Sporting Lokeren-Temse trekt op zaterdag 25 november om 20 uur naar Virton voor de veertiende speeldag in Eerste Nationale. Onze Tricolores zijn nog steeds ongeslagen en wisten hun laatste acht wedstrijden één voor één te winnen, intussen telt Sporting vier punten voorsprong op RAAL La Louvière, de nummer twee in de stand. Kan Lokeren-Temse opnieuw de drie punten pakken bij de verste verplaatsing van het seizoen?

Royal Excelsior Virton werd opgericht in 1920 en is sinds jaar en dag een bekende naam in de  nationale reeksen van het Belgisch voetbal. De voorbije jaren wist de club uit de provincie Luxemburg uit te komen in 1B, maar vorig seizoen degradeerden ‘les Gaumais’ naar Eerste Nationale. Onze kapitein Arne Cassaert werd trouwens in dat seizoen uitgeleend aan Virton door Cercle Brugge.

Spelerskern
Door de degradatie naar de hoogste amateurklasse was er in de afgelopen zomermercato een groot spelersverloop. Maar liefst vijftien spelers vertrokken transfervrij, andere spelers keerden terug naar hun club na een uitleenbeurt. In de omgekeerde richting telt Virton vijftien nieuwe spelers. Groen-wit startte het seizoen met Fabien Valeri als hoofdcoach maar hij werd op 1 november ontslagen na tegenvallende resultaten, Jérôme Arpinon is zijn opvolger. Verder is ex-Rode Duivel Logan Bailly de keeperstrainer.

In doel vinden we de van RFC Seraing overgekomen Timothy Martin. Achterin spelen kapitein Thibaut Lesquoy, Teddy Mezague en Souleymane Karamoko. Op het middenveld vinden we Maxime Guillaume, Liamine Mokdad, M’Paly Sacko en Billal Chibani. Voorin moeten Antonio Gomes en Ilombe Mboyo, goed voor 280 wedstrijden in eerste klasse voor onder meer AA Gent, Racing Genk en KV Kortrijk, voor doelgevaar zorgen. Een andere bekende naam is die van Mayron de Almeida, hij speelde in het begin van het seizoen nog bij FC Progrès Niederkorn in Luxemburg en scoorde onder andere twee keer tegen FC Midtjylland in de UEFA Conference League kwalificatiewedstrijden. Nadien tekende hij op 28 augustus een contract in Virton.

Huidig seizoen
De club van kersvers eigenaar N’Golo Kanté (ex-speler van Chelsea en Leicester City, alsook wereldkampioen met Frankrijk) kende een moeilijke competitiestart. Virton startte met een 4 op 12 aan het seizoen. Na ruime overwinningen in Dessel en thuis tegen Cappellen, kenden ‘Les Verts de Gaume’ een terugval. Groen-wit verloor vier wedstrijden op rij en na de nederlaag tegen THES Sport werd trainer Valeri de dupe. Intussen pakte Virton 4 op 9 onder leiding van de nieuwe coach, afgelopen weekend won Virton bij de jonkies van OH Leuven met 0-2.

Na dertien speeldagen staat Royal Excelsior Virton met 14 punten op een gedeelde elfde plaats samen met Cappellen en Tienen.

Sander De Buck

P