Op zondag 17 december om 15 uur trekt Sporting Lokeren-Temse naar URSL Visé (in Vlaanderen ook wel Wezet genoemd) voor de zeventiende speeldag in eerste nationale. Onze Tricolores hebben de kans om in Visé voor de twaalfde keer op rij te winnen en daarmee het record van Beerschot in eerste nationale te evenaren. Kan Sporting in de laatste wedstrijd van 2023 de heenronde ongeslagen afronden?

Union Royale Sportive Lixhe Visé promoveerde na het faillissement van voorganger CS Visé van vierde provinciale naar eerste nationale op zeven seizoenen tijd. Zes opeenvolgende promoties zorgden ervoor dat URSL Visé in het seizoen 2019-20 voor de eerste keer kon uitkomen in de hoogste amateurklasse. Vorig seizoen eindigde de club uit de provincie Luik op de negende plaats in het klassement. 

Eind augustus 2023 werd de club gekocht door de Jamaicaanse Phoenix All Star Academy. Zo spelen er intussen negen Jamaicaanse jongelingen in Visé, niemand van hen wist echter al een vaste basisplaats te veroveren.

Spelerskern
De bekendste naam die we kunnen terugvinden bij Visé is wellicht die van de coach, José Riga. De ex-trainer van onder meer Standard, Cercle Brugge en Mons is sinds november 2022 aan de slag bij de eerstenationaler. De Luikenaar was in het verleden al actief als speler, trainer en technisch directeur bij CS Visé.

In doel vinden we Arthur Cremer of Ali Tourki. Achterin spelen Yohan Marmot, Jason Kaluanga, Amine Belhadj en kapitein Nicolas Gerits (ex-Dessel Sport). Op het middenveld spelen Ilias Bouhlal en Denys Bunchukov, de Oekraïner speelde vorig seizoen zeven wedstrijden voor RFC Seraing in de Jupiler Pro League. De van Mandel United overgekomen Amadou Diakhaté is geschorst na een derde gele kaart. Voorin moeten Iliasse Errahmouni, Amadou Thioune en Amine Karraoui voor doelgevaar zorgen. Karim El Khattouti komt terug uit schorsing.

Visé gebruikte in de eerste zestien wedstrijden in eerste nationale al 28 verschillende spelers waarvan 16 uit het buitenland. De gemiddelde leeftijd van de selectie is amper 21,8 jaar oud.

Huidig seizoen
URSL Visé kent een moeilijke heenronde. De ploeg van José Riga wist dit seizoen tot nu toe amper drie keer te winnen, alleen tegen RE Virton, Young Reds en FC Knokke trok Visé aan het langste eind. De voorbije drie wedstrijden wisten de Luikenaars enkel tegen Olympic Charleroi de nederlaag te vermijden, maar het 2-2 gelijkspel werd uiteindelijk voor de groene tafel omgezet in een 0-5 forfaitnederlaag. Visé blijft dus achter met een 0 op 9.

Na zestien speeldagen draagt URSL Visé de rode lantaarn in eerste nationale met twaalf punten.

Sander De Buck

P