Dynamo Moskou

0 - 1

Sporting Lokeren

logo Dynamo Moskou

UEFA Cup


Seizoen:
1980-1981
Datum:
01/10/1980
20:00:00
Scheidsrechter:
Redelfs (West-Duitsland)
Toeschouwers:
11000
logo Lokeren

Doelpunten

Ploegopstellingen

Verslag

Kakkerlakken en kwalificatie in Moskou : (Door Vic De Roeck)" Gudjohnsen vervangt Lubanski

In de terugmatch zorgde de onbetaalbare vrij- en strafschoppenspecialist René Verheyen voor de kwalificatie met een vrije trap in de ultieme minuut. Voordien waren de Sportingers er nooit in geslaagd een gedisciplineerde Dynamo-defensie te grazen te nemen. Voor deze uiterst moeilijke return had trainer Urbain Haesaert de volgende dertien spelers ingezet: Hoogenboom, lngels (Dalving), Snelders, Verbruggen, De Schrijver, Larsen, Somers (gekloven wenkbrauw), Mommens, Verheyen, Lato (Van Cauter) en de... 19-jarige Arnor Gudjohnsen.
Laatstgenoemde was namelijk de vervanger van Lubanski, die de reis als toerist had meegemaakt en bij zijn aankomst in de luchthaven van Moskou door plaatselijke bewonderaars eerder onverwacht op een ruiker rode rozen werd vergast. De gevierde Pool sukkelde echter met een kwetsuur opgelopen tijdens de benefietmatch te zijner ere georganiseerd in Warschau. Hij diende derhalve noodgedwongen aan de kant te blijven.
Nadat S.C. Lokeren zich naar de volgende ronde had gewurmd was voorzitter Etienne Rogiers uiteraard een gelukkig man, ofschoon hij samen met zijn dame, plus de penneridders, alsook de overige kijkers in een niet overdekt stadion, in de druilerige regen, zittend op het kille beton, de zesde Europese match van Sporting had moeten volgen.
Eén van de 408 meegereisde fans was Emiel De Brabander, beter gekend als Mieleken, de man die men in het Daknamstadion steevast ontmoet en toerend door Europa ook nog de tijd vond om keurige plakboeken over Sporting Lokeren en andere teams in mekaar te knutselen. Gefouilleerd

De match Dynamo-Sporting kende jammer genoeg ook een schaduwzijde vermits Emiel Paduart uit Tollembeek-Galmaarden, lid van de supportersentente ter plekke overleed ingevolge een hartaderbreuk, dit in het bijzijn van zijn echtgenote. Ook hier kon Sporting rekenen op tolk en vergezeller Viktor Kalnin uit Gent, vader van een Lokerse jeugdspeler. Zijn prijzenswaardige hulp diende eveneens ingeroepen bij de landing in Moskou toen bij bepaalde Sporting-supporters in hun koffer mini-rekenmachines, zwarte roebels of nylonkousen werden gevonden. Uiteraard werden zij door de ijverige douane-beambten nogal langdurig ter zijde geroepen en zelfs gefouilleerd. Alsof dit nog niet genoeg was kregen zij de volgende uren, net als de meeste medereizigers af te rekenen met minderwaardige eetmalen en onnoemelijk veel vretende kakkerlakken. Maar omdat René Verheyen met zijn verwoestende linker op de valreep de kwalificatie had kunnen forceren, vergaten de meeste Moskou-gangers nogal snel de ongemakken van dit Dynamo-avontuur.
De daaropvolgende loting zou hen naar het Schotse Dundee brengen.

De whisky wenkte... Vic De Roeck (Journalist voor "De Sportinger" en oud-journalist "Het Volk")

Download hier het doelpunt van Rene Verheyen.

P