De laatste keer dat onze fans onze ploeg in het eigen Daknamstadion aan het werk konden zien, dateert van net geen twee maand geleden. Half december wonnen we in eigen huis van Dikkelvenne met 3-0. Maar nu zaterdag hopen de jongens weer op de massale steun van het thuispubliek om Gullegem opzij te zetten en op koers te blijven in de titelrace.

Gullegem dit seizoen

FC Gullegem is bezig aan een niet onaardig seizoen. Op dit ogenblik staat het zesde met 27 punten uit 18 matchen, het gevolg van 8 winstpartijen, zeven keer verlies en drie draws. Ze tonen zich behoorlijk goed bij schot: ze scoorden 24 keer (Lokeren-Temse 29 keer), maar incasseerden wel 28 tegendoelpunten (Lokeren-Temse 12). De clubleiding van FC Gullegem toont zich alvast tevreden met de stand van zaken en verlengde deze week de contracten van heel de technische staf. Coach Peter Devos en zijn collega’s zullen dus ook de volgende twee jaar de ploeg begeleiden. Een duidelijk teken van vertrouwen.

Een vertrouwen dat de coach ook geeft aan jongeren uit de eigen opleiding. Vorige zaterdag kwam Rune Moerkerke (17) de aanval versterken in de derby op Harelbeke, met als uitslag een voor Gullegem licht gevleide 1-1. Benieuwd of hij er ook zaterdag bij zal lopen. De club schuwt overigens wilde plannen. Ook volgend jaar willen ze verder werken met vooral eigen mensen, al legden ze met Warre Coopman (nu nog Oudenaarde) toch al één iemand vast voor volgend seizoen, meer bepaald een polyvalente speler.

Coach Peter Devos: “Omdat iedereen voor het overige blijft, gaan we nog op zoek naar één speler, al wil ik daar niet verder op ingaan. We kunnen ook rekenen op een sterke lichting Beloften van wie ook de belangrijkste pionnen blijven. We zijn dus al gewapend voor het komende seizoen. Dit jaar in de linkerkolom eindigen, daar hadden we zelfs niet op gerekend, maar het is wel perfect mogelijk. Gekke dingen gaat ons bestuur zeker niet doen.”

Al zijn de statistieken duidelijk in het voordeel van Lokeren-Temse, toch mogen we de afloop van de heenwedstrijd niet vergeten. We gingen daar op het veld met 3-1 de boot in, al bleek toen al dat Gullegem met Jens Peremans een speler onterecht had opgesteld. Dat leverde ons voor de groene tafel uiteindelijk toch de drie punten op. Maar als waarschuwing kan het wel tellen.

Lokeren-Temse bulkt evenwel van het vertrouwen, zeker na de spectaculaire 2-3 zege op het veld van Menen, een wedstrijd met een nog altijd niet te vatten slot. Een van de smaakmakers afgelopen zondag was kapitein Gil Van Moerzeke, auteur trouwens van twee doelpunten. Aan hem om met ons vooruit de kijken naar de wedstrijd van zaterdag.

 

Interview Gil Van Moerzeke

We zijn bijna een week na de 2-3 op Menen. Hoe denk je nu terug aan die wedstrijd?

Ik moet mezelf nog in de arm knijpen om te kunnen geloven dat het gelopen is zoals het liep: 2-1 achterstaan in minuut 87 én toch nog winnen met 2-3. Dat is nauwelijks te bevatten. We pakten zo drie heel belangrijke punten, zeker omdat onze dichtste concurrenten Ninove, Petegem en Brakel ook nog eens punten verloren.

Daardoor stonden we even aan de leiding, maar na de inhaalwedstrijd van woensdag is de koppositie weer voor Zwevezele. Erg?

Totaal niet. Er blijven nog zoveel wedstrijden te spelen. We moeten enkel naar onszelf kijken, onze wedstrijden winnen. Om het cru te zeggen: als we die allemaal winnen, spelen we toch kampioen. Ik weet wel: dat zal wellicht niet gebeuren, maar het geeft wel aan dat we ons lot in eigen handen hebben en dat is een leuk gevoel.

We kunnen er niet rond: in deze remonte speelt coach Spaenhoven een centrale rol. Wat is zijn recept?

Hij heeft het voordeel van de duidelijkheid: hij heeft een klare visie op wat moet gebeuren en hij kan daarenboven die visie ook nog eens klaar en duidelijk op de groep overbrengen. Je ziet dat hij er zelf heilig in gelooft. Dan ben je als speler ook al snel geneigd om hem daarin te volgen. En als de resultaten dan ook nog eens positief zijn, ja, dan ben je vertrokken. Hij is beslist een van de betere trainers die ik ooit heb gehad. Verrassend is dat niet, gezien zijn palmares. Ik hoop dat we nog lang van zijn expertise gebruik kunnen en mogen maken.

Ik kan me voorstellen dat de groepssfeer nu ideaal is?

Zonder meer. Dat zag je wel na de match in Menen: iedereen juichte, was gelukkig, vierde met de fans. Anderzijds weten we dat we er wel moeten staan, niemand is zeker van zijn plaats. Er zijn wel 15, 16 spelers die aanspraak kunnen maken op een basisplaats, dus moet je knokken om op het veld te kunnen staan. Er is een gezonde concurrentie die het algemene peil naar omhoog brengt. Anderzijds brengt het ook rust in het hoofd van de groep als je weet dat we over een sterke bank beschikken. Het zijn allemaal jongens die zo maar in de basis hadden kunnen staan. En niet vergeten: dan zijn er nog een paar jongens die moeten terugkeren uit blessure.

Wat voor een wedstrijd krijgen we zaterdag?

In ieder geval een waarin we allemaal veel zin hebben. Het zal acht weken geleden zijn dat we nog eens een wedstrijd voor eigen publiek kunnen spelen. Ik zet er verder veel geld op in dat er weer met veel inzet zal worden gespeeld. Het wordt bikkelen. Niet vergeten: we verloren ginder met 3-1, ze staan zesde in het klassement… Sinds hun wedstrijd tegen ons is er een duidelijk stijgende lijn zichtbaar bij hen. Ze zullen die willen doortrekken. Ook voor ons moet het er “boenk” op zijn: we willen ook op het veld laten zien dat we beter zijn, dat we die leidersplaats willen. We willen de fans ook in eigen huis reden tot vieren geven. Gemakkelijk wordt het niet, maar we gaan resoluut voor winst, wellicht volgens dezelfde tactische richtlijnen die de coach ons altijd mee geeft.

En met jou als kapitein voorgaand in de strijd?

Die kapiteinsband is een teken van vertrouwen en dat vertrouwen wil ik waard zijn. Maar je moet er ook niet meer van willen maken dan wat het is. Ik wil altijd mijn wedstrijd spelen. Waar en hoe dat moet gebeuren, laat ik aan de trainer over. Ik voel me goed op zowel de rechtsback als vooraan in de spits. Ik zit dit seizoen aan zeven goals en assists. Dat is leuk, maar er kunnen er altijd nog wel een paar bij. Maar het allerbelangrijkste is nu toch wel die titel pakken.

 

P