Er blijven nog 18 punten te verdienen in zes wedstrijden. Een blik op het klassement leert ons dat er nog verschillende ploegen zijn die titelambities mogen hebben. Lokeren-Temse, op dit moment tweede, hoort daar zeker bij, maar dan kan het zich geen uitschuiver veroorloven tegen KSV Oudenaarde, dat er een patent op lijkt te hebben het de topploegen lastig te maken. We wegen de kansen.

KSV Oudenaarde dit seizoen

Voor Oudenaarde valt er dit seizoen niks meer te winnen of te verliezen. Ze staan op dit moment zowat halfweg het klassement: ze zijn negende met 32 punten uit 24 matchen. Er werd 10 keer gewonnen, twee keer gelijkgespeeld en 12 keer verloren. Toch doet de ploeg het in de terugronde een stuk beter dan in de heenronde. Toen ze naar Lokeren-Temse kwamen bijvoorbeeld op speeldag 11, stonden ze nog voorlaatste. Dat is dus ten gunste geëvolueerd. Ze presteren opvallend goed tegen de zogezegd “sterkere” ploegen. Een paar wedstrijden geleden versloeg Oudenaarde in eigen huis toenmalig leider Ninove met 2-0, een week nadat het 3-3 was gaan gelijkspelen op Zwevezele. En we herinneren ons helaas nog hoe het op Daknam de thuisploeg wist te verslaan met 1-2.

Wat scoren betreft, doen ze het ongeveer even goed als Lokeren-Temse: Oudenaarde vond al 31 keer de weg naar de netten, Lokeren-Temse 37 keer. Het grote verschil ligt hem in het toestaan van doelpunten: Oudenaarde incasseerde al 40 tegendoelpunten, dat zijn er het dubbele van Lokeren-Temse met 21. Een echte topspits hebben ze niet. Lorenzo Heirwegh (6), Kristof Verspeeten (4), ondertussen vertrokken naar Zelzate en Milan Cambier (3) zijn de drie centrumspitsen, maar uiteindelijk “maar” goed voor minder dan de helft van de doelpunten. Het gevaar lijkt hem uit de breedte te komen met niet minder dan zes spelers die twee keer scoorden, onder andere Nathan Mingiedi, ex-Sporting Lokeren. Hij was het ook die de 0-1 aantekende in “zijn” Daknamstadion.

Trainer van KSVO Oudenaarde is sinds jaar en dag Stefan Leleu (52). De Gentenaar kan op een lange carrière als profspeler terugblikken bij eerst KV Kortrijk, dan Zulte Waregem, maar uiteindelijk vooral FC Antwerp. “Uitbollen” deed hij bij de ploeg die hij nadien onder zijn hoede nam, KSVO Oudenaarde dus. Met hem blikken we vooruit op de wedstrijd van zaterdag.

Interview coach Stefan Leleu

Voor Oudenaarde valt er niet veel meer te winnen of te verliezen?

Mathematisch zijn we nog niet gered, maar we gaan er natuurlijk van uit dat ons handhaven in deze reeks geen probleem meer zal zijn. Dus heb je eigenlijk wel gelijk, er is geen groot doel meer. Anderzijds staan er ons nog een paar mooie wedstijden te wachten, wedstrijden waar mijn spelers zonder extra motivatie het veld kunnen worden opgestuurd. Later krijgen we bijvoorbeeld Petegem nog over de vloer, maar nu zaterdag is er al Lokeren-Temse.

Jullie terugronde is duidelijk beter dan de heenronde?

Dat is juist. Daar zijn een paar redenen voor. Zo konden we bij aanvang beschikken over een Olivier Verstraete, een toekomstig orthopedisch chirurg. Die was vaak afwezig op training door stages, was daardoor niet volledig fit, moest dan toch spelen. Een moeilijke situatie. Eens de beslissing viel om van elkaar afscheid te nemen, kwam er een zekere rust in het team. Daarnaast begonnen we ook met drie nederlagen op rij, dat deed geen deugd aan de gemoedsrust, dan sluipt er twijfel in de rangen.. Maar geleidelijk aan begon het beter te lopen, konden we een aantal spelers van de Beloften in onze ploeg inpassen en dat bracht betere resultaten.

