Zondag gaat Sporting Lokeren – Temse op bezoek bij Olsa Brakel, aftrap om 15 uur. Na drie thuisoverwinningen op een rij gaan onze Tricolores komend weekend voluit voor de eerste zege op verplaatsing. We blikken hier alvast even vooruit.

Resultaten dit seizoen
Vorig jaar eindigde Olsa Brakel op een derde plaats nadat het op de laatste speeldag nog over Sporting wipte in het klassement, waarna het de eindronde voor promotie mocht spelen. In de eerste fase schakelde het KFC Merelbeke & Lyra-Lierse uit, maar omdat de club niet over een licentie Eerste Nationale beschikte eindigde het seizoen daar met opgeheven hoofd.

Geel-Zwart hoopt dit seizoen opnieuw mee te dingen naar een eindrondeticket. Na zeven speeldagen staat het team van Fanno Nijst op een elfde plaats met negen punten. De teller staat op twee zeges, drie gelijke spelen en twee nederlagen. Tegen Eendracht Aalst (2-1) en afgelopen weekend in RFC Wetteren (2-3) werd er gewonnen. De enige twee nederlagen van Olsa Brakel waren tegen KSC Dikkelvenne (2-3) en KRC Gent (3-0).

In het seizoensbegin kreeg Brakel echter al af te rekenen met heel wat blessureleed. Zo is Robin Nelis – vorig seizoen goed voor 23 doelpunten – nog maar net (maar naar eigen zeggen nog niet 100 procent) fit na een aanslepende blessure. Verder moest het ook sterkhouders als Robby Ndefe en Donovan Habbas al enkele wedstrijden missen. Afgelopen weekend recupereerde Fanno Nijst al deze spelers, waardoor Olsa wellicht op volle sterkte kan aantreden tegen Sporting.

Spelerskern ’22-‘23
Olsa staat erom bekend veel jonge spelers te laten doorstromen naar het eerste elftal. Verschillende jeugdproducten maakten vorig seizoen de nodige minuten, waardoor zij nu klaar lijken om hun vaste stek in de ploeg op te eisen. Matisse D’Hondt en Bram Van Eerstvelde zijn enkele van die jongens. Ook op het vlak van transfers slaagt Brakel er geregeld in om een “vergeten” speler aan zich te binden die nadien helemaal ontbolstert. Hierbij nog aangevuld met enkele ervaren clubmannen hoopt Geel-Zwart zoals steeds in de subtop mee te draaien.

In doel rekent Olsa op Jasper Otte, die ondertussen aan zijn vierde seizoen begonnen is. De 28-jarige doelman bewijst al enkele jaren dat hij een betrouwbaar sluitstuk is. In de defensie zijn er weinig veranderingen. Sterkhouders als Sebastiaan Cordie en Pierre Lambrecht bleven op post. Op het vlak van transfers werd er gericht gehandeld. Zo hing ex-prof Ludovic Buyssens de voetbalschoenen aan de haak en vertrok Jimmy Denis naar Elene Grotenberge. Als vervangers werden Gaetan Makonga-Tara (Zwevezele) en Mohammed Oulad (SK Londerzeel) ingelijfd.

Op het middenveld zag Olsa met Kevin Haezebrouck een absoluut icoon stoppen met voetballen. De defensieve middenvelder speelde maar liefst vijftien seizoenen onafgebroken voor Geel-Zwart, waarvan heel wat als kapitein van het team. Op 35-jarige leeftijd verruilde Haezebrouck het voetbalveld voor het padelterrein, want hij opende een eigen club in de regio. Stijn Barrezeele (FCV Dender) krijgt de zware taak om in zijn voetsporen te treden.

Daar hield het niet bij op, want met Visar Shala verloor Olsa haar beste speler. De Kosovaarse Belg maakte als nummer tien maar liefst achttien doelpunten en was ook nog eens goed voor een vijftiental assists. Sporting was in de race om Shala in huis te halen, maar Royal Antwerp FC – waar hij momenteel bij de U23 een sterkhouder is in Eerste Nationale – kon hem met een profcontract overtuigen om de overstap naar de Bosuil te maken. Met Donovan Habbas (Franc Borains) haalde Brakel een waardige vervanger in huis. Enkele seizoenen geleden kende hij alvast een topseizoen bij KSV Oudenaarde. Na een jaartje met weinig speelminuten in Eerste Nationale speelt Habbas nu dus opnieuw in Tweede Nationale.

De voorlijn van Geel-Zwart bleef dan weer ongewijzigd. Topschutter Robin Nelis – nog maar pas hersteld van een aanslepende blessure – bleef aan boord, net als de aalvlugge Robby Ndefe en de dribbelvaardige Loïc Thissen. Nieuwe spitsen kwamen er in het tussenseizoen niet bij, al ging Yves Boguhe bij FC Gullegem op zoek naar meer speelkansen.

Onderlinge resultaten vorig seizoen

KSC Lokeren – Temse vs. Olsa Brakel 0-0
Op Daknam toonden de bezoekers zich in de eerste helft duidelijk de betere. De pogingen van Nelis, Shala en D’Hondt gingen er echter niet in. Na het uur kantelde de wedstrijd in het voordeel van Sporting, al lieten grote kansen op zich wachten tot het slotkwartier. Vooral Yassin Ben Omar en Bram Van Laere deden Brakel pijn, maar een sterk keepende Otte hield de netten schoon. De partij eindigde zoals ze begon op 0-0. Herbekijk de hoogtepunten HIER.

Olsa Brakel vs. KSC Lokeren – Temse 2-2
In de terugronde was Sporting aardig op dreef onder Urbain Spaenhoven, al werd ons team in aanloop naar deze wedstrijd geteisterd door een griepuitbraak. De thuisploeg begon het scherpst, wat al na enkele minuten resulteerde in een vrije trap na een fout op Shala. Cordie bedankte en trapte onder de muur voorbij Jelle Merckx. Na een knappe actie op rechts kon Sporting al snel de bordjes gelijk hangen via Laurens Symons.

Na rust nam Sporting de wedstrijd in handen, al was het toch Brakel dat op voorsprong kon klimmen. Een individuele actie van Shala vanop de eigen speelhelft werd knap afgerond door Nelis. Het laatste halfuur was het al wit-zwart-geel wat de klok sloeg, maar meer dan de gelijkmaker van Toon Janssen volgde er niet meer, ondanks nog goede pogingen voor Youssef Boulaouali en Laurens Symons. Herbekijk de hoogtepunten HIER.

P