De nederlaag van Lokeren-Temse mag dan voor een stuk beïnvloed zijn door een griepuitbraak, dat neemt niet weg dat de 0-2 nederlaag tegen Petegem er stevig heeft ingehakt op Daknam. Herpakken dus, maar dat is verre van vanzelfsprekend als je naar Brakel moet, want Olsa is een van de vijf ploegen die nog titelambities mag koesteren. Wij fileren hun huidige seizoen.

Olsa Brakel dit seizoen

Olsa Brakel begon naar eigen zeggen met gematigde ambities aan het seizoen maar kan niet anders dan zelf vaststellen dat het uitstekend loopt. Het staat op dit ogenblik vijfde in de stand met 44 punten, op vier punten van leider Sparta Petegem. Het telt maar één schamel puntje minder dan Lokeren-Temse. Op zijn minst een outsider voor de titel dus. De tegenstanders van volgende zondag ontlopen elkaar trouwens niet zo gek veel: Lokeren-Temse won één keer meer, maar Olsa scoort blijkbaar wat gemakkelijker dan onze club en is defensief ongeveer even sterk: Olsa maakte 42 doelpunten en kreeg er 22 tegen, Lokeren-Temse is goed voor 33 doelpunten en incasseerde er 18. De meest uitgesproken zege kwam er tegen Dikkelvenne (6-0), de zwaarste nederlaag was er op het veld van Sparta Petegem, 4-0. In de derby tegen Ninove werd twee keer gelijk gespeeld (uit 1-1, thuis 2-2), tegen Zwevezele werd wel twee keer verloren, zij het erg nipt: thuis werd het na een spektakelmatch 3-4, uit ging men met 1-0 de boot in.

Op Daknam bleef het op 30 oktober 0-0, na een genietbare wedstrijd waarin Olsa de eerste helft domineerde, maar Lokeren-Temse de betere was in de tweede helft.

Olsa is al vijf wedstrijden ongeslagen, meer zelfs: het won zijn laatste vier matchen (13 op 15, 12 op 12). Daardoor vond het weer aansluiting bij de vier ploegen die vooraf al werden getipt voor de titel. Het kan daarbij rekenen op een heel trefzekere spits Robin Nelis (15 doelpunten, geen enkele strafschop daarbij!). Daarnaast is er de 21-jarige revelatie Visar Shala (11 doelpunten), iemand die zijn hele jeugdopleiding bij Club Brugge genoot en na een jaartje U21 bij Zulte Waregem naar Brakel kwam. Robby Ndefe is een Nederlands Belg die bij RKC Waalwijk werd opgeleid, hij is toch ook goed voor zes doelpunten. Al is hij er zondag niet bij, vorig weekend pakte hij twee keer geel, dus rood. Ook Lambrecht en Thissen zijn geel geschorst. Of topspits Robin Nelis speelklaar zal raken, valt nog af te wachten, hij moest in Wetteren al na 26 minuten van het veld met een contractuur.

De ploeg komt zondag dus misschien niet op zijn sterkst aan de aftrap, maar gemotiveerd zijn ze zeker wel, blijkt uit ons gesprek met Fanno Nijst (48), sinds juli 2019 de coach van Brakel.

Interview Fanno Nijst

In juli 2021 zei je nog “we beginnen met gematigde ambities”. Sta je nog achter die uitspraak?

Eigenlijk wel, we wilden in de linkerkolom eindigen. Maar we stellen nu vast dat we het beter doen dan verwacht. We moeten het licht van de zon niet ontkennen. We staan bij de eerste vijf en zullen daar ook wel blijven. We presteren wat boven de verwachting. Opgelet: we staan waar we verdienen te staan op basis van de geleverde kwaliteit, zowel individueel als qua groep. Al schat ik Petegem, Ninove, Lokeren-Temse en Zwevezele toch nog net wat hoger in dan onszelf.

Is er een verklaring voor dat goed presteren?