Een echte topspits hebben jullie niet…

Natuurlijk wil elke ploeg iemand in de ploeg als een Romero van Ninove, maar alleen Ninove kan van zijn diensten gebruik maken. We hebben geen topspits, maar we scoren wel vanuit de breedte. Daar werken we ook bewust aan, we maken bijvoorbeeld het beste van onze stilstaande fases.

Analyseer voor ons eens de sterke en de zwakkere punten van je team.

Eerste kwaliteit: we zijn een echt team, op dit niveau is dat van goudwaarde. Knokken, een over-mijn-lijk-mentaliteit ten toon spreiden. Daarnaast hebben we een mix van ervaren spelers, gecombineerd met jonge veulens, die nog zeer ambitieus zijn, nog stappen willen zetten. Alleen mogen we niet te jong worden. Daar zit dus iets negatiefs in: we missen bij momenten de nodige ervaring om een wedstrijd dood te maken, we kunnen nog niet én slecht spelen én toch winnen. Andere ploegen hebben dat wel. Kijk maar naar Lokeren-Temse tegen Westhoek: de bezoekers waren stukken beter, maar wie triomfeert uiteindelijk? Leep zijn, een foutje maken als het nodig is: dat moeten we nog leren.

Hoe kijken jullie aan tegen de match van zaterdag?

Ik denk dat elke collega wel hetzelfde zal zeggen: als er nu één wedstrijd is waarvoor je de spelers niet moet motiveren, dan deze wel. De ploeg speelt nog voor de titel, brengt veel fans mee, maar vooral: de schaduw van het grote Sporting Lokeren hangt nog over het team. Zulke wedstrijden spelen is altijd leuk, al moet ik er onmiddellijk aan toevoegen: ook ontzettend moeilijk. Ja, we wonnen wel op Daknam, maar we troffen hen op een voor ons goed moment. Er zat twijfel in het team, het draaide niet. Dat is nu wel anders. Tegen topteams kunnen we wel altijd iets meer: we wonnen van Ninove, we speelden gelijk op Zwevezele, op dat moment veruit de beste ploeg van de reeks.

Bij Lokeren-Temse moet men het doen zonder Urbain Spaenhoven…

Ja, ik hoor dat er nogal wat rumoer is rond de coach. Een steengoede coach, laat daar geen twijfel over bestaan, zijn erelijst spreekt voor hem. Ik ken de finesses van de zaak niet, maar mij lijkt het toch vreemd. Je kan enerzijds zeggen dat hij dat diploma al langer had moeten halen, maar anderzijds zijn er in onze reeks nog teams in dezelfde situatie, waar de T2 de feitelijke T1 is. Vreemd dat het daar dan wel kan. Goed, het is niet aan mij om daar uitspraken over te doen, maar voor ons kan zijn vertrek een voordeel zijn, maar zeker ben ik daar niet van. Het is niet omdat hij er nu weg is, dat alles wat hij in het team heeft geslepen, ook weg is. Misschien speelt de groep wel op het scherpst van de snee om hem een hart onder de riem te steken? Nog een ander nadeel: gaat men nu nog altijd zijn typische systeem spelen, of gooit men het over een totaal andere boeg? Die onzekerheid maakt het moeilijk om de match goed voor te bereiden.

LIVE te volgen
Bekijk stap voor stap de acties uit deze match op onze LIVE-pagina.

Hou deze LIVE pagina open, als er nieuws is wordt dit automatisch aangepast. U hoeft zelf uw browser niet te “refreshen”.
Bij vorige uitwedstrijden hebben we gemerkt dat vele honderden supporters tegelijkertijd de site bezochten en allicht ook vaak hun scherm verversten om de laatste updates te krijgen. Dit leidde tot overbelasting. Met deze LIVE pagina proberen we dit te vermijden.

Oudenaarde-Sporting LIVE

P