Sporting Lokeren – Temse opende het seizoen 2022-2023 met een 2-2 gelijkspel uit bij KFC Merelbeke. Komende zondag staat de eerste thuiswedstrijd op het programma. Racing Club Gent komt op bezoek op Daknam, maar jammer genoeg zullen er bij deze derby geen supporters aanwezig zijn. Het wordt echter een te duchten tegenstander, want de Ratjes ambiëren niks minder dan de top vijf.

Seizoenstart

RC Gent opende het seizoen met een 5-1 overwinning tegen RFC Wetteren. De Gentenaars namen een vliegende start, na vijftien minuten spelen stond er al een dubbele voorsprong op het bord. De bezoekers konden al snel tegenscoren, maar nog voor rust stond het alweer 3-1.

Kort na de koffie wist Gent met twee snelle doelpunten de wedstrijd helemaal te beslissen: de 5-1 eindstand stond meteen op het bord. De doelpunten van de thuisploeg kwamen van Joran Triest (2x), Kevin Hebbelinck (2x) en Samuel Addo.

Transfers

Inkomend:
De meest spraakmakende transfer is die van Zaven Yagan. Onze coach zal hem goed kennen, want de linksvoetige flankaanvaller was de voorbije seizoenen een smaakmaker bij Zwevezele. Nadat de West-Vlaamse club besliste om niet langer in het nationale voetbal uit te komen, twijfelde RC Gent niet lang om de kwieke dribbelaar voor de neus van een pak geïnteresseerde clubs in huis te halen.

Verder is ook de komst van David Kokhiya opvallend. De 29-jarige Georgiër verhuisde recent naar België en was in het verleden profvoetballer in onder andere zijn thuisland en Oekraïne. De stevige defensieve middenvelder stond alvast in de basis tijdens de openingswedstrijd. In de defensie kwamen ook Thomas Van Rentherghem (FC Lebbeke) en Jonathan Mukuna (Zwevezele) de selectie vervoegen.

Tot slot haalde RC Gent ook enkele jonge spelers in huis. Zo kwamen Lander Vanden Heede (19, KMSK Deinze) en Niels Enow (20, Olsa Brakel) de rangen versterken.

Uitgaand:
Enkele vertrekkers ook bij de Ratjes. De gebroeders Hasan-Ibrahim Ertürk trokken naar VW Hamme, terwijl Bjorn Caryn – vorig seizoen nog kwelduivel van Sporting in de terugronde – heil zocht bij Hogerop Kalken. Als vaste basisspeler zag RC Gent Brian Vercruysse vertrekken. De centrale verdediger tekende namelijk bij kampioen Sparta Petegem. Tot slot zal ook ex-Sportinger Seppe De Langhe niet meer uitkomen voor de Gentenaars, hij zit momenteel nog zonder club.

Onderlinge resultaten

Dat RC Gent voor Sporting een lastige klant is, mochten we vorig seizoen ondervinden. We verloren namelijk tot tweemaal toe van trainer Jannes Tant en zijn manschappen.

16/10/2021: Sporting – RC Gent 0-2
Tegen de Ratjes werd er voor het eerst in eigen huis verloren vorig seizoen. Het Sporting van Chris Janssens was die avond niet opgewassen tegen de gretige en razendsnel omschakelende bezoekers. Voor rust kon kapitein Raf Leemans oog-in-oog met Jelle Merckx de 0-1 binnen prikken, terwijl Kevin Hebbelinck – die gedurende de hele wedstrijd een gesel bleek – na een individuele actie de 0-2 in het dak van het doel knalde. Herbekijk de beelden HIER.

20/02/2021: RC Gent – Sporting 2-0
In de terugwedstrijd leken de rollen anders, want Sporting mocht met een reeks van 8 wedstrijden zonder nederlaag (waarvan 7 overwinningen) onder Urbain Spaenhoven afzakken naar Oostakker. In een gelijkopgaande eerste helft waren de gevaarlijkste mogelijkheden echter voor Gent, maar Triest en Addo faalden één op één met Jelle Merckx. Al had Youssef Boulaouli aan de overzijde ook dé kans op het openingsdoelpunt.

