KFC Lommelse SK

3 - 1

Sporting Lokeren

logo KFC Lommelse SK

Beker van België


Seizoen:
2000-2001
Datum:
23/01/2001
20:00:00
Scheidsrechter:
Blareau Eric
Toeschouwers:
3500
logo Lokeren

Doelpunten

Ploegopstellingen

Verslag

Het verslag uit de Gazet Van Antwerpen : LOMMEL - Na Aalst en Brugge-killer La Louvière nam Lommel dinsdagavond ook de maat van Standard-doder Lokeren. Een indrukwekkend lijstje, dat de fiere leider in tweede klasse als eerste in de halve finales van de beker brengt. Verdiend, daar valt geen speld tussen te krijgen. De bezoekers klommen weliswaar vroeg op voorsprong. Maar het was de thuisploeg die het gebeuren in grote lijnen dicteerde. Zeker toen Vanic al vroeg werd uitgesloten, kwam Lokeren nog nauwelijks aan aanvallen toe. Maar Lommel maakte het zichzelf moeilijk en kon pas diep in de tweede helft, via een bijwijlen magistrale Baranyos, definitief afstand nemen. Indien Genk en STVV het voorbeeld van SK volgen, worden de halve finales wel erg Limburgs getint. Zou de geschiedenis zich herhalen? Die prangende vraag brandde dinsdag op vele Lommelse lippen. Precies 10 jaar was het geleden dat Lommel, ook toen vegeterend in tweede klasse, ten koste van Sporting Charleroi tot de halve finales van de beker wist door te stoten. Daar werden ze in hun opmars echter gestuit (tweemaal 1-0) door het Club Brugge van Jan Ceulemans en, jawel, Georges Leekens. Lommel versus Leekens revisited dus. En ook ditmaal was het verschil klein. Aanvankelijk klopte het tactisch plannetje van de Lokerse coach nog perfect. De technisch vaardige thuisploeg mocht onder impuls van zijn sterkhouders Culek en Baranyos rustig de bal rondtikken op het middenveld. Maar eenmaal de zone van de waarheid in zicht kwam, stond er genoeg vreemd volk om de tweedeklasser een krachtdadig halt toe te roepen. Meer zelfs, het begon er voor Lokeren zowaar heel zonnig uit te zien, toen het zijn sterkste wapen optimaal benutte: een vrijschop-pegel van Janssens bracht de 0-1 op het bord. Meteen de eerste tegengoal van de Limburgers in de bekercampagne. Lommel was duidelijk niet onder de indruk en bleef met overleg de aanvalstrom roeren. Eén manco nochtans: spitsen Tankary en Dekelver geraakten nauwelijks uit de greep van Janssens en Helgason, zodat de dreiging moest komen vanuit het middenveld. En vanop stilstaande fasen. Dat demonstreerde Culek, toen hij Zitka met een venijnige stuiterbal te grazen nam. Een verdiende gelijkmaker op basis van het spelbeeld. Vanic: rood
Even later leek de weegschaal zelfs helemaal door te slaan in Limburgs voordeel, toen Vanic, die al vroeg geel had gekregen, na een nieuwe overtreding en een handsbal uitgesloten werd. Maar veel wijzigde dat niet aan het scenario. Lokeren bleef betonneren en speculeren op een snelle uitbraak of een vrije trap, terwijl Lommel nauwelijks in de bezoekende zestien geraakte. Het was wachten op een bevlieging van één van de 22 acteurs om het slot van de grendel te halen en niet toevallig was het Baranyos, die de match definitief openbrak. Met een splijtende pass lanceerde hij de tot dan toe stuntelende Dekelver. Ditmaal was de Hammer wel bij de pinken. Hij hamerde de bal voorbij een machteloze Zitka. SK was nu heer en meester. Maar de beperkingen werden nu ook steeds zichtbaarder. De scherpte en de koelbloedigheid ontbraken om de klus definitief te klaren. Bovendien ging Baranyos te veel voor de koulissen spelen. Gevolg: het bleef bibberen, aangezien Lokeren met steeds meer mankracht naar voor trok. Toen de ingekomen Twan Scheepers diezelfde Baranyos doelpunt nummer 3 voorschotelde, was de derde bekerstunt op rij echter een feit. 7' Dure fout van de onstuimige Noben op De Beule, net buiten de zestienmeter. Hardschieter Janssens treft via de Lommelse muur en de vingertoppen van Davidts raak: 0-1.
