7C Solarparken van CEO Steven De Proost heeft deze namiddag het laadstation voor elektrische fietsen aan het Daknamstadion, dat op dit moment ook dienst doet als vaccinatiecentrum, officieel voorgesteld.

Steven De Proost, bestuurslid ook van KSC Lokeren-Temse waar hij vooral verantwoordelijk is voor de sportieve cel, kon omwille van de coronamaatregelen maar een beperkt aantal persmensen uitnodigen om de EBikePort aan de lokale gemeenschap voor te stellen. Hij lichtte het initiatief toe:

Wij wilden iets terugdoen voor de maatschappij die nog altijd kreunt onder de gevolgen van de pandemie. Daarom installeerden we hier dit oplaadstation, net naast de ingang van het vaccinatiecentrum. Mensen kunnen hier, terwijl ze worden gevaccineerd, hun elektrische fiets volledig gratis opladen. Elektrisch fietsen heeft alleen maar voordelen: het is gezond, milieuvriendelijk en bovendien door ons initiatief heel goedkoop. Wij hopen dat de Lokeraar hier gretig gebruik van zal maken.

Op langere termijn willen we dergelijke mobiele laadstations ook voorzien langs fietsroutes, dicht bij toeristische trekpleisters, aan scholen en op industrieterreinen. Zo een oplaadstation kost tussen de 20.000 en de 100.000 euro al naargelang de capaciteit en de afwerking. Ook huren of leasen is mogelijk. Hier aan het Daknamstadion bieden we de installatie gratis aan.”

Er werd aan het stadion een constructie gebouwd van verduurzaamd thermowood waarin plaats is voor 18 fietsen en 20 fietsaccu’s. Op het dak van de constructie bevinden zich zonnepanelen die niet op het net zijn aangesloten. De energie wordt zodanig omgevormd dat een fietsbatterij op anderhalf uur oplaadt van 0 naar 100%.

Praktisch: wie zich komt laten vaccineren –of wie zich in de buurt van het stadion bevindt- stalt zijn fiets op de voorziene plaats en laadt dan zijn accu op in een volledig veilig af te sluiten locker, waar tegelijk ook bijvoorbeeld een IPhone kan worden voorzien van energie. De hele accommodatie staat 24 uur op 24 onder camerabewaking.

7C Solarparken, een kennismaking

Het bedrijf zag het levenslicht in 2009 toen Steven De Proost, Koen Boriau en Philippe Cornelis elkaar vonden in dit project. Het startkapitaal bedroeg amper 6000 euro. Momenteel is de groep ongeveer 300 miljoen euro waard. Of: dit is dus echt wel een reusachtig succesverhaal.

7C Solarparken is op dit moment een van de 5 grootste spelers op de Duitse markt wat betreft zonne-energie. In Europa bekleedt het een plaats bij de grootste 10. De hoofdzetel van het beursgenoteerde bedrijf bevindt zich in Duitsland, meer bepaald in Bayreuth (Beieren). Het bedrijf heeft er enorme zonneparken op velden en op daken van ontzettend grote bedrijven. Met een vermogen van 275 MWp kan het voorzien in het dagdagelijkse energieverbruik van 80.000 huishoudens. Tegen 2023 wil de groep zijn portefeuille trouwens nog eens verdubbelen. Een van de sterkhouders daarbij is de ambassadeur van het bedrijf, gewezen doelman van Bayern München en de Rode Duivels, Jean-Marie Pfaff, een levende legende in Zuid-Duitsland. Hij opent er deuren die anders misschien gesloten zouden blijven.

Sinds vorig jaar besliste het bedrijf om ook in Vlaanderen sterk in te zetten op de vergroening van de stroomvoorziening. Omdat Vlaanderen politiek nog altijd verdeeld is over de toekomst van de energievoorziening (kerncentrales of zonne-energie?) is het nog altijd wat onderontwikkeld wat betreft het aanwenden van de energie van de zon. Heel wat huizen hebben wel zonnepanelen, maar dat is kleinschalig en zal onvoldoende blijken voor het behalen van de klimaatdoelstellingen.

7C Solarparken wil een groene omslag mogelijk maken en is hier ondertussen aan een heuse inhaalrace bezig. Het bedrijf heeft in ons land ondertussen toch al een productie-installatie opgebouwd van ongeveer 20 MWp, terwijl nog verschillende uitbreidingsprojecten in de steigers staan.

 

P