Nieuw verhaal sinds april 2020

22 april 2020 : een nieuwe club wordt boven de doopvont gehouden. Een samenwerking tussen KSV Temse en enkele sterke Lokerse schouders.

Traditie

50 jaar geleden werd in het stadhuis van Lokeren Sporting Lokeren opgericht, met de samensmelting van Racing en Standaard Lokeren. Het werd al snel een ongezien succesverhaal waarbij verschillende Europese topspelers en grote Europese clubs te bewonderen waren in het Daknamstadion. Sporting Lokeren zou maar liefst 42 jaar op het hoogte niveau uitkomen. In 2012 en 2014 volgde de kers op de taart wanneer voetbalstad Lokeren 2 keer Brussel veroverde en de Belgische beker meebracht naar Daknam.

Exact 50 jaar na de oprichting van Sporting Lokeren werd op dezelfde locatie van weleer, het Lokerse stadhuis, SC Lokeren – Temse boven de doopvont gehouden. Waar 50 jaar geleden Adhemar Goeters de eerste voorzitter werd, was het dit maal de beurt aan zijn kleinzoon Hans Van Duysen. Samen met enkele andere zakenmensen met een hart voor Lokeren kon hij KSV Temse overtuigen om een regionale samenwerking aan te gaan waarbij beide voetbalgemeenschappen de krachten bundelen.

KSV Temse werd opgericht aan het eind van de Tweede Wereldoorlog en pendelde vaak tussen de nationale en provinciale reeksen. Sinds 2005 speelde het onafgebroken in nationale, met de promotie naar 3e klasse in 2010 als hoogtepunt. Het ontwikkelde zich daar tot een stabiele amateurclub.

Toekomst

Met de samenwerking tussen Lokeren en Temse wordt een enorme boost gegeven aan het jeugdvoetbal, niet alleen in beide steden, maar in de hele regio. De jeugd zal zowel van de infrastructuur in Temse als Daknam gebruik kunnen maken en de kennis wordt gedeeld. Bovendien worden lokale clubs betrokken in het project om zo de voetballende jeugd alle kansen te bieden en samen toekomst te schrijven.

Meer nog dan de beste voetbalclub en jeugdwerking uit de regio te zijn, wil SC Lokeren – Temse ook de verbinding zijn tussen de steden Lokeren en Temse die door hun ligging beiden symbool staan voor locaties met succesvolle bedrijven, innovatie en werkgelegenheid. Ook deze schaalvergroting is voor SC Lokeren – Temse en haar partners een garantie op een succesvolle samenwerking.

Supporters centraal

Met een bestuur dat voor 100% bestaat uit supporters van Lokeren en Temse is de nieuwe club goed op de hoogte van de verzuchtingen uit het verleden en wordt hier werk van gemaakt. Modernisering, betrokkenheid en supportersbeleving zijn de sleutelwoorden waar vanaf dag 1 rekening mee gehouden wordt. Dankzij de betrokkenheid van vele vrijwilligers en het supporterscollectief “Wit-Zwart-Geel” zal de club meer dan ooit in contact staan met zijn vele supporters. Daknam moet op wedstrijddagen terug de “place to be” zijn in de omgeving.

Plezier

De ambitie is duidelijk: met een degelijke ploeg een zorgeloos seizoen spelen en zo terug plezier beleven in de tribunes, de kantines, de restaurants en de feestzaal, waar we de voorbije jaren letterlijk kunnen doorspoelen in het gezelschap van de supporters en de sympathieke spelersgroep. Hiervoor werd ook het “282” socio-abonnement ontwikkeld, om zo de supportersbeleving maximaal te maken. Als onze supporters dit jaar massaal op de afspraak zijn, geeft dit ons op en naast het veld de kracht om samen de weg naar boven in te zetten, met gegarandeerd plezier tot gevolg.

logo SC Lokeren - Temse

Logo heraldiek

Het nieuwe logo leunt stevig aan bij het logo van het vroegere Sporting Lokeren, maar krijgt toch een nieuwe touch die het samengaan met het vroegere KSV Temse in de verf wil zetten.

De basiskleuren van het nieuwe logo blijven wit, zwart en geel, de kleuren die 50 jaar geleden de fusie bezegelde tussen Racing Lokeren (wit-zwart) en Standaard Lokeren (geel-zwart). Het gaf de nieuwe club meteen de bijnaam de “tricolores”.

Het idee was destijds van de hand van Marcel Raemdonck, ontwerper in de textieldrukkerij van Adhemar Goeters, de eerste voorzitter van de toenmalige fusieclub. Beiden hadden veel oog voor esthetiek en symboliek, twee aspecten die ruimschoots aan bod komen in het logo.

De krans van gestileerde bladeren wordt vaak gebruikt in de internationale voetbalwereld. Vaak maakt men dan gebruik van laurierbladeren omdat die symbool staan voor de overwinning. Zo kregen de winnaars op de antieke Olympische Spelen ook een laurierkrans op het hoofd als beloning voor hun zegen. Maar in het logo dat in 1970 werd ontworpen, gaat het niet om laurierbladeren maar wel om eikenbladeren. De eik: symbool voor kracht, onverzettelijkheid, moed. Eigenschappen die het vroegere Sporting Lokeren, maar nu ook het nieuwe SC Lokeren-Temse wil uitdragen. Onze club wil successen behalen door noeste arbeid en inzet. De eik verwijst nu bovendien ook naar Temse, want eikenhout was door zijn sterkte belangrijk voor de scheepsbouw. Het feit dat in het midden van het logo jonge eikenblaadjes groeien, verwijst meteen naar het nieuwe: hier ontstaat een nieuw verhaal, ook al is er dan een ruime inbreng van de traditie.

De bal en het net blijven behouden in het logo, een speelse verwijzing naar de raap en het net in het wapenschild van Lokeren, hoewel het net ook hier als een link naar de scheepvaart kan worden geïnterpreteerd.

De koningskroon verwijst naar de staat van dienst van de samenwerkende clubs. Een staat van dienst van meer dan 100 jaar.
De slingers zijn decoratief en feestelijk. Maar ze brengen ook dynamiek. Een stroming. Als de twee rivieren Schelde en Durme die samenstromen.

Overigens kijken we hier vandaag naar de gedigitaliseerde versie van het originele logo zoals het 50 jaar geleden is ontworpen. En met ook de toevoeging Lokeren-Temse, is het voor iedereen een nieuw logo, waarbij een nieuwe dimensie wordt gegeven aan de dynamiek die er altijd al in verscholen zat.

P