25' Na fout van Vanic op Tankary kogelt Culek de aansluitende vrijschop staalhard door de Wase muur en voorbij de verbouwereerde Zitka: 1-1.
27' De drieste Vanic betaalt zijn derde rudimentaire ingreep met een tweede gele kaart en mag inrukken. De Waaslanders moeten met tien man verder.
31' Hoekschop Lokeren. Davidts tikt een kopstoot van Helgason over de dwarsbalk.
38' De lijnrechter vlagt Baranyos af voor buitenspel, maar ref Blareau laat doorspelen. De Hongaar, even van de kook, blaast tot grote woede van trainer Van Veldhoven zijn doelrijpe actie af.
44' Knappe solo van de lichtvoetige Olufade, Davidts wurmt de venijnige schuiver in hoekschop.
52' Splijtende doorsteekbal van Baranyos op Dekelver, De jonge spits neemt iedereen in snelheid en werkt koelbloedig af: 2-1.
77' Invaller Scheepers stuurt Baranyos knap in het straatje en Zitka is eraan voor de moeite: 3-1.
78'- 90' Lommel speelt nu een spelletje van kat en muis met het uitgetelde Lokeren. Maar omdat de groen-witten het in de zone van de waarheid iets te mooi willen doen, loopt de score niet hoger op. Doelpunten: 7' Janssens 0-1, 25' Culek 1-1, 52' Dekelver 2-1, 77' Bangoura 3-1
Gele kaarten: Vanic, Vincken, Vidarsson, Kristinsson, Zeré
Rode kaart: 27' Vanic (2 x geel)
Scheidsrechter: Blareau
Toeschouwers: 3.500
LOMMEL: Davidts, Nassen, Noben, Segers, Vincken, Culek, Van Diest, Baranyos (87' Schoofs), Waligora (85' Mennes), Dekelver (73' Scheepers), Tankary
LOKEREN: Zitka, Vidarsson (46' Katana), Zere, De Beule (71' El Bodmossi), Helgason, Janssens, Vanic, Kristinsson (78' Seyfo), Gretarsson, Olufade, Bangoura Harm Van Veldhoven: "We hebben hen pijn gedaan"
Lommel-trainer Harm Van Veldhoven was in zijn nopjes. "Wat ik vandaag gezien heb, stemt me tevreden. Ik heb gemerkt dat de jongens hun kwaliteiten steeds beter beginnen te gebruiken. Na de 0-1 hebben we 10 minuten moeten zoeken naar het juiste ritme. Maar voor de rest hebben we Lokeren vrijwel doorlopend gedomineerd. We hebben hen pijn gedaan, de 3-1 eindstand zegt in dat verband genoeg". Georges Leekens: "Onze eigen schuld"
De Waaslanders wacht na de uitschakeling een kleurloos seizoenslot. Dat besefte Georges Leekens heel goed. "Ik heb geen zin om excuses te zoeken", bromde de Sporting-coach. "Bij die eerste goal moest onze keeper bijna opzij springen om de bal binnen te laten en nadien solliciteerde Vanic nadrukkelijk naar een rode kaart. Tja, wat wil je dan? Dan weet je dat het over is, dat je de schuld bij jezelf moet zoeken. We hebben deze uitschakeling uitluitend aan onszelf te wijten, zo simpel is dat." Chris Janssens: "Nooit zo ontgoocheld geweest"
Chris Janssens kon na de Lokerse uitschakeling zijn tranen nauwelijks bedwingen. "Dit is de grootste ontgoocheling uit mijn carrière", zei hij. "Ik speel nu 5 jaar bij Lokeren en had gehoopt om via de beker eindelijk eens Europees te kunnen voetballen. We kwamen dan nog snel op voorsprong, maar gingen dan op een onvoorstelbare manier de boot in. Met als opener die oerdomme rode kaart. Op de overwinning van Lommel valt helemaal niets af te dingen. Tweedeklasser? Neen hoor, een volwaardige eersteklasser. Maar dat maakt mijn verdriet er niet minder om."

P