Er zijn geen excuses meer. Tegen hekkensluiter KSK Ronse moet Lokeren-Temse voor eigen publiek nog eens een overwinning boeken, liefst met zo overtuigend mogelijke cijfers. Slachtoffer van dienst kan KSK Ronse zijn, op dit moment allerlaatste in het klassement én gedoemd om te verdwijnen. We blikken alvast vooruit.

KSK Ronse dit seizoen

KSK Ronse doet dit seizoen nog even voort in tweede nationale, maar dan valt het doek definitief over de club met het stamnummer 33. Dan houdt de club van voorzitter Patrick Decuyper (ex-Zulte Waregem en ex-Antwerp) er definitief mee op. De club wordt overgenomen door KVV Ardennen (stamnummer 3857) en zal uitkomen in eerste provinciale. Daarmee komt een eind aan een club die al sinds 1908 actief was in de voetballerij en tien jaar speelde in tweede klasse, het hoogste niveau dat ooit werd bereikt. “Ons hart was al een heel seizoen aan het bloeden, maar nu is het definitief gebroken”, zegt Jordy Goebeert, oprichter van Supportersclub 38. Hij wil in schoonheid afscheid nemen van de club van zijn hart door het organiseren van een supportersbus naar Lokeren-Temse. Nogal wat fans willen in een stadion van eerste klasse afscheid nemen van hun club.

Sportief liep het dit jaar inderdaad verre van gesmeerd. Op 25 wedstrijden werd er nog maar twee keer gewonnen, thuis tegen Westhoek met 4-3 en uit op KRC Gent met 1-2. Die overwinningen stammen wel al van voor de winterstop. Daarnaast werd er ook nog drie keer gelijk gespeeld, waarvan twee keer tegen Harelbeke (1-1 en 2-2). Vorig weekend kon KSK Rinse thuis Wetteren in bedwang houden, het bleef 0-0. Het eerste puntje sinds begin februari. De vooral jonge spelers kunnen zo nog de illusie levend houden om de laatste plek in de eindrangschikking te ontlopen. Er zit nog vechtlust in de groep, al zullen de meeste spelers volgend jaar andere oorden opzoeken.

De statistieken ogen vanzelfsprekend weinig fraai: er werd dit seizoen nog maar 18 keer gescoord, de helft daarvan door Mikaele Falzone, die eieren voor zijn geld koos en sinds de winterstop uitkomt voor Merelbeke. Geen ploeg scoorde minder dan KSK Ronse. Ze kregen ondertussen wel 61 doelpunten tegen, alleen Menen doet nog slechter met 69 doelpunten.

Tijdens de door corona uitgestelde wedstrijd tegen Lokeren-Temse werd het 1-2. De onvermijdelijke Falzone had de thuisploeg op voorsprong gebracht in de eerste helft, in de tweede helft werd het toch nog 1-2 met twee doelpunten van Gil Van Moerzeke. Bij beide ploegen stond toen iemand nieuw aan het roer. Het was de eerste match onder Urbain Spaenhoven voor Lokeren-Temse, bij KSK Ronse was net Vincent Callens aangesteld als interim-coach, al werd dat uiteindelijk een definitieve opdracht. We bellen hem om een inside stem te horen bij KSK Ronse.

Interview Vincent Callens, coach

Ronse verdwijnt, waaraan ligt dat?

Kijk, ik zal heel eerlijk zijn: ik weet het niet precies. Ik heb me altijd buiten de bestuurskamer gehouden en zij geven me ook weinig feedback. Ik weet dat op vrijdag 1 april er officieel zal gecommuniceerd worden, maar dat is het. Natuurlijk zijn er al dingen bekend geraakt: dat we opgaan in KVV Ardennen bijvoorbeeld, dat de jeugd daar onderdak zal vinden, dat we zullen uitkomen in eerste provinciale. Maar de details ken ik niet. Ik ben hier voor het sportieve en beperk me daartoe.

Maar wat nu gebeurt, moet toch afstralen op de kleedkamer, dat kan niet anders?

Uiteraard wel. De spelers worden al maandenlang niet betaald. Een heleboel zochten en vonden al een andere club. Sommigen komen helemaal niet meer, anderen als het hen uitkomt, nog anderen zijn altijd op post. Die laatsten zijn vooral jongeren. Ik kan van hen ook niet eisen dat ze op komen dagen, daartoe zijn ze niet verplicht. Maar zij die er zijn, zij die op het veld komen, daar kan ik niet over klagen. De sfeer onder hen is correct, collegiaal, vooral de jongste spelers zijn gemotiveerd. Ze zien een kans, ze willen zich in de kijker spelen. Maar de omstandigheden zijn verre van ideaal natuurlijk. Op trainingen sta ik er zo goed als alleen voor, er is geen arts, zelfs geen kine, geen doelmannentrainer: de keepers houden zichzelf wat bezig. Op het veld heb ik meestal nog de trainer van de beloften bij me en dat is het. Tegen Wetteren zaten we exact met twee mensen op de bank: mijn collega-trainer bij de beloften en ikzelf.

En toch haalden jullie nog een puntje…

Puur op karakter. Die jongens gaan er nog vol voor. We hadden zelfs nog kunnen winnen. Al wist ik pas op vrijdagavond dat ik op de wedstrijddag zou kunnen beschikken over 15 spelers. Ja, een ideale voorbereiding is anders. Ook de sfeer rond het veld was vreemd. Er waren nogal wat oudere supporters die het niet meer zien zitten mee te gaan op verplaatsing. Die mensen waren er het hart van in. Nostalgisch, met de tranen in de ogen, het was alsof een deel van henzelf verdween. Spijtig toch allemaal.

En dan moet je naar Lokeren-Temse…

Kijk, de spelers zijn voor zo’n wedstrijd nog te porren. Ze zien dat als een galamatch, een mooie afsluiter. Nog eens kunnen spelen voor honderden mensen, in een stadion van een eersteklasser, het motiveert hen. Eens ze op het veld staan, zullen ze het beste van zichzelf geven. Maar dat het moeilijk wordt, hoeft natuurlijk geen betoog. Zelfs in gewone omstandigheden moet je al wat geluk hebben om er iets te kunnen rapen. Nu zullen we héél veel geluk nodig hebben. Maar we gaan ervoor, hoor, anders moet je zelfs niet aan de match beginnen.

Blijf jij aan boord?

Bedoel je binnen de nieuw op te richten club? Neen, ik zoek andere oorden op. Ik heb al met verschillende clubs contacten gehad. Maar als je vraagt of ik aan boord blijft bij Ronse tot het einde van dit seizoen? Met volle overtuiging zeg ik dan “ja!”. Ik heb hier de taak gekregen de boel te beredderen, ik zal dat doen naar best vermogen, gewoon uit plichtsbesef. Ik zou niet anders kunnen. Ik zal roeien met de riemen die ik heb. Ik voel me een beetje zoals een kapitein op een zinkend schip. Ik zal als laatste dit schip verlaten, dat staat vast. Maar het blijft natuurlijk uitermate pijnlijk, dat kan ik je wel verzekeren.

P