Wij hebben zowat de ideale mix tussen jeugd en ervaring. Sla de statistieken er maar eens op na: we hebben een zeer jonge kern, jongens uit onze eigen opleiding dan nog. Die worden aangevuld met een paar spelers die dan weer overlopen van ervaring. Om er twee bij naam te noemen, twee spelers van 35: Ludovic Buysens met meer dan tien jaar in de hoogste klasse op de teller en Kevin Haezebroeck, onze kapitein die al 15 jaar onafgebroken voor onze club speelt. Die mix jeugd/ervaring werkt wonderwel, als we een goede dag hebben kunnen we met elke ploeg concurreren.

Vooral de jongste matchen gaat het heel erg goed.

Bwah, je moet daar toch realistisch in zijn. Je moet ook kijken naar wie de tegenstanders waren. Daar zat bijvoorbeeld Ronse bij, waar het vuur toch aan het uitdoven is. En vorig weekend op Wetteren zijn we ook nog eens door het oog van de naald gekropen, we scoorden maar helemaal op het einde van de partij en dat leverde ons enigszins gevleid de drie punten op. Het rare was dat er nadien in de kleedkamer een gelaten sfeer hing. Er was uiteraard tevredenheid over de drie punten, maar iedereen zat al met zijn gedachten bij de volgende wedstrijd, tegen Lokeren-Temse. Een propagandamatch waar al weken naar wordt uitgekeken. Iedereen besefte dat de zege op Wetteren er kwam tegen een hoge prijs: Ndefe, Lambrecht en Thissen zullen er zondag geel geschorst niet bij zijn. Onze topscorer Robin Nelis moest bovendien al halfweg de eerste helft naar de kant met een contractuur, geen idee of die zondag inzetbaar zal zijn. Drie of wie weet vier basisspelers vervangen, iedereen besefte zondag al dat we dat zullen voelen. Vandaar alles behalve een uitgelaten sfeer. Ik zal moeten puzzelen.

Stel, jullie worden wat tegen de verwachting in toch kampioen. Dan volgt er wel geen promotie. Dat is zuur?

Ja en neen. Voor de staf is het misschien nog het zwaarst, we zijn namelijk behoorlijk ambitieus, we willen hogerop. Anderzijds is het een verstandige keuze van het bestuur. Die willen geen stappen overslaan. We hebben nu al de structuur en zelfs de financiële mogelijkheden om naar eerste nationale te kunnen, maar we willen rustig groeien. Er wordt ontzettend goed gewerkt, maar we moeten sportief nog vooruitgang boeken. Maar het scenario is er: volgend jaar, misschien over twee, hooguit drie jaar willen we wel die stap zetten. Voor zover je de afloop van dat scenario kan bepalen natuurlijk. Ik kan je wel zeggen dat het niet kunnen promoveren de inzet en de motivatie niet negatief beïnvloedt.

Je hebt alle kandidaten al minstens één keer in de ogen gekeken. Wie maakt voor jou het meeste kans op de titel?

Voor mij is dé kanshebber op de titel nog altijd Lokeren-Temse. Dat zeg ik heus niet omdat ik nu met jullie praat of omdat we zondag tegen elkaar spelen. Neen, ik zeg dit op basis van mijn ervaring. Sparta Petegem, Ninove en Zwevezele: alle drie steengoede ploegen, veel individuele kwaliteiten, goed op elkaar ingespeeld, matuur ook. Maar dan is daar Lokeren-Temse. Jullie hebben het nadeel van elke week een topmatch te moeten spelen omwille van de geschiedenis, de faam, het stadion, de achterban. Dat weegt op een spelersgroep, dat geef ik toe. Maar toch: de individuele kwaliteiten van de spelers zijn genoegzaam bekend, er is een zeer brede kern waaruit kan geput worden en er wordt net dat tikkeltje professioneler gewerkt dan bij de tegenstanders. Een voordeel van maar een paar luttele procenten, maar die doen er wel toe. Op het einde van de rit wint altijd de meest complete ploeg, is mijn ervaring. Dat is geen wetenschappelijke zekerheid, maar toch. Al zal Olsa Brakel aan hun race naar de titel zijn medewerking zeker niet verlenen. Dat zal je zondag zien.

P