Na rust nam Sporting de wedstrijd in handen, maar dat werd een halt toegeroepen toen Jelle Merckx met een gapende wonde afgevoerd werd naar het ziekenhuis. Na de bewuste fase waren onze tricolores dusdanig van slag dat amper een minuut later de thuisploeg op voorsprong kwam dankzij Samuel Addo. Nadien werd nog alles op alles gezet, maar zowel Simon Vermeiren als Seth De Witte konden nét niet afwerken. Diep in het slot wist Bjorn Caryn op de counter de wedstrijd te beslissen: 2-0. Herbekijk de hoogtepunten van die wedstrijd HIER.

Vooruitblik met Joran Triest (ex-Sporting)

Joran Triest brengt Ratjes tot leven: “Fijn gevoel” (Gent) | Het Nieuwsblad Mobile

RC Gent begon sterk aan het nieuwe seizoen en velen schatten jullie hoog in. Wat is de ambitie van Racing en hoe schat je dat zelf in?

“Voor ons is de ambitie om zeker beter te doen ten opzichte van vorig jaar. We hebben ook al de ambitie uitgesproken om top 5-6 te spelen. In de voorgaande jaren was dit meestal het geval waarbij Racing Gent ook een zeer stabiele en constante ploeg was. Ik denk persoonlijk dat onze ambitie (top 5-6) zeker haalbaar is. We hebben 2 sterke spelers verloren, maar er zijn er minstens evenveel nieuwe bijgekomen die toch wel versterking vormen. In de komende weken zullen we al iets meer kunnen zeggen over het feit of onze ambitie terecht is of niet aangezien we toch wel een stevige competitiestart hebben (Lokeren, Aalst, Dikkelvenne).”

Je hebt een lang verleden bij Sporting Lokeren. Wat zijn jouw mooiste herinneringen op Daknam? Wat zal je zeker bijblijven?

“Inderdaad, ik heb in totaal zo een 12 seizoenen bij Lokeren gespeeld. Daarin heb ik veel mooie momenten beleefd. Vooral mijn invalbeurt in play-off 2 tegen Roeselare. Dat is eigenlijk het hoogtepunt bij Sporting Lokeren. Daarnaast komt ook het fantastische seizoen met de beloften waarbij we 3e geëindigd zijn in de competitie. Dat was een seizoen onder Arnar Vidarsson waar ik persoonlijk het meeste progressie heb gemaakt en we ook collectief het beste seizoen ooit speelden. Met wat geluk zouden we toen meegedaan hebben voor de titel. “

– Vorig seizoen bleek RC Gent het zwarte beest voor Sporting, want enkel tegen de Ratjes werd er tweemaal verloren. Jullie komen zonder vrees naar Daknam wellicht? Wat verwacht je van zondag?

Zonder vrees is wat te veel gezegd. We zijn niet bang om naar Lokeren te komen omdat we geloven in onze eigen sterktes. Maar we moeten ook erkennen dat Lokeren een stevige kern en ploeg op poten heeft gezet dit seizoen. We hebben dus wel het nodige respect voor de kwaliteit die jullie lopen hebben. Wij hopen echter het zwarte beest van Lokeren te blijven. Daarnaast hoop ik dat het een leuke pot voetbal wordt waarin wij de uiteindelijke buit mee naar huis nemen.

Zondag zal er helaas geen publiek aanwezig zijn in het Daknamstadion. Wel jammer voor jouw terugkeer toch? Denk je dat de factor geen publiek een voordeel/nadeel is voor jullie of zal het uiteindelijk weinig verschil maken?

Inderdaad, ik vind dit zeer jammer. Ook vooral door het feit dat ik er vorig seizoen niet kon bij zijn door een enkelblessure. Voor ons is dit misschien wel een voordeel. Want zo een massa supporters kunnen al snel wat extra motivatie geven aan Lokeren, maar ook dat beetje extra druk zetten bij beslissende fases voor een scheidsrechter. Dus dat aspect is misschien positief voor ons. Dat neemt echter niet weg dat wij ook liever met publiek hadden gespeeld omdat dit toch iets is waarvoor je naar Daknam gaat. Zeker als je kijkt naar de wedstrijd van vorig jaar, waar ook onze supporters van zich hebben laten horen tijdens de wedstrijd. Voor een volledig leeg stadion spelen zal toch iets raar zijn.

P