Na de met 1-2 gewonnen wedstrijd op KRC Harelbeke bekleedt onze club opnieuw de leidersplaats. Nu zaterdag om 20 uur ontvangen wij in het Daknnamstadion Sparta Petegem, dat bij winst in de inhaalwedstrijd tegen Zelzate op 9 maart, evenveel punten kan tellen dan KSC Lokeren-Temse. Of: de confrontatie tegen Petegem is van het allergrootste belang. We blikken hier al even vooruit.

Sparta Petegem dit seizoen

Sparta Petegem is bezig aan een uitstekend seizoen. In 20 wedstrijden verloor het nog maar twee keer, geen ploeg doet beter. Geen wonder dus dat ze met hun 42 punten helemaal bovenaan de klassering meedraaien. Als ze er in slagen om de door corona uitgestelde wedstrijd op Zelzate te winnen, totaliseren ze evenveel punten als Lokeren-Temse en Zwevezele. Met andere woorden, een heuse titelkandidaat.

Op Zwevezele na zijn ze de meest doelgerichte ploeg: ze scoorden al 50 keer op die 20 wedstrijden, terwijl ze defensief ook sterk voor de dag komen: ze incasseerden maar 21 tegendoelpunten. Ter vergelijking: Lokeren-Temse scoorde al 33 goals en stond er 16 toe. Ze haalden een aantal keer verschroeiend uit: 1-4 op Wetteren, 0-6 op KRC Gent (!), 3-0 tegen Merelbeke, 1-5 op Westhoek, 4-0 tegen Brakel: dat zijn resultaten die voor zich spreken. Tegen de ploegen die bovenaan meedraaien, doen ze het ook goed: ze speelden al twee keer gelijk tegen Ninove, ze speelden 2-2 gelijk op Zwevezele.

Toen Lokeren er op bezoek was eind oktober, wonnen ze de wedstrijd met 2-0, doelpunten van Davy Joye en Riemes Vanborm. Die scoren trouwens hoog in de topschutterslijst. Kapitein Joye leidt de dans met 13 treffers, gevolgd door Lorenzo Berwouts met 8, Gianni Swennen en Anton Vanborm met 7 en Riemes Vanborm met 5. Ze scoren dus niet alleen veel, er zijn verschillende spelers die de goal weten staan, zoals dat heet. Hun wedstrijd van afgelopen weekend op het veld van Zelzate werd uitgesteld door corona.

De man die de sportieve touwtjes in handen heeft bij Sparta Petegem is Bert Dhont (48), oud-speler van KMSK Deinze, KSK Beveren, Germinal Beerschot en KV Mechelen. Hij is T1 sinds 2020, zijn contract loopt in principe tot juni 2022. Wij spraken hem over de sportieve ambities van de club en over de wedstrijd van zaterdag.

Interview Bert Dhont, coach Sparta Petegem

Weinig reden tot klagen daar in Petegem, neem ik aan?

Dat klopt, we doen het voorlopig voortreffelijk. We zijn mee met de beste vier teams uit onze reeks. Dat er zoveel ploegen nog zo dicht bij elkaar staan, is trouwens uitzonderlijk in een reeks als de onze. Maar ik denk dat Lokeren-Temse, Zwevezele, Ninove en wijzelf de grootste kanshebber zijn op de titel. Brakel zou eventueel nog roet in het eten kunnen gooien, maar dat is wat minder waarschijnlijk. Maar het feit dat we daar staan, maakt het werken leuk en gemakkelijker. Geen akkefietjes, ook de niet-starters voelen zich goed, worden bij het team betrokken. De sfeer zit goed, zoveel is duidelijk.

Maar is het dan niet zuur dat een eventuele titel niks concreets verandert?

