Na een 6 op 6 tegen KSV Oudenaarde en Erpe-Mere United krijgt Sporting Lokeren – Temse komende zondag met regerend kampioen Sparta Petegem een taaie klant tegenover zich. We blikken alvast vooruit op deze interessante wedstrijd, die wordt afgetrapt om 15 uur.

Dit seizoen
Sparta Petegem kende geen al te beste voorbereiding en die lijn leek zich verder te trekken op speeldag één. Tegen promovendus KSV Oostkamp ging de kampioen van vorig seizoen met 4-2 de boot in. Het ervaren team van Bert Dhont bleef echter rustig en dat loonde, want nadien volgde een 10 op 12. Tegen Merelbeke, Oudenaarde en Wetteren werd er gewonnen. Thuis tegen Olsa Brakel bleef Petegem dan weer steken op een gelijkspel. Met een marge van twee punten op Sporting belooft het zondag een partij op het scherpst van de snee te worden.

Speeldag 1: KSV Oostkamp – Sparta Petegem 4-2
Speeldag 2: Sparta Petegem – KFC Merelbeke 2-0
Speeldag 3: KSV Oudenaarde – Sparta Petegem 2-3
Speeldag 4: Sparta Petegem – Olsa Brakel 2-2
Speeldag 5: RFC Wetteren – Sparta Petegem 1-2

Spelerskern
“Never change a winning team” moet Petegem gedacht hebben en terecht, want waarom zou je een kern die vorig seizoen kampioen speelde drastisch wijzigen. Sterkhouders als Davy Joye, de broers Anton en Rienes Vanborm & Lorenzo Berwouts bleven op post. Vertrekkers waren er nauwelijks. Aanvaller Wesley Basyn trok naar FC Destelbergen, terwijl middenvelder Kenneth Weytens na tien seizoenen bij Petegem zijn schoenen aan de haak hing op 34-jarige leeftijd.

Met het oog op dit seizoen versterkte groen-zwart zich met doelman Dimi Carré (Zwevezele), die door het langdurig uitvallen van Tom Vandenbossche meteen tot nummer één werd omgedoopt. In de defensie moet Brian Vercruysse (KRC Gent) dan weer voor meer opties zorgen. Voorin versterkte Petegem zich met Olivier Luckx (KVK Westhoek). Het moge duidelijk zijn: met enkele gerichte versterkingen tracht Petegem het succesjaar 2021-2021 over te doen.

Onderlinge resultaten 2021-2022
Sparta Petegem – KSC Lokeren – Temse 2-0
In de heenwedstrijd begon Sporting sterk, met al snel goede kansen voor Youssef Boulaouali en Gil Van Moerzeke. Na rust kwam de thuisploeg op voorsprong met een olympisch doelpunt van Davy Joye. Nadien kreeg Sporting allerlei kansen, zo trof Gianni De Neve tweemaal het doelhout en redde de thuisgoalie op een poging van Mohamed Siali. Diep in de wedstrijd prikte Petegem de beslissende 2-0 tegen de touwen, na een assist van alweer kwelduivel Joye. Herbekijk het videoverslag HIER.

KSC Lokeren – Temse – Sparta Petegem 0-2
In aanloop naar de terugwedstrijd op Daknam werd Sporting getroffen door een covid-uitbraak, waardoor het een halve basisploeg moest missen tegen de leider. Bovendien kwamen er nog enkele jongens aan de aftrap die gedurende de week amper hadden getraind vanwege ziekte. In een gelijkopgaande eerste helft kwamen de bezoekers kort voor rust op voorsprong na een wereldgoal van Lorenzo Berwouts, los in de winkelhaak. Na rust probeerde Sporting de bakens te verzetten, maar de frisheid en zuiverheid ontbrak. Na een kopbaldoelpunt van Rienes Vanborm was de wedstrijd gespeeld, Petegem won verdiend met 0-2. Herbekijk het videoverslag HIER.

Interview Davy Joye, kapitein en sterkhouder van Sparta Petegem

Jullie speelden vorig seizoen kampioen, maar promoveren zat er niet in. Hoe staat jullie spelersgroep daar tegenover? Hoe moeilijk is het om qua motivatie de lat op dezelfde hoogte te leggen, wanneer je weet dat promotie niet kan?

