Op zaterdag 17 februari om 20 uur ontvangt Sporting Lokeren-Temse de beloften van KAA Gent in het Daknamstadion. De derby tegen de jonge Buffalo’s is zowel voor de supporters als in de strijd om de promotie een belangrijk duel onder hoogspanning. Onze Tricolores willen na de 0 op 6 de knop omdraaien en een volgende stap zetten richting de Challenger Pro League.

Lokeren tegen Gent, vroeger was het dé strijd om Oost-Vlaanderen. Een harde battle op én naast het veld. Deze keer is het Sporting Lokeren-Temse tegen de Gentse beloften, de strijd om de promotie in eerste nationale. Jong KAA Gent is namelijk de eerste achtervolger van Lokeren-Temse en RAAL La Louvière met promotieambities, de Buffalo’s tellen negentien punten minder dan de twee koplopers.

De voorbije twee weken kenden onze Tricolores een dipje, na de geweldige reeks met veertien overwinningen op rij pakten ze 0 op 6. Na de nederlagen tegen Young Reds en Zébra Elites komt Sporting voor de derde week op rij uit tegen een belofteploeg. Een belangrijke wedstrijd richting de promotie met nog dertien speeldagen op de teller.

Heenwedstrijd
Na een sterke start met 10 op 12 trok Lokeren-Temse op 24 september 2023 naar de ‘Chillax Arena’ in Oostakker voor de clash met de Gentse jonkies van trainer Arnar Vidarsson. In een gelijk opgaande eerste helft waren de eerste kansjes voor de Buffalo’s, maar de belangrijkste fase in de eerste periode kwam van Sporting. Een kopbaldoelpunt van Van Moerzeke werd onterecht afgevlagd voor buitenspel. Wit-zwart-geel startte het sterkst aan de tweede helft. Een voorzet op vrije trap van Reuten vloog dankzij een foutje van doelman Fortin rechtstreeks binnen, 0-1. Vervolgens kreeg Gent enkele minuten later een penalty na een overtreding op Abdullahi. Jelle Merckx stopte de elfmeter van Van Hauter en ook in de herneming stond onze doelman pal. Diezelfde Van Hauter maakte amper twee minuten later zijn misser goed door de latere eindstand op het bord te zetten, 1-1. Onze Tricolores kwamen in het slot van de wedstrijd opnieuw opzetten. Cassaert leek in de slotseconden de bevrijdende winning goal binnen te trappen, maar ook deze goal werd afgekeurd. Een tweede discutabele beslissing.

Klassering
De jonge Gentenaars kennen voor het tweede jaar op rij een sterk seizoen. Vorig jaar eindigden ze vijfde onder leiding van Emilio Ferrera, met Arnar Vidarsson trekken ze dit seizoen dezelfde lijn door. In de sterke heenronde verloren de Buffalo’s slechts drie keer, zelf haalden ze een gemiddelde van meer dan twee gescoorde doelpunten per wedstrijd. Sterkhouders Stevens, De Vlieger, Soumah, Van Hauter en Fernandez-Pardo flirten door de personeelsproblemen van de eerste ploeg geregeld met speelminuten in eerste klasse. De opvallendste speler is Ahmed Abdullahi. De Nigeriaanse spits scoorde al veertien keer in achttien wedstrijden in eerste nationale. In de nieuwe jaargang lieten de resultaten het tot nu toe iets vaker afweten. Jong KAA Gent haalde 2 op 12 met verliespartijen tegen KSK Heist en Winkel Sport. Ze staan voorlopig op de vierde plaats met 34 punten.

Kan Sporting in de derby een grote stap richting de promotie zetten?

Sander De Buck

P