aan de enkel en lag je nog in het ziekenhuis. Ondertussen gaat het veel beter met jou?

Absoluut. Ik heb bijna de hele heenronde gemist en dat was psychologisch toch zwaar om te accepteren. Zeker omdat ik ook het grootste deel van vorig seizoen niet aan spelen toekwam door corona. Maar goed, ik hoop dat de slechte tijd achter de rug ligt, dat ik weer kan vlammen. Ik ben een kleine maand eerder speelklaar dan oorspronkelijk was voorspeld. Dat heeft te maken met de voortreffelijke medische begeleiding hier, maar ook een beetje met geluk. Meestal krijg je tijdens de revalidatie wel eens een kleine terugval, bij mij was die er gelukkig niet. Ik begon twee weken geleden met een invalbeurt van 20 minuten op Dikkelvenne, afgelopen weekend mocht ik starten tegen Wetteren. Ik speelde daar driekwart wedstrijd. En vooral: ik scoorde daar ook, in de eerste match dat ik in de basis start. Heel belangrijk voor het vertrouwen.

Net op tijd klaar dus voor de clash met Lokeren-Temse.

Dat doet ongelooflijk veel deugd. Ik had kort na mijn operatie de kalender bekeken en dacht toen dat die match voor mij nog te vroeg zou komen, maar kijk. Ik heb me gelukkig vergist. Het is ook een belangrijke wedstrijd. Voor Lokeren-Temse, want zij zitten in een goede flow en willen hun pas verworven leidersplaats behouden. Maar ook voor ons: echt degradatiegevaar is er wel niet, maar we hebben toch nog wat punten nodig om volledig safe te zitten. We moeten immers nog tegen alle staartploegen, als we al die wedstrijden zouden verliezen, hebben we een probleem. Ik weet het, dat is een pessimistische kijk, maar in voetbal weet je nooit. Maar ik bekijk het niet zo zwart: op Daknam hebben we bewezen dat winnen tegen een titelfavoriet echt wel mogelijk is.

Bereiden jullie deze wedstrijd anders voor dan de andere?

Neen, niet anders dan de andere. We hebben de gewoonte van op maandag elke tegenstander nauwkeurig te analyseren en dan te trainen op basis van het te verwachten soort wedstrijd. Begin deze week werd ons gezegd hoe Lokeren-Temse een match aanpakt, tijdens de trainingen deze week wordt op basis van die analyse ook getraind. Dat zal vanavond (donderdagavond, hvdp) en zaterdagochtend ook nog het geval zijn.

Leeft deze wedstrijd ook bij jullie fans?

O jawel. Gewoonlijk spelen we voor zo’n 300 man, nu zal dat toch het dubbele zijn. Ik hoor dat er ook in Lokeren veel interesse is voor deze wedstrijd, ondanks de combiregeling. Dus er zal wel ambiance zijn. Ik reken op een positieve sfeer, ondanks al dat gedoe met die heethoofden onder de supporters. Ik hoor zelfs dat er 150 politiemensen zijn opgetrommeld voor zondag. Hopelijk kunnen zij ook gewoon naar de match kijken. Niemand zit op problemen te wachten.

Tot slot nog dit. Roger Lambrecht, voorzitter van het vroegere Sporting Lokeren, overleed deze week. Kende je hem persoonlijk?

Persoonlijk kennen is te veel gezegd. Ik zag hem natuurlijk regelmatig wel eens naast het trainingsveld, een zeldzame keer in de kleedkamers. Genoeg in ieder geval om te weten dat hij bezeten was door het voetbal, dat hij het spelletje kende. Daardoor dwong hij respect af bij de spelers, zij bewonderden zijn passie, zijn inzet voor de club. Ik vond hem trouwens ook een joviale man, had altijd wel een grapje klaar. Hij was toch anders dan de norse man zoals hij soms wordt afgeschilderd in de pers. Ik leef mee met de hele Lokerse voetbalfamilie. We moeten helaas afscheid nemen van een monument.

P