Vanavond staat de eerste competitiewedstrijd op het programma na een door corona beïnvloede oefencampagne, maar laat dit duidelijk zijn: dat zal geen invloed hebben op de resultaten. Tenslotte deelden alle teams in dezelfde klappen. Aldus Yves Van der Straeten, die vol vertrouwen uitkijkt naar de wedstrijd tegen Harelbeke.

Het komt er vooral op aan om de start niet te missen, je moet mee zijn. Voor de eerste bal getrapt wordt, verkondigen alle ploegen dat ze bij de eerste vijf willen eindigen, of op zijn minst linkerkolom willen spelen. Laat ik je dit vertellen: dat kan niet. Maar toch ben ik niet bang die ambitie uit te spreken. Daar zijn voldoende argumenten voor: we beschikken duidelijk over een kwalitatievere kern, en in de wedstrijden tegen Cappellen en Hasselt, toch vaste waarden in die reeks, speelden we onze beste wedstrijden én haalden we resultaat. Dus ja, top vijf moet ons doel zijn. De eerste tegenstander, Harelbeke dus, is meteen ook een goede tegenstander. Uit onze scoutingsverslagen blijkt dat ze spelen uit een goede organisatie en voortdurend loeren op de counter. Het komt er dus op aan om eerst te scoren. Dan moeten zij wel uit hun egelstelling komen en zijn er voor ons kansen in de omschakeling.

Voor heel wat van onze fans is deze reeks nieuw. Kan je er je voetbalfilosofie in kwijt?

Ach, voetbalfilosofie. Wat wil elke trainer? Uiteindelijk altijd hetzelfde: mooi voetbal laten zien en resultaten halen bovendien. Natuurlijk wil ik dat ook. Maar als puntje bij paaltje komt, primeert toch altijd het resultaat. Ik pleit dus voor realistisch voetbal. Meestal wint de beste ploeg, maar voor een trainer is het een uitdaging om ook tegen een sterkere tegenstander nog altijd iets te kunnen rapen.

Je wil met deze ploeg hogerop?

Vanzelfsprekend wel, doorstoten naar Eerste Nationale zou fantastisch zijn, maar is geen evidentie. Op termijn zal dat wel gebeuren, er is een vibe rond de club die daarom schreeuwt en het bestuur bestaat uit erg gemotiveerde mensen die meegaan in die vibe. Trainer worden in Eerste Nationale, het zegt me dus wel wat.

Even héél positief zijn: iemand met jouw palmares, droomt toch van nog meer?

Kijk, ik kan terugkijken op een mooie profcarrière. Deze zomer ging ik met de familie naar Funchal, waar ik vier jaar heb gespeeld bij Maritimo. We werden er met open armen ontvangen, om maar te zeggen dat ik daar gewaardeerd werd en word. Maar uiteindelijk ben ik toch naar België teruggekeerd, omdat er naast voetbal nog iets anders is. De familie, het gezin. Ik ben dus wel ambitieus, maar niet ten koste van alles. Zo zou ik nooit nog naar het profvoetbal overstappen, dat is een veel te onzeker bestaan. Ik heb een goede job en die laat ik daar niet voor staan. Begrijp me niet verkeerd: ik ben uiterst gedreven om Lokeren-Temse mee gestalte te geven en op de voetbalkaart te zetten. Het is een kans, voor de spelers, maar ook voor mij.

Yves Van der Straeten in het kort:

Geboortedatum: 18 januari 1971

Functie: T1

Vorig seizoen: KSV Temse

P