Cyronn is, via het Griekse “Kyros”, afgeleid van het Perzische “Koeroesj”, wat zon betekent. De ouders van onze speler voelden wel iets voor die naam en zijn betekenis. Het is nu aan Cyronn om zich zijn voornaam waardig te tonen.

“Mijn vader is van Antwerpen afkomstig, mijn moeder van Lokeren. Ikzelf ben hier geboren en getogen, zoals dat heet. Ik liep hier school tot het derde middelbaar, dan ging ik in Brugge naar school. Natuurlijk had dat met het voetbal te maken. Na een jaartje Daknam was ik aangesloten bij Sporting Lokeren tot de U10. Ik was blijkbaar opgevallen bij een scout van Club Brugge en die overhaalde mijn ouders om het daar te proberen. Van mijn tien tot mijn dertien trok ik elke dag met een busje naar West-Vlaanderen. Dat klinkt zwaarder dan ik het aanvoelde. We maakten met een paar jongens de verplaatsing en dat was altijd dolle pret. Toen vonden mijn ouders mij oud genoeg om ginds op internaat te gaan in een school die met Club samenwerkte. Ik bleef in Brugge tot ik 18 werd. Ik kijk tevreden op de tijd daar terug. Niet alleen voetbaltechnisch was het een leerrijke periode, ook op menselijk vlak was dat het geval. Ik leerde er zelfstandig zijn, tegenslagen en blessures te verwerken. Echt, Brugge: top!

Maar toen ik 18 was, kwam er een aanbod van Antwerp. Ze waren net kampioen in tweede en ze hadden grootse plannen… Achteraf gezien bleek het evenwel niet de beste keuze. Ga maar na hoeveel jongeren het maken bij Antwerp, ik kan alleen aan Robbie Quirynen denken en die speelt ondertussen dan nog bij Moeskroen. Voor het overige koopt Antwerp zich een ploeg bij elkaar. Bij Brugge en ook het vroegere Sporting Lokeren ging het er toch anders aan toe. Maar goed, Antwerp dus. Omdat ik wilde spelen, besliste ik om weg te gaan. Toevallig kwam het aanbod van het nieuwe Lokeren-Temse. Ja, dat is een niveau lager, maar het project sprak me aan en ik was gecharmeerd door het aanbod. Het is “maar” tweede amateur, maar mijn eerste kennismaking verbaasde me in positieve zin. Er zit kwaliteit bij mijn collega’s, de entourage is meer dan behoorlijk. Ik heb hier niet te klagen. Daarom vind ik dat ik hier kan groeien als speler, dat ik nog stappen kan zetten. Want laat dit duidelijk zijn: ik wil hogerop, het liefst nog met deze club. Ik denk dat ik de kwaliteiten daarvoor heb. Noem me maar een moderne verdediger: veel loopvermogen, snel, goede traptechniek, aanvallend ingesteld. Natuurlijk kan ik op alle vlakken nog vooruitgang maken, maar net daarom zijn speelkansen belangrijk. Ik wil vooral mijn kopspel verbeteren. Misschien heeft het met de gevaren die eraan verbonden zijn te maken, maar het is toch opvallend hoe weinig aandacht er wel is voor dat aspect van het spel.

Ik woon op vijf minuten fietsen van het stadion, ook dat is fijn. Zo kan ik ook in het bedrijf van mijn vader de stiel leren. Mijn vader heeft een bedrijf in tweedehandswagens en is ambitieus. Hij wil uitbreiden. Als het niet lukt met het voetbal, wil hij mij het liefst in de zaak en dat spreekt me wel aan. Ik heb in mijn vader de ideale leermeester en ga me ook bijscholen in de branche. Maar ik wil me eerst en vooral gooien in de voetballerij. Ik wil de voetbalzon weer laten schijnen over Daknam, de fans verdienen dat.”

Cyronn De Wilde in het kort:

Geboortedatum: 19 oktober 2000

Positie: linksback

Rugnummer: 45

Vorig seizoen: RFC Antwerp

P