Voor de tweede week op rij staat er een uitwedstrijd op het programma. We trekken naar West-Vlaanderen, meer bepaald naar Menen. Menen huist in de onderste regionen van de rangschikking, maar misschien schuilt net daar voor ons het gevaar? We gingen even de temperatuur opmeten bij onze tegenstander van zondag.

KSCT Menen dit seizoen

KSCT Menen staat op dit ogenblik op een weinig comfortabele plaats in de rangschikking: 15de met 12 punten uit 16 wedstrijden, net voor het misschien al veroordeelde Ronse dat als laatste 12 punten telt. Het heeft dus wel nog een inhaalwedstrijd te goed. Het kon dit seizoen nog maar drie keer winnen, drie thuisoverwinningen: eerst won men met 2-1 tegen het ook tegen de degradatie strijdende Wetteren, nadien was er verrassend winst tegen de leider van het moment, Sparta Petegem (3-2) en tegen een andere degradatiekandidaat Ronse won het met 4-1.

Het water staat Menen dus aan de lippen en daarom haalden ze in de winterstop twee spelers die onmiddellijk inzetbaar zin, met name centrumspits Nagim Amini (25) van Winkel Sport en Fransman Lilian Bauchet (31) een aanvallende middenvelder van Zwevezele. Vooral in het aanvallend compartiment dus, want daar knelt het schoentje. Matt Demedts (25) is wel goed: hij scoorde 7 van de 19 doelpunten voor Menen dit seizoen, maar zondag is hij geschorst en bovendien kondigde hij nu al aan volgend seizoen naar Oudenaarde te trekken.

Vorig weekend speelde Menen (vooraf 14de) uit op Wetteren (vooraf 15de), slechts gescheiden door één luttel puntje. Helaas voor Menen trokken ze aan het kortste eind, ze verloren met 2-1 door doelpunten van de winterversterkingen van Wetteren Hervé Telen en Cédric Mitu, beiden geen onbekenden op Daknam. Daardoor heeft Wetteren nu 13 punten (14de) en Menen gaat naar de 15de plaats, het blijft steken op 12 punten. Bovendien incasseerde Matt Demedts op Wetteren rood (tweemaal geel), waardoor hij er zondag niet bij zal zijn tegen Lokeren-Temse.

In de heenwedstrijd leed Lokeren-Temse op de vijfde speeldag zijn eerste puntenverlies tegen Menen, het werd op een regenachtige avond 1-1 op Daknam. Demedts (wie anders?) had de bezoekers op voorsprong gebracht in minuut 63, even later maakte Vermeiren er na voorzet van Van Moerzeke 1-1 van. De thuisploeg haalde nog alles uit de kast om de drie punten thuis te houden, maar Menen vocht voor wat het waard was en bleef overeind, wat nog tijdens de match en na affluiten aanleiding gaf tot nogal wat frustratie bij het thuispubliek.

Wat het nu zondag wordt op Menen, moeten we nog afwachten. Zeker is dat, ondanks de combiregeling, de bezoekers zullen kunnen rekenen op een sterke twaalfde man. Wat zet Menen daar tegenover? We vroegen het aan Pascal Verriest, coach van de gastheren.

Interview Pascal Verriest, coach KSCT Menen

De nederlaag op Wetteren kwam als een zware klap?

Dat is het minste wat je kan zeggen. Temeer omdat ik vond dat die nederlaag niet de juiste weergave van het spel was. We verdienden minimum een gelijkspel. Eerst wordt ons een loepzuivere strafschop ontzegd, maar desondanks komen we toch 0-1 voor. In een fase waar heel weinig aan de hand was, krijgen we een strafschop tegen en wordt het 1-1. In de tweede helft loopt het dan helemaal fout als Matt Demedt heel twijfelachtig geel krijgt en er onmiddellijk een tweede kaart bovenop volgt omdat hij het aandurft daarover een vraag te stellen. En dan nog lijken we met tien stand te houden, maar in de laatste minuut verliezen we alsnog. Zuur, heel zuur. Nu ja, ik wil er verder niet veel over zeggen, het is nu eenmaal zo. Maar wij staan nu wel op een degradatieplaats én kunnen zondag geen beroep doen op Matt Demedts, goed voor 7 van onze 19 doelpunten. Nu, er zijn andere jongens die zijn taak kunnen overnemen. We deden twee aanvallende wintertransfers en die speelden zondag een goede partij.

Net voor de heenwedstrijd hoopte je op een rustig, veilig seizoen…

Het is wel duidelijk dat het niet zo’n seizoen wordt. Het zal knokken worden tot de laatste speeldag. Misschien ook wat te voorspellen: we hebben al geen ruimte kern en als je dan een paar vervelende blessures in de groep krijgt, dan weet je dat er problemen kunnen van komen. Maar ik blijf optimistisch wat de afloop betreft. We gaan ons redden, maar het zal bloed, zweet en tranen kosten.

In die omstandigheden is het bezoek van Lokeren-Temse dus geen cadeau?

Dat is het eigenlijk nooit. Ninove, Zwevezele, Petegem en Lokeren-Temse steken een eind boven de concurrentie uit, tegen hen is het altijd moeilijk iets te rapen. Maar het kan wel: we sprokkelden een punt op Daknam, we wonnen tegen Petegem. Maar gemakkelijk wordt het natuurlijk niet, het zal wat moeten meezitten. We zullen net als in de heenwedstrijd vechten voor wat we waard zijn. Elke wedstrijd moet gespeeld worden. Natuurlijk hopen we iets te halen, maar het zal vooral in andere wedstrijden moeten gebeuren, daar moeten we ons redden. We zullen wel niet als geslagen honden spelen zondag. De groep reageerde “goed” op de nederlaag op Wetteren, iedereen besefte dat we een degelijke wedstrijd hadden gespeeld en dat de nederlaag niet de juiste weergave was van de wedstrijd.

In de heenwedstrijd werd het 1-1 en er was nogal wat commotie

Helaas wel. Dat willen we niet. Ook nu zondag niet. Verliezen we terecht, dan moeten we dat aanvaarden. En zelfs als dat onterecht zou zijn, moet je dat ook weten te plaatsen. Hetzelfde geldt ook voor Lokeren-Temse. Het feit dat er een combiregeling is, daar hebben we geen van beiden om gevraagd. Het zijn extra-sportieve omstandigheden waar ik me liever ver vanaf houd en ik denk dat mijn collega dat ook zo benadert. Laten wij ons maar op het voetbal concentreren, laat het voetbal alsjeblief primeren. Ik hoop echt dat het een leuke, maar sportieve wedstrijd wordt. Dat de beste moge winnen. Dat meen ik echt.

P