We wisten het allemaal van bij de start: Sparta Petegem vraagt geen licentie aan voor eerste nationale. Dat heeft het voordeel van de duidelijkheid. Het bestuur is daar eerlijk in en ik begrijp ze ook wel. Om een volwaardige ploeg op te stellen in eerste nationale, zijn er financiële middelen nodig die Petegem niet aankan. We zitten hier op één kilometer van Deinze, Gent en Zulte Waregem zijn ook niet veraf en ook KRC Gent en Merelbeke vissen in dezelfde vijver. Neen, geen financiële avonturen voor ons bestuur. In de spelersgroep wordt daar verschillend op gereageerd. De oudere spelers vinden het niet erg, ze voelen aan dat nog een trapje hoger voor hen moeilijk zou worden, de jongeren vinden het wel wat jammer. Het grote voordeel voor iedereen is wel dat we ontspannen kunnen spelen. Als je staat waar wij staan, wil je die titel, dat staat mooi op je cv. Maar er is niet de grote druk van het “moeten”. Bij Zwevezele is dat ook zo. Ik denk dat dit anders ligt bij Lokeren-Temse en Ninove, bij hen is die druk er wel en druk doet soms rare dingen bij de mensen.

En jijzelf dan, ben jij tevreden waar je zit?

Voorlopig in ieder geval wel. Volgend jaar blijf ik hier in ieder geval nog aan het werk, nadien wil ik voor mezelf uitmaken of ik daar vrede mee neem, of het toch ook eens hoger wil proberen. Maar versta me goed: ik zit hier gebeiteld, we winnen veel en dat maakt het werken aangenaam.

Jullie winnen niet allen veel, jullie scoren ook verduiveld veel…

Een kleine kanttekening daarbij: dat was vooral voor Nieuwjaar het geval, sinds januari scoren we wat moeilijker. Voor Nieuwjaar waren er veel uitgespeelde doelpunten, recentelijk scoren we meer uit hoekschoppen en vrije trappen. Daar tegenover staat dat onze defensie het steeds beter doet, het ene compenseert het andere wat. Nog beter zou zijn als we én veel scoren én erg secuur verdedigen, maar dat is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Maar de mentaliteit zit goed, ook de jongste wedstrijden. Zelfs als we achter komen, gaan de kopjes niet hangen.

Jullie speelden al twee keer tegen Ninove, en één keer tegen zowel Zwevezele als Lokeren-Temse. Wie maakte de beste indruk?

Zonder enige twijfel was dat Zwevezele, daar werden we gewoon van het kastje naar de muur gespeeld en hadden we een half mirakel nodig om nog een 2-2 gelijkspel uit de brand te slepen. Ninove is een goed blok, dat net zoals Zwevezele erg afhankelijk is van een doelpuntenmachine: Braem bij Zwevezele scoorde al 22 keer, Romero bij Ninove doet daar nauwelijks voor onder. Goed als je zo iemand in de ploeg hebt, maar o wee als die uitvalt. Tegen Lokeren-Temse wonnen we relatief gemakkelijk, maar ik denk dat ze toen toch wel een mindere dag hadden. Sindsdien kwamen er nog nieuwe spelers bij en vooral: ook een ervaren trainer. Het Lokeren-Temse van toen is niet meer dat van vandaag. En opgelet: het gaat telkens maar om momentopnamen.

Wat voor wedstrijd wordt het zaterdag?

Wij krijgen hoogst zelden te maken met open wedstrijden, dat verwacht ik dus ook zaterdag niet. We spelen op Daknam, dat alleen al werkt inspirerend voor mijn jongens. Maar de thuisploeg zit in een positieve flow en voor eigen publiek kunnen ze ook telkens iets meer. Ik zou dus echt niet weten wat het wordt. Ik moet ze ook nog grondig analyseren, dat gebeurt bij ons altijd pas op het einde van de week. Wij gaan in ieder geval onze tactiek niet wijzigen, we spelen zoals we dat altijd doen. Ik vermoed dat de details wel eens beslissend zouden kunnen zijn. Net zoals dat geldt voor de titelstrijd: het is een ware loterij, het zou me niet eens verbazen als de beslissing pas op de laatste speeldag valt.

P