De inzet van deze wedstrijd is voor de thuisploeg ontzettend groot. Voor Zwevezele daarentegen is er eigenlijk niks meer te winnen of te verliezen, of het zou de eigen eer moeten zijn. En laat dat nu precies de drijfveer zijn die deze ploeg voortstuwt om in schoonheid afscheid te nemen van tweede nationale. Een voorbeschouwing.

KSK Zwevezele, dit seizoen

Wat een bevreemdend seizoen is dit toch voor KSKV Zwevezele. Het schoot als de weerlicht uit de startblokken en leek tot op speeldag tien dé ploeg te zijn voor de eerste periodetitel en voor de titel tout court. Het had tot dan toe al 7 keer gewonnen en 2 keer gelijkgespeeld (tegen Sparta Petegem en Merelbeke, telkens 2-2). Toch ontglipte hen die periodetitel nog door hun eerste nederlaag van het seizoen tegen Ninove, 1-2. Maar niet gedraald: nadien bleef het goed presteren en draaide het mee in de top van de rangschikking. Na nieuwjaar kwam dan het verrassende nieuws dat voorzitter Paul De Groote voor zijn ploeg geen licentie meer aanvroeg voor tweede nationale, hij wil enkel verder met wat nu Zwevezele B is, in tweede provinciale. Over het waarom van het opheffen van de club doen allerlei geruchten de ronde. Onvoldoende steun van de lokale overheid, zegt de ene. Plannen van het bestuur van KSKV Zwevezele om een andere club over te nemen, zegt de andere. Of is er nog een andere reden te bedenken?

Hoe dan ook, Zwevezele zal er volgend jaar niet meer bij zijn in tweede nationale en de meeste spelers hebben elders al een onderkomen gevonden. De resultaten zijn sinds de aankondiging van het ophouden van bestaan wel iets minder standvastig geworden. Zo werd op speeldag 26 verloren van Harelbeke met maar liefst 5-0, heel ongewoon. Maar voetballen kunnen ze nog altijd, deze jongens. Zo kon het op Ninove een paar weken geleden een 1-1 gelijkspel uit de brand slepen en wonnen ze thuis met 3-0 van Dikkelvenne. Toegegeven, vorige vrijdag verloor Zwevezele met 2-0 op Petegem, dat daardoor meteen zeker was van de titel, wat die titel dan ook moge betekenen voor Petegem. Maar bij Zwevezele klaagde men over de arbitrage. Gaëtan Makongo-Tara moest na een half uur al het veld verlaten, volledig ten onrechte vond men bij Zwevezele. Dan toch maar met 2-0 verliezen van de leider, na één uur met tien te hebben gespeeld, is nog niet zo kwaad. We zouden er flink fout aan doen om dit Zwevezele te onderschatten. Onze naam, ons stadion, onze fans zullen de spelers van Zwevezele ongetwijfeld inspireren om nog één keer alles te geven.

Wie moeten we bij onze tegenstander bijzonder in het oog houden? Op zijn minst de twee spitsen, te beginnen met Dirk-Jan Dewaegemaeker, die al 15 keer scoorde. Maar nog meer is het uitkijken voor Stan Braem, die al 26 keer (!) de weg naar doel vond. Enkel Romero van Ninove doet beter met 32 treffers. Braem stond al elke week in de basis en speelde 96 procent van alle speelminuten, de overige vier procent miste hij door een aantal applauswissels… De 23-jarige Braem zou al dan niet getekend hebben voor Cercle Brugge. Die club meldt in ieder geval zelf dat hij inmiddels een aangepast trainingsschema kreeg om zich aan te passen aan het profbestaan. Van tweede nationale naar eerste klasse: een hele stap, we volgen het op. Maar alleen al het feit dat hij die kans krijgt, zegt toch voldoende. Het spitsenduo Dewaegemaeker/Braem is in ieder geval goed voor 41 van de 58 doelpunten van Zwevezele. Enkel Petegem (68) en Ninove (63) scoren nog meer. Hun verdediging is ook niet kwaad, zij stonden maar 34 doelpunten toe.

Trainer bij Zwevezele is oud-prof Hans Cornelis, ooit actief bij Club Brugge, Racing Genk en Cercle Brugge. Toen we hem spraken voor de heenwedstrijd ging hij nog volop voor de titel én voor de promotie naar eerste nationale. We waren benieuwd of we met een teleurgestelde coach te maken zouden krijgen. Een interview.

Hans Cornelis, coach, interview

Nog twee wedstrijden en dan valt het doek over KSKV Zwevezele. Dat moet ongetwijfeld een vreemd gevoel geven?

