De eerste wedstrijd onder coach Jean-Pierre Vande Velde wordt er meteen één op het scherpst van de snee: de verplaatsing naar Zelzate is een moeilijk te nemen klip voor Lokeren-Temse. Wij wikken en wegen de kansen van de tegenstanders.

KVV Zelzate dit seizoen

De buren uit Zelzate staan op dit moment zesde in het klassement en dat mag een resultaat genoemd worden dat de verwachtingen overtreft. Ze totaliseren 42 punten na 13 overwinningen, drie gelijke spelen en tien nederlagen. Ze scoorden exact evenveel keer als Lokeren-Temse (beiden 39 maal), alleen toonde de verdediging van de tricolores zich wat solider: Zelzate stond 34 tegendoelpunten toe, Lokeren-Temse maar 21. Hoe dan ook een uitstekend rapport voor een ploeg die nog maar het tweede jaar aanwezig is op het niveau tweede nationale.

Heel opvallend is de jongste reeks die Zelzate momenteel aan het neerzetten is. In de derde periode staat het derde met 16 punten uit 7 wedstrijden, na het onnavolgbare Petegem (19 punten) en Brakel (17 punten). Het is dus zeker een ploeg in vorm. Ter vergelijking: Lokeren-Temse staat in de derde periode pas zesde, met 11 punten. Tijdens die derde periode sloeg Zelzate gensters met thuisoverwinningen tegen Merelbeke met 4-0 en tegen Ninove met 2-1. Er waren ook nog de uitoverwinningen op Zwevezele met 1-2 en vorig weekend op Wetteren werd het een droge 0-3. In de uitgestelde thuiswedstrijd tegen Petegem, afgewerkt in het Daknamstadion, werd wel verloren met 1-2, maar wie de wedstrijd zag, weet dat die uitslag de waardverhoudingen tijdens het spel totaal niet weergaf. Hoe dan ook: Zelzate, een ploeg die goed op dreef is.

De jongens die trainen onder Gino Pauwels (contract van 2019 tot 2025!) hebben in hun rangen ook een paar spelers lopen die de weg naar doel gemakkelijk vinden. De aalvlugge Richard Antwi Manu is goed voor 12 doelpunten, zijn kornuiten Roy Broeckaert en Nicolas Van Buyten scoorden alle twee 9 keer.

In de heenronde won Lokeren-Temse van Zelzate met 2-1. Een verdiende overwinning, dat wel, maar wel een die er kwam na geduldig zwoegen. Richard Antwi Manu scoorde in de eerste helft de 0-1 (40’), na de rust stelden eerst De Neve (75’) en dan Vermeiren (84’) orde op zaken. De wedstrijd werd op een woensdagavond gespeeld, omdat anderhalve week eerder corona was vastgesteld bij Zelzate. Maar de aanwezigen zullen zich vooral de incidenten herinneren die veroorzaakt werden door “fans” uit de harde kern van KAA Gent die de boel kwamen verzieken.

Voorzitter van KVV Zelzate is sinds jaar en dag de eerder flamboyante Stefaan Luca. We polsten bij hem naar het reilen en zeilen van zijn club en naar zijn verwachtingen rond de wedstrijd van komende zondag.

Interview Stefaan Luca

Ik denk dat je als voorzitter tevreden bent over hoe het loopt?

Uiteraard. Wij staan op een plaats die we niet hadden verwacht. We wisten dat we over een degelijke ploeg beschikten, maar dit: nee, dit overtreft onze verwachtingen. We hoopten op een rustig seizoen, boven de degradatiezone. Maar nu schurken we aan bij de top vijf en is er zelfs nog een waterkansje dat we een periodetitel binnenhalen. Mooier kan toch niet? En dat in ons eerste echte seizoen in tweede nationale, de corona-editie van vorig jaar niet meegeteld.

Hoe verklaar je dat succes?

