Na het winnen van de topper tegen Jong Cercle Brugge ontvangt Sporting Lokeren – Temse zaterdagavond met Jong Essevee voor de tweede week op rij een U23-team. Het jonge geweld van Zulte Waregem draait op dit moment vlot mee in Tweede Nationale A met een plaats in de subtop. We blikken alvast vooruit naar de wedstrijd van morgenavond.

Resultaten dit seizoen
Jong Essevee begon met veel vraagtekens aan zijn eerste seizoen in Tweede Nationale. Frederik D’Hollander – zelf in het verleden een begenadigde aanvaller in de nationale reeksen – neemt de jonkies van Zulte Waregem onder zijn hoede. Over halfweg de competitie mogen we stellen dat de resultaten reuze meevallen. Momenteel vertoeft Jong Essevee op de achtste plaats, al is de kloof met het nummer vijf Eendracht Aalst amper drie punten.

Uitschieters waren de ruime 6-0 en 0-7 overwinningen tegen respectievelijk Erpe Mere United en Racing Gent, terwijl het in eigen huis ook Eendracht Aalst (1-0) en KSV Oostkamp (3-1) over de knie legde. Jong Cercle wist eveneens niet te winnen van hun generatiegenoten (0-0). In de heenwedstrijd kwam Sporting zelf ook niet verder dan een 1-1 gelijkspel in de Elindus Arena.

Na de winterstop pakte Jong Essevee tot dusver 4 op 9. Op Olsa Brakel werd een spektakelwedstrijd gewonnen (3-5). Tegen het stugge KM Torhout sleepte het een gelijkspel uit de brand (1-1). Afgelopen weekend verloor het team van D’Hollander enigszins verrassend met 0-3 van FC Gullegem, dat volop strijd om het behoud.

Spelerskern Jong Essevee
Bij de U23 van Zulte Waregem zijn er weinig bekende namen terug te vinden, al zijn er wel een aantal jongens die dagelijks meetrainen met de A-kern en zelfs al enkele wedstrijden mochten invallen in de Jupiler Pro League. Zo zijn Lennert Hallaert en Dylan Demuynck twee talentvolle aanvallers met een profcontract, al spelen zij quasi wekelijks bij Jong Essevee. Het duo tekende vorige week zelfs een nieuwe overeenkomst aan de Gaverbeek tot 2025.

Voorin heeft het jonge elftal met Youssuf Sylla een spits die vlot de weg naar de netten vindt. De balvaste aanvaller was dit seizoen al goed voor veertien doelpunten, waarmee hij op dit moment de fiere topschutter van deze reeks is. Afgelopen weekend kreeg Sylla rechtstreeks rood tegen Gullegem, maar dat heeft geen gevolgen voor de partij op Daknam. Al schermt de jonge spits momenteel met interesse van verschillende 1B-teams, waardoor hij wat last lijkt te hebben van ‘transferitis’.

In tegenstelling tot Jong Cercle doet Jong Essevee het steevast met een beperkte, vaste spelersgroep. Sporadisch doet er eens een vaste A-kern speler mee, zoals bijvoorbeeld Kevor Palumets en Mamadou Sangaré. Zo waren zij er bij in de heenwedstrijd tegen Lokeren-Temse, maar het duo haalt nu vaak de selectie van Mbaye Leye bij het A-elftal.

Het doel van de jongerenteams is om jeugdspelers te laten doorstromen naar de A-kern, iets waar Zulte Waregem dit seizoen al ruimschoots in slaagde. Zo begonnen Lukas Willen en Cheick Thiam het seizoen bij Jong Essevee, maar inmiddels zijn zij een vaste waarde in de selecties van het eerste elftal. Beide jongens vormden in de heenwedstrijd nog het centrale verdedigingsduo.

Heenwedstrijd
Op speeldag drie trok Sporting met 1 op 6 richting de Elindus Arena. Tegen een versterkt Jong Essevee met onder meer Willen, Thiam, Palumets en Sangaré was de eerste helft een maat voor niks. Na de pauze namen onze Tricolores het heft in handen. Esteban Casagolda trof eerst nog de lat, maar enkele minuten later kon hij met hoofd toch raak treffen. Een grondschrerend schot van Paulumets zette de bordjes in evenwicht. In het slot zette Sporting nog alles op alles, maar verder dan een kopbal van Niels Elewaut in het zijnet kwamen we niet meer. Eindstand: 1-1.

Sporting weetjes
Net zoals tegen Jong Cercle kan Hans Cornelis rekenen op een quasi fitte spelerskern, op de revaliderende Lorenzo Matarrese na. Afgelopen weekend kreeg niemand geel, waardoor er geen geschorsten zijn. Met Gianni De Neve, Leandro Pogba, Toon Janssen, Alex Maes, Youssef Boulaouali, Gil Van Moerzeke, Esteban Casagolda en Simon Vermeiren staan er nog steeds zeven spelers op één kaart van schorsing.

Sinds afgelopen zondag staat Sporting bovenaan het klassement. Sparta Petegem kwam thuis niet verder dan een 3-3 gelijkspel tegen KSV Oudenaarde, terwijl de topper tussen KSV Oostkamp en Eendracht Aalst op een 2-2 puntendeling eindigde. Tegen Jong Essevee trachten onze jongens dan ook de leidersplaats vast te houden.

P