Real Sociedad

2 - 2

Sporting Lokeren

logo Real Sociedad

UEFA Cup


Seizoen:
1980-1981
Datum:
10/12/1980
20:00:00
Scheidsrechter:
Clive Thomas (Wales)
Toeschouwers:
28000
logo Lokeren

Doelpunten

Ploegopstellingen

Verslag

"Real Sociedad San Sebastian of... de story van Lato, Larsen, Lubanski en... lngels : (Door Vic De Roeck)" Clive Thomas uit Wales zorgde in de terugwedstrijd, bijgewoond door 28.000 toeschouwers voor een droomarbitrage. Het optreden van deze Welshman werd geprezen ofschoon dit gepaard ging met het trekken van in totaal negen gele kaarten, waarvan vier voor Lokeren, meer bepaald voor Mommens, Ingels, Snelders en Larsen. Op 10 december 1980 speelde Sporting Lokeren in het oude Atochastadion van San Sebastian 2-2 en mocht meteen naar de volgende ronde, met AZ'67 als tegenstander. Een opgemerkte kijker was Ferenc Puskas, de vroegere vedette van Real Madrid, die in San Sebastian zijn dochter was komen opzoeken.
Preben Larsen zette zijn ploeg op rozen met twee doelpunten. De Deen scoorde hier trouwens tegen honderd procent, in de 19de en in de 50ste minuut om precies te zijn. In de laatste tien minuten wisten Lopez Ufarte (strafschop) en Satrustegui hun ploeg langszij te brengen. Verder dan een draw raakten Jesus Zamora en zijn maats uiteindeiijk niet. Hun uitschakeling was aldus een feit.
Daarvoor hadden getekend: Hoogenboom, Somers, De Schrijver, Dalving, Verbruggen, lngels (70ste min. Lubanski - 88ste min. Gudjohnsen), Snelders, Verheyen, Mommens, Lato en Larsen.

Boze Lubanski Eric Moerman noemde Roland lngels toen de kabouter met de stalen kuiten en tekende bij deze gelegenheid volgend interview op: "... Zenuwen? Niks hoor. lk had tijdens de wedstrijd vanavond alles te winnen. Niets te verliezen. lk speelde bij Lokeren gedurende zes tot zeven jaar met de dreiging dat ik elke dag uit de ploeg zou worden verwijderd. Voor de rechterbackplaats werden vele spelers aangekocht. Toen heb ik ze steeds weggedrumd. Vanavond wist ik dat ik zou slagen. lk ben een kieine kabouter die wellicht de beste voetballers van Europa het spelen heeft belet. Rensenbrink was voor mij nooit een probleem. Johan Cruijff raakte vier jaar geleden in Barcelona gedurende tachtig minuten geen leer. lk ben klein. lk hoef de man die ik belaag nooit recht in de ogen te kijken, wat een voordeel is..." (einde citaat). lngels zou een week voordien reeds geweten hebben dat hij ook in San Sebastian zou spelen. Roland raakte echter een kwartier vóór tijd buiten strijd ingevolge een forse kniestoot in de rug. In zijn plaats kwam de alom gevierde Wlodek Lubanski, doch de Pool mocht nauwelijks een kwartier meedraaien. Een paar minuten voor het eindsignaal werd hij immers op zijn beurt vervangen door de jeugdige Gudjohnsen. Wlodek was diep teleurgesteld en kon absoluut geen vrede nemen met de uitleg dat zijn verwijdering te maken had met tijdwinst.

Terugreis in cockpit Zoals achteraf bleek was dus niet iedereen gelukkig. De spelersgroep was anderzijds opgetogen over het feit dat al de jongens een rustige nacht hadden gekend in het tot een versterkte burcht herschapen hotel Costa Vasca, waar op hetzelfde moment de Spaanse premier Aldolfo Suarez verbleef, naar aanleiding van een officieel bezoek aan Baskenland.
Een Sporting-supporter kende aldaar pech maar mocht uiteindelijk nog van geluk spreken. De brave man had zich na de kwalificatie van Sporting in de armen van Bachus laten vallen en dommelde daar in. Daardoor miste hij die drukke woensdagavond zijn vliegtuig. Wat nu, vroeg hij zich af. Hij kon wel terug via Orly - met een dubbele overstap - maar aangezien hij de taal van Molière niet onder de knie had, liet hij dit voorstel van de instanties voor wat het waard was.'s Anderendaags lachte het geluk hem volop toe. Hij mocht namelijk mee met het vliegtuig van de spelers maar dat bleek dan volgeboekt te zijn. Er kwam tenslotte nog een eerder onverwachte oplossing uit de bus. De klaar wakkere Sporting-fan, mocht namelijk plaatsnemen op de reserveseat in de cockpit. Hij voelde zich uiteraard gelukzalig.
Dit keer zonder Bacchus. Vic De Roeck (Journalist voor "De Sportinger" en oud-journalist "Het Volk")

P