Geen scenarioschrijver die met een beter script voor de dag kon komen voor het einde van de competitie in tweede nationale. KVK Ninove en KSC Lokeren-Temse, de enige twee ploegen uit de reeks met een licentie, staan zij aan zij in het klassement en kunnen/mogen/moeten in een onderling duel uitmaken wie rechtstreeks naar eerste nationale promoveert. Wij blikken hier alvast vooruit op die confrontatie.

KVK Ninove dit seizoen

KVK Ninove was de eerste periodekampioen, ten nadele van in de eerste plaats Zwevezele. Op de tiende speeldag ging het in West-Vlaanderen winnen en verzilverde zo meteen de periodetitel. Nadien bleven “de Kloppers” op een hoog niveau acteren, al moesten ze uiteindelijk toch de rol lossen in de strijd om de titel. Met nog één wedstrijd in de reguliere competitie voor de boeg, leidt Petegem de dans met 67 punten, zij zijn dus met verve de beste ploeg uit de reeks. Voor plaats twee is het uitermate spannend, daar vinden we de twee kanshebbers op rechtstreekse promotie, Ninove en Lokeren-Temse. Veel meer gewaagd aan elkaar kunnen twee ploegen niet zijn: beiden totaliseren 57 punten uit 29 wedstrijden, beiden wonnen 17 keer, beiden verloren 6 keer, beiden speelden 6 keer gelijk. En toch staat Ninove op de tweede en Lokeren-Temse op de derde plaats: het doelpuntensaldo is namelijk duidelijk in het voordeel van de Ninovieters. Waar zij 67 keer raak schoten en 29 tegendoelpunten incasseerden, scoorde Lokeren “maar” 44 keer en stonden ze 26 doelpunten toe. Een klein verschil, maar wel een wereld van verschil: als zondag geen van beide ploegen kan winnen, is het toch Ninove dat promoveert omdat het een beter doelpuntensaldo heeft. Anders gezegd: Lokeren-Temse kan enkel promoveren als het wint in het hol van de leeuw. Je moet geen voetbalkenner zijn om te weten dat dit een zware opdracht is.

KVK Ninove scoort dus heel erg vlot, alleen Petegem deed met 70 doelpunten nog een ietsje beter. Dat het zo vlot scoort is in niet geringe mate te danken aan de onbetwistbare topscorer uit deze reeks, Olivier Romero Gomez, zeg maar gewoon Romero. Hij trof 34 keer raak (gemiddeld 1,17 doelpunten per wedstrijd!), dus meer dan de helft van de doelpunten van de ploeg kwamen van hem. Hij heeft met andere woorden een ontzettend groot aandeel in het succes van de club. Alles aan hem toeschrijven, klopt natuurlijk niet. Vergeten we toch maar niet dat er nog jongens zijn die vlot scoren: rechtsbuiten Steve Bael en spits Andre Ntambe bijvoorbeeld (respectievelijk 9 en 7 doelpunten), maar ook middenvelder Grancea en centrale verdediger De Wannemaeker deden hun duit in het zakje met elk vier goals. Zo noemden we al meteen de mensen die we in het oog moeten houden. Hoewel: vergeet de met zijn 35 jaar heel ervaren doelman Kevin Van Den Noortgaete niet, centrale verdedigers De Bauw en Bourguignon, linkerverdediger Jelle Geenens, middenvelders Allan Tschimanga en Menco Derijck. Alleen: nu hebben we ongeveer de hele ploeg genoemd, wat betekent dat dit Ninove een sterk geheel vormt, met nauwelijks zwakke punten. En dan hebben we één speler nog niet vermeld, de ons dan nog best bekende: Koen Persoons. Met zijn 38 jaar toch nog altijd behoorlijk bedrijfszeker: hij speelde mee in 25 van de 29 wedstrijden, goed voor ruim 80 procent van de mogelijke speelminuten. Hij leek even behoorlijk zwaar geblesseerd, maar kwam sneller dan verwacht terug, welllicht het gevolg van zijn jarenlange professionele levensstijl en zijn ijzeren wil om nog iets te betekenen voor de ploeg. Wij spraken woensdagavond met hem, net voor het moment van de waarheid. Koen Persoons over dé topper van de laatste speeldag.

Interview Koen Persoons

Hoe vergaat het Koen Persoons als speler op dit moment?

Ik durf zeggen goed tot zelfs zeer goed. Ik had een toch ernstige blessure aan de ligamenten van de enkel, maar ik kon sneller hervatten dan het meest positieve scenario. Uiteindelijk miste ik slechts 3 wedstijden, terwijl men mij voorspelde dat ik vijf à zes weken aan de kant zou moeten blijven. De eerste weken speelde ik nog niet pijnvrij, maar nu eigenlijk wel. Ik mag nu zeggen dat de blessure verleden tijd is. Op het moment dat ik out was, kwakkelde de ploeg een beetje, dat was een extra motivatie om er alles aan te doen om snel terug te zijn. Maar het is ook wat de aard van het beestje, hoor, ik zit nu eenmaal niet graag aan de kant.

Je bent tevreden over het seizoen?

