Ruim een week na de opstart van Free Players FC, een project om werkloze voetbalprofs te ondersteunen in hun zoektocht naar een nieuw contract, blijkt er wel degelijk een behoefte te bestaan aan een dergelijk initiatief. Vandaag kwam “ambassadeur” Jelle Van Damme langs op Daknam. Om mee te trainen en om de naambekendheid nog te vergroten.

Coach Eddy Van den Berge oogt tevreden. Op 1 juli kwamen er vier spelers opdagen voor de eerste training op de jeugdterreinen van KSC Lokeren-Temse, vandaag zijn er al ruim het dubbele. Onder de nieuwkomers Hannes Smolders (Lierse Kempenzonen) samen met Jacky Donkor en Bo Geens, twee ex-spelers van Sporting Lokeren die vorig seizoen in de Nederlandse tweede divisie aan de slag waren. Maar ook echt grote namen komen op deze trainingen af. Zo is Renato Neto vandaag al aanwezig en sluiten later deze week ook nog Jéremy Taravel (ex-Sporting Lokeren en ex-Cercle) aan, samen met Frédéric Duplus en Olivier Myny (beiden ex-OHL). Vanaf volgende week is er ook een T2, Tom Ruytinx. Een eerste succesje werd inmiddels al geboekt: Damien Marcq trainde vorige week nog mee, maar is nu zo goed als rond met de promovendus uit 1B, Union Sint-Gillis.

Ook aanwezig vandaag: de ambassadeur van het project, Jelle Van Damme. Hij komt meetrainen en zijn (ex-?) collega’s een hart onder de riem steken.

Jelle Van Damme:

Lode Leirens is de grote bezieler van dit initiatief. De man heeft al bergen werk verzet om de Pro League en Sporta achter deze plannen te krijgen, hij bracht ook kledingsponsor Jako aan en doet dr alles aan om werkloze spelers van dit initiatief op de hoogte te brengen. Daar heb ik grote bewondering voor. Op papier zit mijn actieve carrière er op, maar wie weet, als er nog een interessant voorstel op me afkomt. Vandaar dat ik ook nog mijn conditie onderhoud. Hoe dan ook: aan dit project was al langer nood, het buitenland bewijst dat het vruchten afwerpt. Dat zal hier ook zo zijn, daar ben ik van overtuigd.”

Eddy Van den Berge:

“Het begint steeds beter te lopen, ja. Er zijn heel wat spelers zonder contract, die krijgen nu stilaan weet van wat we hier doen en beginnen ons zelf te contacteren met vragen hoe ze kunnen aansluiten. Tegen half juli hopen we zo een 15-tal spelers te hebben op elke training. In dat geval kunnen we eind juli een eerste oefenwedstrijd spelen, Knokke FC is alvast vragende partij. Zo een match is voor deze spelers een uitstalraam, maar nu ook al informeren spelersmakelaars naar onze werking. De omstandigheden waarin we hier op de terreinen van KSC Lokeren-Temse kunnen werken, zijn vrijwel ideaal. We hebben er een kleedkamer, voldoende materiaal en wat het allerbelangrijkste is: een goed veld. We zijn blij dat we met zoveel partijen goed kunnen samenwerken.”

P