Een samenloop van omstandigheden. Ten eerste bouwen we al jaren aan een competitieve kern. Vergelijk ons een beetje met Petegem: weinig nieuwkomers, en zij die komen zijn versterkingen. Ideale mix tussen oudere, ervaren spelers en jonge, ambitieuze spelers. Automatismen, erin geslepen door een coach die van wanten weet. Die de spelers beter maakt. Het feit ook dat we het familiale karakter van de club hebben kunnen behouden…

De accommodatie kan wel een stuk beter…

Dat is hét werkpunt, onze achilleshiel. Het complex Zuid was al in de vorige legislatuur goedgekeurd en is bevestigd door de huidige coalitie. Alleen: het nieuwe stadion is er nog niet. Maar we zijn op de goede weg. Er was protest van de omwonenden, maar die hebben ongelijk gekregen. Er kan dus gebouwd worden. Wij rekenen er op dat het volgende seizoen het laatste is aan de Patronagestraat, in 2023-2024 zal onze accommodatie die zijn welke bij een ploeg uit tweede nationale past. Nu moeten we nog even op de tanden bijten. Pas op: misschien speelt de huidige locatie wel wat in ons voordeel: wij kennen ons eigen kleine veld uitstekend, voor de bezoekers is het telkens aanpassen. Maar we moeten er weg, dat wel, dat is nodig voor de ontwikkeling van onze jeugdploegen ook. Wel gaan we de charme van onze accommodatie van nu nog missen op termijn.

Wat verwacht je nog van dit seizoen?

Voor ons is zondag het voorlopige hoogtepunt van dit seizoen, Lokeren-Temse kunnen ontvangen in eigen huis. Een paar jaar geleden zei ik nog tegen Roger Lambrecht zaliger, “wij komen jullie kant uit, maar blijven jullie maar waar jullie zijn”. Helaas dus. De club ging failliet, wij zijn van eerste provinciale ondertussen opgeklommen naar tweede nationale. Maar de wedstrijd van zondag leeft, zowel bij jullie als bij ons. Wij verwachten zo’n 800 toeschouwers, wie weet zelfs 1000. Dat hebben we nog niet mogen meemaken. Natuurlijk hopen we op een wedstrijd zonder randfenomenen, als je begrijpt wat ik bedoel.

Wat voor een wedstrijd wordt het?

Een nerveuze wedstrijd, sowieso. Voor Lokeren-Temse moet het, voor ons minder. Maar we zijn super gemotiveerd, want bij winst kunnen we misschien toch nog meedingen voor de derde periode. Op sociale media lees ik dat we bevriende clubs zijn. Dat is ook zo. Maar de vraag om ons op het veld te laten ringeloren? Vergeet het! Daarvoor zijn we te ambitieus. En Lokeren-Temse heeft zo een goed team, dat ze onze hulp niet nodig hebben. Als ze het op eigen kracht waarmaken, zal hen dat meer voldoening geven. Ik hoop in ieder geval dat ze beseffen dat het Ninove deze keer menens is wat promoveren betreft. Trouwens, we wonnen al van Ninove en van Zwevezele, dat is toch al hulp genoeg? Ik weet het, tegen Petegem hadden we jullie ook kunnen helpen, maar in voetbal volgt niet altijd loon naar werken.

Denk je al aan volgend seizoen?

Ik ben een ondernemer, ik leid een familieclub maar doe dat alsof ik een bedrijf leid. Wat het eigenlijk ook is. Dus ja, ik ben ambitieus. Volgend seizoen wil ik nog dichter bij de top aanleunen, daar doen we alles aan. En als er ooit een dag komt dat we naar eerste nationale zouden kunnen, dan zou ik daar vol voor gaan. Het is toch niet normaal dat een ploeg die kampioen speelt, weigert om voor de licentie te gaan? Dat is toch tegen het principe van de sport? Al besef ik wel dat de kloof tussen tweede en eerste nationale ontzettend groot is, financiële risico’s inhoudt. Wat een tegenstrijdigheid is dat ook: eerste nationale is nog amateurvoetbal, maar om een licentie te krijgen moet je een professionele omkadering hebben. Ja, hoe “amateur” is dat dan nog? Het amateurvoetbal wordt stiefmoederlijk behandeld. Een club leiden is niet simpel, laat ik het daar op houden. Ik merk dat elke dag. Ik heb dan ook het grootste respect voor de andere clubs. Zeker ook voor het bestuur van Lokeren-Temse, die mensen ken ik heel erg goed. Daar wordt hard en correct gewerkt, dat weet ik zeker. Je kan alleen maar hopen dat ook anderen het spel fair spelen.

P