Zaterdagavond 30 oktober om 20 uur staat er een erg belangrijke wedstrijd op het programma voor Lokeren-Temse. We krijgen het bezoek van Olsa Brakel, dat het op dit moment voortreffelijk doet. Wij gingen alvast even op zoek naar de eigenheid van onze gasten.

geschiedenis

Olsa Brakel is een club uit Nederbrakel die in 1952 werd opgericht met het stamnummer 3440. Olsa is een eerder ongewoon voorvoegsel voor een club en staat voor Oud-Leerlingenverbond Sint-Augustinus. Behalve in het seizoen 1989-1990 was de club altijd actief in de provinciale reeksen. Dat veranderde in 2006-2007: vanaf dan was men een vaste waarde in het nationale voetbal. Vooral in vierde klasse (nu tweede nationale), met één uitschieter: in 2010-2011 speelde men even in derde klasse.

Bij de neutrale voetballiefhebber zal Olsa Brakel misschien een belletje doen rinkelen als echte bekerploeg. In 2014-2015 bereikte het de kwartfinale door een flinke zege tegen eersteklasser Westerlo, het werd zelfs 6-1. Ook in de kwartfinale verkocht het zijn huid erg duur, het verloor thuis met 2-3 van KV Mechelen voor 3000 toeschouwers, nog altijd een clubrecord. Vorig jaar ging Olsa Brakel er uit in de zestiende finale tegen Club Brugge, het werd 6-1 in Jan Breydel.

het seizoen 2021-2021

Olsa Brakel begon aan het seizoen met naar eigen zeggen “gematigde ambities”, maar voorlopig doet de club het uitstekend en moet het worden gerekend tot een outsider voor de titel. Vier ploegen hebben al een behoorlijk kloofje met de rest van de klassering. Zwevezele leidt autoritair (22 op 24) , voor Ninove (20 op 24), Olsa Brakel (19 op 24) en Sparta Petegem (18 op 24). Het verloor dit seizoen nog maar één keer, thuis tegen Zwevezele stond het na een dolle wedstrijd 3-4. Het is trouwens na Zwevezele de meest scorende ploeg (20 goals in acht matchen, een gemiddelde dus van 2,5!) en is bovendien behoorlijk sterk achterin: het moest nog maar 8 doelpunten incasseren, enkel Ninove doet beter met 3 (!) tegendoelpunten.

In het tussenseizoen waren er vier belangrijke nieuwkomers: Loic Thissen (Ronse), Robby Ndefe (Ninove), Tjendo De Cuyper (Lokeren-Temse) en Visar Shala (Zulte Waregem). Heel verschillende spelers, maar ze hebben wel dit gemeen: ervaring op dit niveau of hoger, talent en hongerig om zich te tonen. Coach Fanno Nijst ziet dat zijn ploeg het goed doet, maar zweert bij realisme: “Laat ons maar gewoon de voetjes op de grond houden”

Een van de nieuwkomers is dus Tjendo De Cuyper, vorig jaar nog aan de slag bij Lokeren-Temse. Hij is de geschikte persoon om vooruit te blikken naar de partij van zaterdag.

Interview Tjendo De Cuyper

Woensdagmiddag 12 uur. Alle brieven en pakjes zijn besteld, postbode Tjendo is klaar met zijn werk voor vandaag. Nu gaat hij even voor een deugddoende siësta. Al staat hij ons eerst graag te woord.

“ Ik ben deze morgen opgestaan om 3u45, om 4u15 begon mijn dagtaak. Behoorlijk pittig moet ik toegeven, want gisteren trainden we tot 9u15, dan is het snel 11 uur vooraleer ik mijn bed kan opzoeken. Maar nu Olsa Brakel het uitstekend doet, gaat me dat natuurlijk allemaal wat vlotter af.

We begonnen aan het seizoen om zeker in de subtop mee te kunnen en je kan wel stellen dat dit op het moment meer dan aardig lukt. We staan derde, terwijl we toch al tegen Zwevezele en Ninove hebben gespeeld, dé favorieten voor de titel. Naast Lokeren-Temse dan, die rekenden we toch ook tot de absolute titelkandidaten. Maar daar lijkt nu wat zand in de machine te zitten, al kan dat snel keren.

Onze sterkte? Een evenwichtig elftal, elke positie is goed bezet. We geven weinig weg, dat is altijd een goed begin. Daarnaast hebben we met Robin Nelis iemand die vlot de weg naar doel vindt. Ikzelf speelde al elke minuut, al scoorde ik dit seizoen nog niet, dat komt nog wel. Ik was wel al goed voor vijf assists. Daar ben ik ook best tevreden mee.

Hoe ik terug kijk op mijn jaar bij Lokeren-Temse? Goh, het was een bijzonder jaar, met die coronaperikelen. Ik was ook een lange tijd min of meer geblesseerd, ik was niet altijd op mijn sterkste. Toch speelde ik altijd bij Yves Van Der Straeten, maar bij Karel Fraeye dan zo goed als niet meer. Ik onthoud vooral de goede omkadering en vooral de enorme steun van de supporters. Dat is iets waar we zaterdag ook beducht voor moeten zijn. Want er is zeker wel kwaliteit bij Lokeren-Temse. Eens de machine aanslaat en de supporters zich vol achter de ploeg zetten, kan het een pletwals worden. Dat kan zomaar gebeuren. Het wordt voor beide ploegen zeker geen gemakkelijke match, maar voor de spelers van Brakel blijft spelen op Daknam toch iets buitengewoons. Iedere ploeg presteert daar tien tot twintig procent beter meer dan wat ze gewoonlijk kunnen. Het wordt niet alleen een moeilijke maar ook een belangrijke wedstrijd voor alle twee. Bij winst blijven we goed meedraaien in de top, belangrijk zo vlak voor het einde van de eerste periode. Bij een vierde opeenvolgende nederlaag wordt de situatie voor Lokeren-Temse penibel. Ik kijk alvast uit naar de confrontatie. Ik was er maar een jaar, maar ik verheug me op het weerzien met een heleboel mensen.

P