Voor het eerst dit seizoen moet KSC Lokeren-Temse het opnemen tegen een tegenstander die hoger gerangschikt staat dan onze club. Wij proberen even de vooruitzichten te peilen.

Geschiedenis

Sparta Petegem werd opgericht in 1928. Het fuseerde in 1946 met Padro Deinze, maar was heel die periode aanwezig in de provinciale reeksen. Pas in 2008 kon Sparta Petegem voor het eerst de stap zetten naar de nationale reeksen. In 2013 zakte het wel weer voor één seizoen terug naar eerste provinciale, maar voor het overige kon het de voorbije jaren moeiteloos standhouden in de nationale reeksen. Het mag gerust een stabiele (sub)topper worden genoemd.

De clubkleuren van KFC Sparta Petegem zijn groen en zwart. Er wordt gespeeld in het Complex Gaversesteenweg.

Seizoen 2021-2021

Petegem staat momenteel zesde in de rangschikking met 15 punten, evenveel als de nummers vier en vijf, Merelbeke en Zelzate. De sportieve staf kan met tevredenheid vaststellen dat de ploeg vlot scoort (18 goals in 7 matchen), maar zou misschien liever wat minder tegendoelpunten incasseren (10 stuks in 7 matchen). De sterkte van het team ligt wellicht voor een groot stuk in het feit dat de groep kan teren op ingesleten automatismen. Tijdens de zomer vertrokken er inderdaad maar 4 spelers en kwamen er 3 voor in de plaats, een uitzonderlijk kleine wijziging voor deze reeks. Opmerkelijk dit seizoen: het presteerde voortreffelijk tegen de betere ploegen uit de reeks (gelijk op Zwevezele en thuis tegen Ninove) Ondanks een toch zwaar programma verloor het dit seizoen nog niet en haalde het afgelopen weekend hard uit op het veld van Wetteren, het werd daar 1-4. Een tegenstander die respect afdwingt, met andere woorden.

We peilden bij Bert Dhont, gewezen verdediger bij KV Mechelen, Germinal Beerschot, KSK Beveren en KMSK Deinze, naar zijn verwachtingen. Hij is een man met 162 wedstrijden in de hoogste klasse op de teller en dus heel erg beslagen in het voetbal. Hij is nu voor het derde seizoen aan het werk bij als hoofdcoach van Sparta Petegem.

Bert Dhondt, coach Sparta Petegem

We haalden 15/21 en daar kan ik mee leven. Normaal gezien sta je met dat aantal punten in de top drie. Niet dit jaar omdat er een competitie met twee snelheden lijkt te bestaan. De eerste zeven ploegen zijn toch wel een stukje beter dan de rest en pikken alle punten in. Maar we speelden ondertussen toch ook al tegen Zwevezele en Ninove, twee titelkandidaten, dat moet je ook incalculeren. Onze goede resultaten zijn te danken aan het feit dat we toch wel een aantal echt goede spelers hebben, creatieve mensen die bereid zijn hun mogelijkheden ten dienste te stellen van de groep. Deze jongens spelen al zo’n 6, 7 jaar samen, die kennen elkaar door en door, weten wie waar wanneer loopt. Die voelen elkaar heel goed aan en zijn niet te beroerd om voor elkaar te werken. Jonge, opkomende spelers nemen ze onder hun hoede. Of ik hen dan nog iets bij kan brengen (lacht, nvdr)? Ja hoor, vooral dan op het mentale vlak. Dit seizoen stonden we bij de rust al vier keer op achterstand. Twee keer wonnen we nog, twee keer speelden we gelijk. Dat vergt heel veel, gericht praten en coachen. En blijkbaar lukt me dat niet onaardig.

We beschouwen de komst van Lokeren-Temse als een topper. Voor het seizoen waren ze al topfavoriet, na hun 12/12 werden ze dat nog meer. Sindsdien is er blijkbaar wat veranderd, want in hun laatste drie wedstrijden sprokkelden ze slechts 1 op 9. Dat is weinig, te weinig voor hen. Ik vind het spijtig dat ze net nu tegen ons spelen. Want nu gaan ze ongetwijfeld met getrokken messen naar hier komen, hun inzet zal nog nooit zo groot zijn geweest. Ik gunde hen de voorbije weken 4 of 5 op 9, dan zouden ze misschien minder gebeten zijn om te winnen, minder onder druk staan, wat het voor ons een tikkeltje makkelijker zou maken. Maar goed, het is nu zo. Ik blijf het als een topper beschouwen, een die gespeeld zal worden onder ruime belangstelling. Maar het feit dat we het altijd goed doen tegen toppers, laat me met vertrouwen naar deze wedstijd tegemoet zien.”

P