Vorig jaar speelden we inderdaad kampioen, waar we tot op de dag van vandaag terecht nog heel fier over mogen zijn. Voor ons was het bij aanvang van vorig seizoen geen prioriteit, maar werd het doorheen het kalenderjaar wel een leuke sportieve uitdaging. Naarmate het seizoen vorderde, hoe meer het geloof binnen de spelersgroep ook aanwakkerde. Dat we vorig seizoen misschien wel boven onszelf uitstegen heb je wellicht ook nodig om dergelijke prestatie neer te zetten. Alle puzzelstukjes vielen in mekaar en voor ons was seizoen ‘21-’22 er zeker eentje om te koesteren…

Normaal promoveert de kampioen dan, maar bij ons was dit echter niet zo. Vanwege de licentievoorwaarden komen we dit seizoen in quasi dezelfde reeks uit. Als speler wil je uiteraard altijd in een zo hoog mogelijke reeks voetballen, dus sportief gezien is dit een gemiste kans. Anderzijds zijn de meeste kernspelers al jaar en dag verbonden aan onze mooie familiale club, dus kennen we ook wel de limieten van ons bestuur.

Aan motivatie dit seizoen geen gebrek. Vooraf hebben we terug realistische doelen voorop gesteld die we zullen trachten te bereiken. In onze groep heerst er zeer veel discipline op wedstrijddagen. Hierdoor komen we met de juiste wedstrijdingesteldheid en winnaarsmentaliteit aan de aftrap, waardoor we telkens voor een overwinning proberen te gaan. Indien de groep toch even zou loslaten is er nog steeds onze coach die waakt over de juiste scherpte.

Vorig seizoen wonnen jullie tweemaal van Lokeren – Temse. Hoe schat je zelf het huidige Sporting in ten opzichte van vorig seizoen?

Sporting Lokeren – Temse lijkt me dit seizoen nog sterker voor de dag te komen. De spelers waarvan ze vorig seizoen tevreden waren hebben ze kunnen verlengen en waar nodig hebben ze ervaring en/of kwaliteit bijgehaald. Met heel wat gerenommeerde spelers is Sporting in mijn ogen verplicht om hun ambities waar te maken.

Zondag wordt er weer een mooie opkomst verwacht. Hoe leven jullie toe naar deze wedstrijd? Onze fans ervaren dat tegenstanders tegen Sporting altijd nog die aantal procenten scherper aan de aftrap verschijnen. Kan je daar inkomen?

Ik zou diplomatisch kunnen antwoorden en zeggen dat het voor ons een wedstrijd is als een ander, maar uiteraard kijk je als speler toch net iets meer uit naar dergelijke matchen. Matchen tegen Sporting Lokeren – Temse en Eendracht Aalst, waar er extra volk aanwezig is, geeft je toch een extra uitdaging en motivatie.

Dat jullie tegenstanders net iets scherper aan de aftrap komen is wellicht correct, maar dit moeten jullie niet als een nadeel aanschouwen, eerder als een compliment voor jullie aanhang gekoppeld aan de vocale steun.

Zowel KFC Sparta Petegem als Sporting Lokeren – Temse gaan elk weekend voor de volle buit. Dit zal aanstaande zondag niet anders zijn, waardoor we in principe een mooi kijkstuk krijgen.

Welke teams zie je top-vijf spelen dit seizoen?

Het is moeilijk om me daar nu al over uit te spreken. In deze mooie en sterke reeks beschikt elk team over voldoende kwaliteiten om een wedstrijd winnend af te sluiten. Het is belangrijk om dus elke week op de afspraak te zijn om zo veel mogelijk punten te behalen.

Als ik dan toch een top-5 voorspelling moet doen vind ik dat Sporting Lokeren – Temse en Eendracht Aalst als topfavorieten naar voor geschoven mogen worden. Bij Racing Gent lijken de puzzelstukken dit seizoen ook in mekaar te vallen en over Jong Cercle hoor ik heel veel positiefs. Ik wil de druk bij onszelf uiteraard niet weghouden en vind dat we als regerend kampioen met onze specifieke kwaliteiten ook een plaats in de top-5 moeten opeisen.

P