Ik zal zelfs meer zeggen: ik heb er van genoten. Indien ik die enkelblessure niet had gehad, dan zou ik één wedstrijd niet hebben gespeeld, door schorsing dan nog. Maar voor de rest: altijd. Ik voel me zowel fysiek als mentaal heel erg goed. Ik voetbal al van mijn vijf jaar en op het einde van het jaar word ik 39, maar ik kom nog altijd met veel plezier en zin trainen. Een speler die zegt dat hij “vandaag geen zin” heeft: die begrijp ik niet. Het is en blijft leuk, voetballen. Bij het begin van het seizoen had ik eerlijk gezegd wel wat twijfels, de inactiviteit door corona speelde me wat parten, ik kwam wat moeilijker op gang. Maar nu is het weer genieten, volop. Al hebben de resultaten daar misschien ook wel iets mee te maken.

De laatste tijd word je vaker als centrale verdediger uitgespeeld…

Daar stond ik ook al in het begin van het seizoen, door omstandigheden. Dat beviel me wel en zo konden andere mensen op andere plaatsen worden uitgespeeld, alles viel zo in zijn plooi. Of ik nu centraal achterin speel of een rijtje ervoor: mij om het even, waar het de ploeg het beste uitkomt. Laat ons eerlijk zijn, met mijn ervaring kan ik wel op een aantal posities uit de voeten.

Dan even over de wedstrijd van zondag. Hoe leeft dat daar in Ninove?

Natuurlijk leeft het voetbal in Lokeren meer dan in Ninove, er is de traditie van Sporting, het stadion, de supporters sinds jaar en dag. Lokeren leeft en ademt voetbal. We moeten eerlijk zijn, dat is niet zo in Ninove. Toen we gisteren (dinsdag, hvdp) hoorden dat alle 800 Lokerse tickets weg waren, verbaasde dat eigenlijk niemand. Maar toen we vandaag (woensdag, hvdp) hoorden dat ook de 800 tickets voor de Ninoofse fans uitverkocht waren, verbaasde ons dat ook niet. Misschien zitten daar een aantal kaartjes bij voor fans uit Lokeren, geen idee, maar de “finale” leeft hier wel. Het voetbal in Ninove groeit gestaag: het is snel van eerste provinciale naar tweede nationale doorgestoomd en het klopt nu zelfs aan de deur van eerste nationale. Dat laat ook de beleving groeien.

Dan moeten we natuurlijk nog de kansen wikken van beide teams…

Wij moeten “alleen” gelijk spelen, maar daarop gokken zou zowat de slechtst mogelijke tactiek zijn. Er moet maar iets gebeuren in minuut 89… Ik verwacht dus dat beide ploegen voluit voor de winst zullen gaan. Dat we thuis mogen spelen, scheelt misschien een procent of twee, maar wat betekent dat? We scoren wel wat gemakkelijker dan Lokeren-Temse, dat ontkennen zou te gek zijn. Maar als puntje bij paaltje komt, zeg ik toch dat de kansen fifty fifty zijn. De wedstrijden die we tegen elkaar speelden, lieten dat ook zien. Petegem is duidelijk de sterkst ploeg uit de reeks, en dan komen Lokeren-Temse en Ninove. Zo is dat. Zondag is er voor een van beiden de apotheose, voor de verliezer een wrang gevoel. Dichter bij promotie dan dit, kunnen we geen van beiden komen. Ja, er is nog het vangnet van de eindronde, maar dat is een loterij. En je moet nog een maand langer aan de bak. Geef mij liever maar wat extra verlof…

Wie ook de promotie binnenhaalt, zal die ploeg gewapend zijn voor eerste nationale?

Ik weet niet of er zo een groot niveauverschil is. Ik spiegel mij wat aan Knokke, ik speelde er zelf, ik weet dus waarover ik spreek. We speelden los kampioen in tweede nationale. En wat zie ik nu? Knokke doet mee voor de titel in eerste! Ze hadden het moeilijk bij het begin van het seizoen, stonden zelfs even in degradatiegevaar, maar de club reageerden gepast: ze haalden een paar bepalende spelers op de posities waar dat nodig was, en kijk: nu staan ze op kop met nog één speeldag te gaan. Dus sportief zouden zowel Lokeren-Temse als Ninove zich wel moeten versterken, maar nu ook weer niet zo ontzettend veel. Lokeren-Temse heeft het voordeel dat het qua infrastructuur niks moet doen, die is er. Ninove zal keuzes moeten maken: Het geld groeit hier ook niet aan de bomen, het zal schipperen worden tussen spelers betalen en/of infrastructuur aanpassen.

Is Koen Persoons volgend seizoen nog speler?

Dat sowieso, of het nu in tweede nationale is of in eerste. Ik zei het net al, ik doe dit nog zo graag. Ook al word ik er straks 39, ik ben ervan overtuigd dat ik nog meekan, ook in eerste nationale. Ik speel graag bij Ninove, maar ik ben wel vrij aan het einde van dit seizoen. As er een voorstel komt, van wie dan ook, zal ik luisteren. Met mijn lichaam, mijn ingesteldheid, mijn ervaring kan ik nog iets betekenen voor een groep, daar ben ik van overtuigd. Veel zal afhangen van het resultaat van zondag, natuurlijk. Ik zie wel wat het lot me aanwaait. Maar volgend seizoen is Koen Persoons nog speler, dat in elk geval.

 

 

P