Dat is ook zo, al een heleboel weken trouwens. Iedereen beseft dat, iedereen is met zijn eigen lot het meest begaan. De meeste spelers hebben al een ander onderkomen gevonden. De titel pakken schoot er bij in, want onbewust heeft dat toch een impact gehad op de motivatie. In de kleedkamer stelt iedereen nog wel dat hij gemotiveerd is en ik ben er van overtuigd dat iedereen dat ook meent, maar onbewust vreet dat toch aan een speler, dat heeft toch een negatieve impact op de groep.

De vraag van één miljoen dan: hoe is het zover kunnen komen?

Voor het seizoen waren er twee doelstellingen: zo mogelijk kampioen spelen, plus promoveren. Als men dan de licentievoorwaarden bekeek, moest men vaststellen dat dit voor onze club té ambitieus was. Zwevezele en Wingene vormen één gemeente en de investeringen moeten in beide gemeenten elkaar in evenwicht houden. Dus de infrastructuur aanpassen aan de eisen van eerste nationale, bleek te hoog gegrepen, ook al wou onze voorzitter zelf een flinke duit in het zakje doen. De voorzitter is ongelooflijk ambitieus, dat bewijst het parcours dat hij met de club de afgelopen jaren gelopen heeft. Maar als hij dan op deze limieten botste, trok hij er nog liever de stekker uit dan op dit niveau verder aan te blijven modderen. Ik begrijp dat. Ook voor mij is dit een enorme desillusie, ook ik wilde met deze club hogerop. Maar ik versta de voorzitter wel en dat maakt het net iets gemakkelijker om die ontgoocheling een plaats te geven. Dat hij toch met Zwevezele B door gaat in tweede provinciale, vinden sommigen vreemd. Maar ik versta dat: tweede provinciale is echt nog heel lokaal, plus zijn zoon speelt bij die ploeg. Samengevat: dat Zwevezele ophoudt te bestaan, is een enorme domper, maar ik begrijp de redenering er achter wel.

De meeste spelers vliegen uit, hoe zit dat dan met de coach?

Ik blijf niet, dat staat vast. Ik heb altijd gesteld ambitieus te zijn en dat blijf ik. Er zijn informele contacten met andere clubs, maar een grote doorbraak is er voorlopig nog niet. Ik wil op een hoger niveau werken, op professioneel niveau. Ik ben realist genoeg om te beseffen dat ik nog veel te leren heb, dus ga ik ergens voor een opdracht als T2. Maar concreet is dat allemaal nog niet.

En toch denk ik dat jullie zondag gemotiveerd voor de dag zullen komen…

Dat in ieder geval. Als de nood het hoogst is, kunnen en willen we nog spelen. Het 5-0 verlies tegen Harelbeke, ach ja. Maar op Ninove speelden we 1-1 gelijk en hadden we eigenlijk moeten winnen. Dus ik twijfel er geen seconde aan: zondag zal iedereen op zijn scherpst staan. Ik moet je dat ongetwijfeld niet schetsen: alle ploegen spelen op Daknam hun wedstrijd van het jaar. Dat zal ook voor ons zo zijn. We gaan voor de winst en ik denk dat dit kan. Het wordt dé afscheidsmatch voor deze groep. En een afscheidscadeau voor de voorzitter die zoveel heeft gegeven voor deze club. We willen iets terugdoen, als dank.

Slotvraag: wie verdient de titel, wie verdient de promotie?

Spijtig dat we daar een onderscheid in moeten maken, maar goed. Wat de titel betreft: als je met nog twee wedstrijden te gaan al onbereikbaar bent voor de achtervolgers, dan denk ik dat je de titel verdient. Met andere woorden: Petegem is de verdiende kampioen. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat hun voetbal niet het mijne is, dat vele werken met lange ballen is niet aan mij besteed. Maar ze werken met de kwaliteiten die ze hebben en ze doen dat goed. Ze zijn dus verdiend kampioen. Wat de promotie betreft, dat is dus een strijd tussen Ninove en Lokeren-Temse. Laat me toe hier mijn joker in te zetten. De twee ploegen ontlopen elkaar bitter weinig, dat bewijst trouwens hun klassering. Ik vermoed dat de beslissing in de allerlaatste wedstijd zal vallen, in een rechtstreeks duel dan nog. Daar kan ik mee leven, ik gun het ze eigenlijk allebei. Maar wij als Zwevezele werken niet mee aan welk scenario dan ook, daar zijn we te eergevoelig voor, zal je zondag merken.

P