Preben De Man is lang geen onbekende voor wie Sporting Lokeren van nabij volgt. Toen hij pas 16 werd, kwam hij al aansluiten bij de A-kern. Uiteindelijk lukte het niet helemaal bij Sporting, maar nu is Preben terug, naar eigen zeggen “beter dan ooit”.

“Ik ben een Dendermondenaar. Toch begon ik in Hamme met voetballen, niet in mijn thuisstad. Nu ja, hoe gaat dat? Hamme was even dichtbij en speelde toen in tweede klasse. Ik was toen nog geen vijf, ik speelde zo drie jaar bij de U7. Als jong ventje speel je natuurlijk op alle posities, maar ik heb toch vooral in de spits gespeeld. Scoren, er gaat niks boven dat gevoel. Na Hamme volgde een periode van drie jaar bij wat toen nog SK Beveren heette, tot en met de U11. Toen kwam ik dus naar Daknam, ik zou er blijven tot ik 18 was. Ik was hier graag en het ging me sportief voor de wind zodat ik als zestienjarige bij de A-kern werd gehaald. Maar in 2014 vertrok ik hier toch een beetje in mineur. Voor drie jaar Aalst. Van 2018 tot 2020 speelde ik voor Hamme. Dat ik nu weer “thuis” ben, kwam als een totale verrassing, maar wel een aangename verrassing. Ik was tevreden om twee redenen. Ten eerste omdat ze aan mij dachten, ten tweede omdat ik denk dat hier een mooi project in de stellingen staat. In deze reeks komt het er vaak op aan om als eerste te scoren. Wie dat doet, zet vaak een blok en kan vaak in de omschakeling nog verder uitlopen. Ik ben natuurlijk de trainer niet, maar zo wordt er vaak gespeeld.

De ambitie van deze groep moet toch zeker de top vijf zijn. Dat we een groep zijn met nogal wat nieuwelingen, speelt wat in ons nadeel. Anderzijds ken ik de reeks behoorlijk goed. Er zit kwaliteit in deze groep. Dat merk je aan de intensiteit van de trainingen, de dubbele bezetting van elke positie. En dan is er ook nog het stadion, de omkadering. De know-how is niet totaal verdwenen. Voor mezelf weet ik dat ik een goed seizoen ga draaien. En weet je waarom? Ik zal moeten knokken voor mijn plaats, ik zal niet “tam” mogen zijn. Ik heb dat nodig, vorig jaar bij Hamme ontbrak dat gevoel wel wat. Ik ben natuurlijk ook ouder geworden en hopelijk wijzer. Ik was vroeger te speels, dat moet ik gewoon toegeven. Dat is er nu uit, ik speel volwassener, ik ben tactisch geslepener, heb meer ervaring.

Naast het voetbal heb ik nu ook een job, ik werk voor VIVATO, een online veilingkantoor. Wij regelen de verkoop van zowat alles uit uitverkopen en faillissementen. Het deed pijn toen ik hoorde dat de curatoren van Sporting Lokeren ook een beroep op ons zouden doen. Gelukkig is het uiteindelijk niet zover hoeven komen. Maar ik doe mijn job wel graag, de afwisseling is erg groot. We verkopen zowel prullen als heel erg dure spullen. Zo staan er bij ons regelmatig wel eens wat Ferrari’s in de loods. Soms sta je wel te kijken en zijn er bizarre dingen te koop. Wat dacht je van een tweedehands doodskist? Echt waar! Was gebruikt om iemand in op te baren, maar werd uiteindelijk niet gebruikt voor het begraven zelf. Tja, niet alleen in het voetbal kom je verrassende dingen tegen…

 

Preben De Man in het kort:

Geboortedatum: 27 september 1996

Positie: flankaanvaller

Rugnummer: 27

Vorig seizoen: VW Hamme

P